„Jak m ůž eme dál ž ít?“ - literární a výtvarná sout ěž Památníku Terezín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ilavský J. | Franc D. Třída : 4.A
Advertisements

 (asi 1250 – 24. srpna 1290)  nejvýznamn ě jší p ř edstavitel krumlovské v ě tve č eského šlechtického rodu Vítkovc ů  druhorozený syn Budivoje z Krumlova.
 Zem ě t ř esení na Haiti 2010 bylo katastrofické zem ě t ř esení o síle 7 stup ňů  Zem ě t ř esení prob ě hlo v 16:53:09 místního času v úterý 12.
Osud Židů a Romů za protektorátu
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_221_ORIENTACE_V_ČASE Téma: ROK, ROČNÍ.
Základní škola Školní 1/814 Havířov – Šumbark,
ŽIVOT VE STŘEDOVĚKU Vlastivěda pro 4. ročník Gabriela Mikulková 2011.
Kamenická Stráň.
Ž ivot je škola Dostal jsi t ě lo. M ůž eš je mít rád nebo nenávid ě t, ale je tvou jedinou jistotou, ž e je budeš mít a ž do konce ž ivota.
Vytvořil: Michal Mikula
18. – 19. č ervna – zalo ž ení kláštera (do roku 877 pro ž eny) 1066 – kostel vysv ě cen na Románskou baziliku 1525 – klášter tém ěř zni č.
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
DEMOKRACIE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Prezentace o tom co nám FYZIKA dala a vzala
 O co se pokoušíme  Stav p ř i minulé minikonferenci  Jak jsme pokro č ili  Po č ítání fitness  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme.
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
ˇ (H2O).  Voda je velmi č astým nám ě tem v um ě ní. Vyskytuje se tém ěř ve všech um ě leckých sférách….a ť u ž se jedná o fotografii, obrazy, hudbu.
 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice,
ř ízené vále č né hospodá ř ství  trojhend ř i arizace ž idovského majetku totální nasazení lístky na potraviny, náhra ž ky (margarín, melta) tresty.
Holocaust českých Židů a Romů
Terezín (1941 – 1945).
Velké planety Plynní obři
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
2014 / 2015 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka - Rocky Ideologica.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_238_JEHLIČNATÉ_STROMY Téma: JEHLIČNATÉ.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
2012 / 2013 Trestní právo Trestn ě právní odpov ě dnost Metodica.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
2012 / 2013 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka Ideologica.
Terezín.
Janík, Rídl.  N ě mecko (oficiální název Spolková republika N ě mecko), je st ř edoevropský stát, rozd ě lený na 16 spolkových zemí. Na západ ě sousedí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
OBCE A KRAJE VE FINANČNÍ SPRÁVĚ. DECENTRALIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY 1990 – obnovení ve ř ejné samosprávy; obecní z ř ízení 1990 – obnovení ve ř ejné samosprávy;
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pavel Kohout Název sady: Č eský jazyk 9. ro č ník Č íslo projektu:
PhDr. Pavel Be ň o Tel nebo
ZÁSAHY STÁTU DO EKONOMIKY Nikola Krásná C2B. stát svými regulacemi zasahuje do chování ekonomiky a role tr ž ního systému je omezená ▶ smíšená ekonominka.
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1102_STAVEBNÍ SP. Téma: Pojem F. G._ Stavební spořitelny Číslo.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1702_POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ Pojištění Číslo projektu:
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_Lul_II_09 Malá pevnost- Vnitřní pracovní komanda
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Trestný čin.
Češi za první světové války
VY_32_INOVACE_11_12_Lidice
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Období vlády jedné strany
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název školy: Základní škola Městec Králové
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obec Pstruží pro občany
Mgr. Lenka Linhartová SocioFactor s.r.o.
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
České země za 1. světové války
Naučil jsem se....
1. světová válka.
České a československé právní dějiny
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Transkript prezentace:

„Jak m ůž eme dál ž ít?“ - literární a výtvarná sout ěž Památníku Terezín

 vybudován v letech jako pevnost st ř e ž ící severní p ř ístupy do vnitrozemí Č ech  1782 ud ě len statut m ě sta, jeho ž ž ivot byl t ě sn ě spjat s vojenskou posádkou  malá pevnost, tvo ř ící sou č ást terezínského pevnostního systému, proslula v dobách habsburské monarchie jako v ě znice a trestnice pro vojenské i politické v ě zn ě  nejtragi č t ě jší období v d ě jinách m ě sta p ř edstavují léta 2. sv ě tové války  n ě me č tí okupanti z ř ídili 1941 ve m ě st ě samotném ghetto  sb ě rný a pr ů chozí tábor byl ur č en nejprve pro Ž idy z tehdejšího Protektorátu Č echy a Morava, pozd ě ji také z N ě mecka, Rakouska, Nizozemska, Dánska a Slovenska

 Iluze v ě zn ě ných, ž e Terezín bude místem, kde budou moci ž ít a pracovat a ž do konce války, vzaly rychle za své. Dne 5. ledna 1942 vyšlo v tzv. denním rozkaze, zve ř ej ň ujícím pokyny a na ř ízení pro v ě zn ě, oznámení o nadcházejícím transportu do Rigy. Byl to první ze 63 takových transport ů, jimi ž bylo na Východ deportováno více ne ž lidí. Osvobození se z nich do ž ilo jen asi  dne 20. ledna 1942 se rozhodlo, ž e nem ě l být pouze sb ě rným a pr ů chozím táborem pro Ž idy z protektorátu, ale také slou ž it jako starobní ghetto pro Ž idy z N ě mecka a Rakouska (osoby starší 65 let, ale také nositelé vysokých vojenských hodností a vyznamenání i politici, v ě dci a další lidé s významnými vazbami do ciziny)  Smyslem tohoto opat ř ení bylo p ř edejít mno ž ícím se intervencím ze zahrani č í ve prosp ě ch významných osobností a soust ř ed ě ním starých lidí v Terezín ě dodat v ě tší v ě rohodnost tvrzení, ž e ž idovské transporty na Východ sm ěř ují do pracovních tábor ů.  V únoru 1942 byla Heydrichovým výnosem zrušena obec Terezín a civilní obyvatelstvo se do konce č ervna muselo z m ě sta vyst ě hovat.

 Transport byl pojmem, který nejvýrazn ě ji symbolizoval osudy lidí, kte ř í se dostali do obludného soukolí kone č ného ř ešení ž idovské otázky. Obdr ž ení p ř edvolání do transport ů vypravovaných do Terezína znamenalo definitivní p ř erušení všech spojení s dosavadním ž ivotem a po č átek zlov ě stné cesty do neznáma.  Od 26. ř íjna 1942 m ě ly všechny transporty na Východ jediný cíl ur č ení: Osv ě tim II -Birkenau. Do tamního koncentra č ního vyhlazovacího tábora sm ěř ovala polovina z 63 transport ů, vypravených z ghetta. Terezínu se proto pozd ě ji p ř ezdívalo č ekárna na Osv ě tim. Od 1. č ervna 1943 všechny transporty p ř ijí ž d ě ly a odjí ž d ě ly po nov ě vybudované ž elezni č ní vle č ce, spojující Terezín s nádra ž ím v nedalekých Bohušovicích nad Oh ř í. Ot ř esný obraz p ř icházejících a odcházejících transport ů, který se hluboce vryl do pam ě ti všech v ě z ňů, tak nap ř íšt ě z ů stával skryt p ř ed zraky obyvatel okolí.

 Do terezínského ghetta bylo od 1941 do 1945 deportováno na ž idovských v ě z ňů, ur č ených za ob ě ti kone č ného ř ešení ž idovské otázky.  Celkem terezínským ghettem prošlo asi mu žů, ž en a d ě tí a na z nich nalezlo smrt p ř ímo v Terezín ě.  Dalších v ě z ňů po deportaci z Terezína zahynulo ve vyhlazovacích táborech, v pracovních táborech a za pochod ů smrti v záv ě ru války.

 Epilogem d ě jin terezínského ghetta se m ě l stát výkon spravedlnosti nad pachateli zlo č in ů. V ě tšin ě p ř íslušník ů SS, kte ř í v Terezín ě p ů sobili, se však poda ř ilo odpov ě dnosti uniknout. Pouze č ást z nich byla dopadena a souzena Mimo ř ádným lidovým soudem v Litom ěř icích, č i postavena p ř ed zahrani č ní soudy. V Rakousku byl dopaden a odsouzen k trestu smrti první velitel tábora Siegfried Seidl. Jeho nástupce Anton Burger však dvakrát unikl z v ě zení a zem ř el a ž v devadesátých letech nepotrestán. T ř etího a posledního velitele tábora Karla Rahma odsoudil k trestu smrti soud v Litom ěř icích. V ě tšina z jejich spolupracovník ů však byla odsouzena v nep ř ítomnosti, č i se p ř ed soud v ů bec nedostala. Spravedlnost z ů stala z v ě tší č ásti nevykonána...  více info

PAMÁTNÍK TEREZÍN VYHLAŠUJE NA ROK 2010 XVI. RO Č NÍK LITERÁRNÍ A XIV. RO Č NÍK VÝTVARNÉ SOUT ĚŽ E Pen ěž ní odm ě ny (ze sponzorského daru Hany Greenfieldové): 1. místo 500 K č 2. místo 400 K č 3. místo 300 K č místo 200 K č místo 100 K č Ud ě leny budou i zvláštní ceny dr. Erika Poláka, financované Terezínskou iniciativou.