Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ilavský J. | Franc D. Třída : 4.A

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ilavský J. | Franc D. Třída : 4.A"— Transkript prezentace:

1 Ilavský J. | Franc D. Třída : 4.A
VARŠAVSKÁ SMLOUVA Ilavský J. | Franc D Třída : 4.A

2 VARŠAVSKÁ SMLOUVA Vojenský pakt evropských zemí tzv. Východního bloku
logo Varšavské smlouvy

3 ČLENSKÉ STÁTY

4 ČLENSKÉ STÁTY Albánská lidová republika Bulharská lidová republika
Československá republika (později ČSSR) Maďarská lidová republika Německá demokratická republika (od r. 1956) Polská lidová republika Rumunská socialistická republika SSSR

5 VZNIK A VÝVOJ V.S.

6 VZNIK A VÝVOJ VARŠAVSKÉ SMLOUVY
: na základě Smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci podepsané Albánií, Bulharskem, Československem, Maďarskem, NDR, Polskem, Rumunskem a SSSR ve Varšavě. Formálně reakcí na zřízení Západoevropské unie a Pařížské dohody umožňující vstup SRN do NATO. Ve skutečnosti si SSSR zajišťoval kontrolu nad východním blokem pro případ možného uvolnění mezi Z a V.

7 VÝVOJ VARŠAVSKÉ SMLOUVY
Smlouva byla uzavřena na 20 let s automatickým prodloužením o 10 let pro státy, které ji rok před uplynutím lhůty nevypoví. V roce 1962 se Albánie přestala zúčastňovat činnosti Varšavské smlouvy a ji na protest proti intervenci armád do Československa vypověděla. V květnu 1985 byla prodloužena o dalších 20 let. Hlavními veliteli Varšavské smlouvy byli maršálové SSSR : Ivan Stěpanovič Koněv (1955–1960) Andrej Antonovič Grečko (1960–1967) Ivan Ignaťjevič Jakubovskij (1967–1976) Viktor Georgijevič Kulikov (1977–1986) Nikolaj Vasiljevič Ogarkov (1986–1991)

8 ČINNOST VARŠAVSKÉ SMLOUVY

9 ČINNOST VARŠAVSKÉ SMLOUVY
CÍL - koordinace politiky a spolupráce ve vojenské oblasti při společné obraně socialismu, suverenity a nezávislosti, a také vytvoření protipólu k severoatlantickému paktu. NEJVYŠŠÍ POLITICKÝ ORGÁN - oficiálně Politický poradní výbor složený z nejvyšších stranických a státních představitelů členských zemí. V praxi rozkazy Spojenému velení a štábu Spojených ozbrojených sil přicházely z Kremlu.

10 ČINNOST VARŠAVSKÉ SMLOUVY
Velení sídlilo v Moskvě a v čele pouze sovětští vojenští představitelé. Zástupci ozbrojených sil ostatních států pouze přinášeli instrukce od sovětského velení. Otázky strategie a taktiky neřešilo velení a štáb Spojených ozbrojených sil Varšavské smlouvy, ale generální štáb sovětských ozbrojených sil.

11 Představitelé států v.s.
Fotografie ze sjezdu vůdců států Varšavské smlouvy v roce 1987 (zleva) : Gustáv Husák - ČSSR Todor Živkov – Bulh. Erich Honecker - NDR Michail Sergejevič Gorbačov - SSSR Nicolae Ceauşescu – Rum. Wojciech Jaruzelski - Polsko János Kádár – Maďar.

12 ZÁNIK VARŠAVSKÉ SMLOUVY

13 ZÁNIK VARŠAVSKÉ SMLOUVY
Po rozpadu sovětského impéria a zániku NDR byla rozpuštěna. Nejprve 25. února 1991 na mimořádné schůzce Politického poradního výboru v Budapešti rozhodnuto o rozpuštění vojenských struktur Varšavské smlouvy. Po československém návrhu na ukončení platnosti smlouvy který přijali zástupci vlád šesti zbývajících členů na schůzi výboru 1. července 1991 v Praze v Černínském paláci.

14 Děkujeme za pozornost !


Stáhnout ppt "Ilavský J. | Franc D. Třída : 4.A"

Podobné prezentace


Reklamy Google