HISTORICKÉ ÚSPĚCHY ČEZ A DISTRIBUČNÍCH SPOLEČNOSTÍ PŘISPĚLI K UNIKÁTNÍMU POSTAVENÍ SKUPINY ČEZ PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Dokončení reorganizace distribuce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

Představení společnosti
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Facility management ČSN EN
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
TRŽNÍ A LEGISLATIVNÍM PROSTŘEDÍ OVLIVŇUJE STRATEGII SKUPINY ČEZ
Vznik JČP obchodní, s.r.o. Řešitel: Václav Pech Školitel: Prof. Ing. Jan Váchal, Csc. Bachelor of Bussines Studies 2004/2005 Institute of Technology, Sligo.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
ŘÍZENÍ RETAILINGOVÉ FIRMY
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
AKTUÁLNÍ NASTAVENÍ SKUPINY ČEZ A SOUČASNÝ STAV ELEKTROENERGETIKY ČR Z POHLEDU SKUPINYČEZ XVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ leden 2006 – Jelenovská nad Valašskými.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
DE Transformace skupiny E.ON v České republice Jelenovská
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Struktura podnikatelského plánu
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
1 Jednotné evropské nebe Zapojení ŘLP ČR, s. p. do projektu SESAR Doprava – Investice do dopravní infrastruktury Ing. Jan Klas Generální ředitel.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Webové portály LDS/MDS
Transkript prezentace:

SKUPINA ČEZ INTEGRACE SKUPINY ČEZ V PROSTŘEDÍ NOVELY ENERGETICKÉHO ZÁKONA A NÁZOR ČEZ K AKTUÁLNÍMU STAVU TRHU S ELEKTŘINOU Jan Kanta Poděbrady 15.3.2005

HISTORICKÉ ÚSPĚCHY ČEZ A DISTRIBUČNÍCH SPOLEČNOSTÍ PŘISPĚLI K UNIKÁTNÍMU POSTAVENÍ SKUPINY ČEZ PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Dokončení reorganizace distribuce z regionálního na procesní uspořádání Koncentrace služeb a funkcí v rámci Skupiny ČEZ Aktivní řízení regulatorní agendy Optimalizace portfolia dceřiných společností Optimalizace rozhraní výroby a tradingu Unbundling Sjednocení prodeje a příprava na liberalizaci trhu domácností Skupina ČEZ je největší a nejstabilnější podnik v České republice Podnik, který je schopen řídit nejkomplexnější integrační program v historii české ekonomiky Český podnik s největším potenciálem expandovat akvizicemi do zahraničí

SKUPINA ČEZ JE VÝZNAMNÝM HRÁČEM V EVROPSKÉM ENERGETICKÉM PRŮMYSLU PODLE INSTALOVANÉ KAPACITY... PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Top 10 společností podle instalované kapacity (k 31. 12. 2003) [GW] a počtu zákazníků [v milionech] EdF Enel E.ON RWE Vattenfall Iberdrola Skupina ČEZ Endesa EnBW Electrabel 1. 2. 3. 4. 5. 8. 10. 6. 9. 7. Skupina ČEZ* DEI 6,8 5,4 4,9 5,3 10,5 16,9 21,2 26,2 29,0 46,7 ; výroční správy

ČEZ V POROVNÁNÍ S EVROPSKÝMI ENERGETIKAMI* … PRG-ZPD008-20041008-11373P1C ČEZ V POROVNÁNÍ S EVROPSKÝMI ENERGETIKAMI* … EBIDTA marže (2003) Endesa Enel Skupina ČEZ Iberdrola E.ON EdF ROIC (2003) RWE Elektrabel EnBW Vattenfall V porovnání s evropskými energetikami* ČEZ vykazuje dobrou EBITDA marži, ale podprůměrnou návratnost investovaného kapitálu (ROIC) v procentech ; Thomson One Banker; Worldscope * 10 největších energetických společností podle instalované kapacity

KORPORÁTNÍ CÍL JE … ROIC Skupiny ČEZ 2003 2008 PRG-ZPD008-20041008-11373P1C KORPORÁTNÍ CÍL JE … ROIC Skupiny ČEZ (Návratnost kapitálu investovaného do provozních aktiv) 2003 2008 Návratnost investice do bankovních produktů Náklady na kapitál Nejlepší konkurence Současný ROIC Skupiny ČEZ více jak 10% … stát se jedničkou na energetickém trhu střední a jihovýchodní Evropy s návazností ukazatele ROIC alespoň 10%

HLAVNÍMI ČINNOSTMI SKUPINY ČEZ BUDOU VÝROBA, OBCHOD A DISTRIBUCE PRG-ZPD008-20041008-11373P1C HLAVNÍMI ČINNOSTMI SKUPINY ČEZ BUDOU VÝROBA, OBCHOD A DISTRIBUCE Skupina ČEZ Finance Lidské zdroje Strategie Strategický nákup Řízení rizik Regulační agenda Styk s veřejností ICT strategie Fúze & akvizice Řídící funkce Výroba elektřiny Klasická Jaderná Obchod Trading Marketing & Prodej Distribuce Správa aktiv/ Provozovatel Služby Hlavní činnosti Podpora hlavních činností IT Nákup & logistika Zákaznické služby Správa elektroměrů Telekomunikace Správa budov Výstavba a údržba ve výrobě Výstavba a údržba v distribuci ... Vedlejší činnosti

Rozdělení zodpovědnosti ve Skupině ČEZ do jednotlivých regionů VŠECHNY REGIONY REAS BUDOU HRÁT DŮLEŽITOU ROLI V RÁMCI REALIZACE VIZE 2008 PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Rozdělení zodpovědnosti ve Skupině ČEZ do jednotlivých regionů Společnost správa elektroměrů Provozovatel distribučních sítí - dispečink Malé vodní elektrárny (HydroČEZ) Hradec Králové Děčín Provozovatel distribučních sítí - rozvoj Společnost podpůrných služeb Praha Prodejní společnost TC společnost Marketing a podpora prodeje Podpora správy aktiv Ostrava Společnost distribučních služeb Společnost nákupu a logistiky Plzeň Společnost zákaznických služeb IT společnost

VIZE 2008 BUDE DOSAŽENO VE ČTYŘECH KROCÍCH PRG-ZPD008-20041008-11373P1C VIZE 2008 BUDE DOSAŽENO VE ČTYŘECH KROCÍCH Současný stav ČEZ REAS 1 Postup transformace Vize 2008 2004 Velký třesk 2005 Nové funkčnosti 2006 Právní unbundling 2007 Finalizace/ Konsolidace Řídící funkce projektu fungují Veškeré řídící i podpůrné funkce fungují Dceřinné společnosti ITS, TCS, NLS, SPS jsou funkční, SZS je založena Podpora správy aktiv, Marketing a podpora prodeje jsou funkční Zaveden systém klíč. ukazatelů výkonnosti Metodologie správy aktiv implementována v plném rozsahu Všechny dceřinné společnosti jsou plně funkční Prodej nepotřebných nemovitostí a aktiv dokončen Právní unbundling: oddělení licencovaných činností (Distribuce, Prodej) Prodejní licence sloučeny Zaveden jednotný technický IT systém (PTIS) Správa aktiv povýšena v novém IT prostředí Distribuční licence sloučeny Všechny firemní procesy jsou zefektivněny Efektivní rozhraní a SLA smlouvy jsou všude implementovány Veškeré právní kroky týkající se licencí, vlastnictví dceřinných společností a nově vzniklých společností dokončeny Integrace Unbundling ITS = IT společnost; TCS = TC společnost; NLS = Nákupní a logistická společnost; SZS = Společnost zákaznických služeb; SPS = Společnost podpůrných služeb

JAK NOVELIZACE ENERGETICKÉHO ZÁKONA OVLIVŇUJE INTEGRACI SKUPINY ČEZ? PRG-ZPD008-20041008-11373P1C PRIMÁRNĚ DVĚMI ZÁSADNÍMI SKUTEČNOSTMI Povinností oddělit provozovatele distribuční soustavy od ostatních licencovaných činností Dokončením liberalizace trhu s elektřinou 1 2 a celou řadou dalších, již méně zásadních skutečností

JAKÝ JE AKTUÁLNÍ POSTUP TRANSFORMACE OVLIVNĚNÝ NOVELOU ENERGETICKÉHO ZÁKONA? REAS Zbytkový REAS k 31.12.2005 Transformace v roce 2005 ČEZ Distribuce ČEZ Měření ČEZ Logistika ČEZ Prodej ČEZ Zák. služby vklad části podniku outsourcing Centrála ČEZ (financování) Transformace proběhne synchronizovaně pro jeden REAS Služby v oblasti financování budou vyčleněny z REAS na ČEZ k 1.7.2005. Všem novým společnostem budou tyto služby poskytovány z centrály ČEZ K datu transformace proběhne pouze změna příjemce a parametrů služby ČEZ Distribuční služby* outsourcing Centrála ČEZ (účetnictví a daně) k 1.1.2006 Zbytkový REAS k 1.7.2006 ČEZ Správa majetku* Transformace v roce 2006 *Přesná data transformace pro rok 2006 dosud nebyla stanovena, předpokládá se 1. pololetí 2006

Středně velcí zákazníci PRODEJNÍ SPOLEČNOST BUDE HLAVNÍM ROZHRANÍM PRO OBSLUHU VELKÝCH A STŘEDNÍCH ZÁKAZNÍKŮ PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Trading Pravidla trhu Prodejní společnost Je smluvním partnerem pro všechny zákazníky Skupiny ČEZ Řídí prodej klíčovým a středně velkým zákazníkům Obchodní styk a koordinaci obsluhy zajišťuje přidělený account manager Produkty Controllingové nástroje Legislativní podpora Poskytování elektřiny Společnost zákaznických služeb Prodejní společnost Zákaznické služby (jako pro Retail) Fakturace Prodej Zákaznické služby Klíčoví zákazníci Středně velcí zákazníci

PROVOZOVATEL DISTRIBUČNÍCH SÍTÍ MÁ ROZHODOVACÍ PRÁVO K AKTIVŮM POTŘEBNÝM K ZAJIŠTĚNÍ DISTRIBUCE PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Společnosti výstavby (Třetí strany) Podpora správy aktiv Pravidla trhu Centrální datový sklad (OTE) Provozovatel distribučních sítí Má právo rozhodovat o aktivech sítě potřebných pro provoz, údržbu a výstavbu Ve strategických otázkách spolupracuje s Podporou správy aktiv (Rozhodnutí jsou v pravomoci Provozovatele distribučních sítí) Zabezpečuje jasnou dělbu rolí a zodpovědností s SDS, SSE, NLS a ITS prostřednictvím sjednaných SLA Doporučené standardy Metodika Legislativní podpora Odečty elektro-měrů Výstavba Společnost distribučních služeb Provozovatel distribučních sítí Společnost správy elektroměrů Není jasná synchronizace databází zákazníků mezi distribucí CRM (CIS).Zákazník (a odběrné místo)musí mít odraz v topologii GIS, včetně ostatních modulů TIS Provoz Poruchová služba Údržba Elektroměrová služba ... Nákupní & logistická společnost IT společnost Nákup: Distribuční materiál ve velkých objemech/ hodnotách Dopravní služby IT služby (Technický informační systém, atd.) = Držitel licence na distribuci SDS = Společnost distribučních služeb; SSE = Společnost správy elektroměrů; NLS = Nákupní a logistická společnost; ITS = IT Společnost

SPOLEČNOST ZÁKAZNICKÝCH SLUŽEB BUDE ZAJIŠŤOVAT PODPORU PRO PRODEJ I DISTRIBUCI PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Společné call centrum Komplexní služby 7 dní v týdnu, 24 hodin denně Příjem požadavků domácností a podnikatelského maloodběru Aktivní oslovení zákazníků s nabídkou produktů a služeb Příjem samoodečtů Hlášení poruch Informace z oblasti prodeje i distribuce Zákaznické služby pro prodej i distribuci Back office (fakturace, platby) Provozovatel distrib. sítí Společnost zákaznických služeb Prodejní společnost Telefon Domácnosti a podnikatelský maloodběr Produkty Úrovně služeb Internet Mail Přepážky Partneři Počet zákazníků Měsíce

STAV TRHU S ELEKTŘINOU V ČR … Byla schválena novela energetického zákona implementující směrnice 2003/54/55 a 2004/8 Funguje systém vyhodnocování a zúčtování transakcí (OTE) Regulační úřad plní svoji roli a je respektovaný účastníky trhu Trh s podpůrnými službami je konkurenční a cenotvorný Podařilo se nastavit doporučený tržní mechanismus přidělování obchodovatených přeshraničních kapacit Na trhu operují aktivní obchodníci s elektřinou Oprávnění zákazníci využívají svého práva volit si dodavatele (mění své dodavatele, vypisují výběrová řízení na dodavatele, přesjednávají podmínky s existujícími dodavateli) Ceny elektřiny odrážejí vývoj na relevantním trhu 1 2 3 4 5 6 7 8 … JE NASTAVEN TAK, ŽE S ŘADOU SKUTEČNOSTÍ MŮŽEME BÝT SPOKOJENI

STAV TRHU S ELEKTŘINOU V ČR … Trh s elektřinou je otevřen „jen na papíře“ Reálná možnost dodavatele je omezena stavem koncentrace na trhu Ceny po mírném snížení v minulých dvou letech znovu závratně rostou Přístup na trh/k sítím je komplikovaný a netransparentní Národní trhy nejsou reálně propojené - nelze dovážet elektřinu ani regulační energii, tj. účastnit se na vyrovnávacím trhu v sousední zemi na úrovni oprávněných zákazníků … JE NASTAVEN TAK, ŽE S STÁLE ZAZNÍVÁ MNOHO KRITIK TYPU: 1 2 3 4 5

STAV TRHU S ELEKTŘINOU V ČR … Vlastnické oddělení provozovatelů distribučních soustav (vedlo by k umělé privatizaci a/nebo k zestátnění) Omezení podílu na trhu dominantních subjektů (dominance sama o sobě není zločinem, tím je její zneužívání) Rozšíření/prohloubení regulace (např. stanovením maximálních cen, povinností vykupovat elektřinou z obnovitených zdrojů, z kogenerace) 1 2 3 … JE NASTAVEN TAK, ŽE PŘICHÁZÍ MNOHO “DOBRÝCH“ NÁPADŮ JAK PROBLÉMY ŘEŠIT

ČEZ VIDÍ ALE CELOU ŘADU DALŠÍCH JINÝCH VÝZEV UNBUNDLING Dosažení efektivní funkčnosti a synergií nového uspořádání v rámci skupin (distribuce, obchod, služby) INTEGRACE NÁRODNÍCH TRHŮ Vznik a vývoj regionálních trhů je jen nezbytný (a někdy možná zbytečný a uměle akcentovaný) mezikrok ke vzniku pan-evropského trhu s elektřinou SPOLEHLIVOST A BEZPEČNOST DODÁVEK Jak v tržních podmínkách vytvořit klima pro investování do sítí včetně posílení mezinárodních propojení a do nových výrobních kapacit

SKUPINA ČEZ INTEGRACE SKUPINY ČEZ V PROSTŘEDÍ NOVELY ENERGETICKÉHO ZÁKONA A NÁZOR ČEZ K AKTUÁLNÍMU STAVU TRHU S ELEKTŘINOU Jan Kanta Poděbrady 15.3.2005