Monosacharidy Cukry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

S A C H A R I D Y I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
M O N O S A C H A R I DY.
Struktura sacharidů - testík na procvičení –
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Oligosacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Vzorce sacharidů O H C C C H O C Mgr. Lenka Fasorová.
Vypracoval Miloslav Čunek
Sacharidy.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Izomery izomery jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly mají stejný molekulový vzorec, ale rozdílný strukturní vzorec díky rozdílnému strukturnímu.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sacharidy.
SACHARIDY = CUKRY.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Sacharidy.
SACHARIDY CUKRY RZ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Sacharidy.
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
S A C H A R I D Y II. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Cukry Alice Skoumalová.
Hydroxykyseliny.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Barbora Hoffmannová Oktáva B
MONOSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.02/Cc.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
S ACHARIDY – STRUKTURA, ROZDĚLENÍ, VLASTNOSTI Mgr. Jaroslav Najbert.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy – obecný přehled
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 2
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2013.
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY.
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2008.
CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)
KVÍZ - SACHARIDY.
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Monosacharidy Cukry

Rozdělení, struktura Aldosy – hydroxyaldehydy, karbonyl na C1 Ketosy – hydroxyketony, karbonyl na C2 Nejčastěji pentosy 5C, hexosy 6C, dále triosy, tetrosy, heptosy Monosacharidy se vyskytují v acyklických i cyklických formách

Acyklické vzorce Nejjednodušší glyceraldehyd CHO-CHOH-CH2OH Chirální uhlíkový atom? D – glyceraldehyd (S – glyceraldehyd) Sacharidy v přírodě D - sacharidy D, nebo L ?

Optická izomerie D – glyceraldehyd (S – glyceraldehyd) a L – glyceraldehyd (R – glyceraldehyd) jsou optické antipody, enantiomery Jsou opticky aktivní, stáčejí rovinu polarizovaného světla Symboly D a L neurčují rotaci, ale geometrické uspořádání Racemická směs – směs 2 optických antipodů o téže koncentraci, netečná k rovině polarizovaného světla

Fischerovy, projekční vzorce Perspektivní těžkopádné, používají se projekční Karbonylová skupina nahoru, nutnost natočit molekulu, aby mě skupiny „píchly do oka“. Poslední chirální uhlík určuje D (OH vpravo) a L (OH vlevo) izomerii D, nebo L ?

Důležité monosacharidy

Řada aldos

Řada ketos Odvoď, vysvětli kolik existuje aldohexos? Kolik ketopentos?

Cyklické struktury U sacharidů převažují cyklické struktury Vznik poloacetalů, reakce C=O a –OH Napiš rovnici reakce: R1- OH + R2(H) – CO – R3 Cyklické formy: 5 členný cyklus = furanosa, 6 členný cyklus pyranosa U sacharidů zapisujeme cyklické struktury Haworthovým vzorcem, cyklus vodorovně, skupiny nad a pod kyslík cyklu dozadu (doprava)

Cyklické struktury Glukopyranosa Fruktofuranosa

Cyklické struktury Glukopyranosa Fruktofuranosa

Cyklické struktury Glukopyranosa Fruktofuranosa

Cyklické struktury D-Glukopyranosa D-Fruktofuranosa

Vznik cyklických vzorců Vznik cyklické formy – reakce CO na C1 u aldos a C2 u ketos Na těchto atomech uhlíku vzniká při vzniku cyklické formy nová hydroxylová skupina, ta se může orientovat dvojím směrem Nové chirální centrum na C1 u aldos a C2 u ketos, možné izomery se nazývají anomery α anomer OH dolů u D , u L opačně β anomer OH nahoru u D, u L opačně V roztoku sacharidu rovnováha mezi lineárními a všemi cyklickými formami

Vznik cyklických forem Napiš cyklické vzorce α-D- glukofuranosa α-L- glukopyranosy β-D-fruktopyranosa

Vznik cyklických forem Napiš cyklické vzorce α-D- glukofuranosa α-L- glukopyranosy β-D-fruktopyranosa

Vznik cyklických forem Napiš cyklické vzorce α-D- glukofuranosa α-L- glukopyranosy β-D-fruktopyranosa

Vznik cyklických forem Napiš cyklické vzorce α-D- glukofuranosa α-L- glukopyranosy β-D-fruktopyranosa

Fyzikální vlastnosti monosacharidů Bezbarvé, krystalické, rozpustné ve vodě, sladké, zahříváním karamelizace Mutarotace – změna optické rotace při rozpouštění

Chemické vlastnosti monosacharidů 1 1. Redukční vlastnosti – sacharidy se oxidují, redukce Fehlingova a Tollensova činidla, co vzniká? Nositelkou redukčních vlastností je poloacetalová – OH skupina. Při oxidaci vznikají kyseliny aldonové (např. glukonová), aldarové, alduronové Může proběhnout i redukce, z glukosy glucitol = sorbit Fehlingovo činidlo – měďnatý iont v komplexu kyseliny vinné Tollensovo činidlo – stříbrný kationt v komplexu s amoniakem [Cu( -OOC-HCO--HCO--COO- )2]6-

Oxidace a redukce sacharidů Urči, kdy se jedná o oxidaci a kdy o redukci?

Chemické vlastnosti monosacharidů 2 2. Reakce s alkoholy Vznikají glykosidy. Poloacetalový H nahrazen alkylem = aglykon. Napiš vznik methyl-β-D-glukopyranosidu. Glykosidy nemají redukční účinky. Glykosidy jsou acetaly. Existují i N-glykosidy – aglykon je na sacharid vázán přes N, nazývám ho nukleosid. Fosforečný ester nukleosidu je nukleotid, je základem mnoha přírodních látek (NK, ATP, FAD, koenzym A.

Vzorce nukleotidů Napiš vzorec ATP = adenosintrifosfát Napiš vzorec nukleotidu s deoxy-D-ribofuranosou a cytosinem

Důležité monosacharidy D-ribosa, 2-deoxy-D-ribosa – součást NK, ATP, nukleotidů D-ribulóza – meziprodukt fotosyntézy D-galaktosa – v mléce jako součást disacharidu laktosy

D – glukóza = hroznový cukr Volná ovoce, med, vázaná v oligo a polysacharidech Zdroj energie, snadno stravitelná, infúze Savci v krvi (u člka 5 mmol/l, po jídle více) V moči jen při cukrovce (dk. fehling. čin.) Snadno podléhá kvašení a) lihové – výroba lihu, brambory, obilí b) mléčné – vznik kyseliny mléčné, kyselé zelí, svalová námaha Výroba hydrolýzou škrobu Zahřátím hnědý karamel, jeho roztok je kulér ( tuzemák, ocet) Dextrosa

D – fruktóza = ovocný cukr Nejsladší cukr Levulosa, stáčí vlevo Součást sacharosy, z ní hydrolýzou glukosa a fruktosa (invertní cukr, levotočivý na rozdíl od sacharosy) Součást medu – z 75 % je glukosa + fruktosa 1:1, asi 20% voda. Dříve jediné sladidlo, produkt enzymové hydrolýzy ve včelách.

Opakování Spálením 35 mg glukosy bylo získáno 20,8 mg vody a 51,4 mg oxidu uhličitého. Vypočtěte empirický vzorec! Relativní molekulová hmotnost glukosy byla stanovena na 180. β-D-glukopyranosa α-L-fruktofuranosa

Otázky Vysvětli rozdíl mezi pojmy enantiomer, anomer, antipod, izomer Budou roztoky glukosy reagovat s Schiffovým činidlem? Napiš vzorec guaninu, guanosinu (nukleosid) a 2-deoxyguanosinu