Národní a regionální klastrová politika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Projekt empirického výzkumu
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Transkript prezentace:

Národní a regionální klastrová politika Drahomíra Pavelková Praha, 22. října 2012

Výzkumný grant TA ČR Klastrová politika České republiky a jejích regionů pro globální konkurenceschopnost a udržitelný růst Poskytovatel: Technologická agentura ČR Program: TD - Program na podporu aplikovaného společenskovědního výzkumu a experimentálního vývoje OMEGA Doba řešení: 01/2012 - 12/2013 Příjemce: Fakulta managementu a ekonomiky UTB ve Zlíně Řešitelé: Drahomíra Pavelková, Adriana Knápková + tým z UTB Pavla Břusková - Národní klastrová asociace, UTB Petr Zahradník – NERV, UTB www.fame.utb.cz I 2

Cíle programu Cíl projektu vytvořit a zavést nové postupy pro zefektivnění využitelnosti stávajících veřejných politik na centrální, krajské i místní úrovni; připravit a zajistit nové postupy pro zavedení a uplatňování nových veřejných politik v ČR v kontextu realizace společných politik EU. zaměření na vytvoření národní a regionální metodiky pro: tvorbu implementaci měření efektivnosti klastrové politiky v ČR v kontextu klastrové politiky EU Cíl projektu www.fame.utb.cz I 3

Certifikované metodiky Výstup - certifikované metodiky - na regionální a národní úrovni Metodika regionální klastrové politiky (RKP) strategická podpora rozvoje regionálních klastrů kohezní politika EU 2014-2020 – Smart Specialisation Strategy (zacílení na priority založené na regionální konkurenční výhodě a potenciálu spolupráce s jinými regiony) Metodika národní klastrové politiky (NKP) strategická podpora rozvoje excelentních klastrů evropská politika globální konkurenceschopnosti založené na výzkumu a inovacích – Horizon 2020 www.fame.utb.cz I 4

Harmonogram projektu www.fame.utb.cz I 5 rešeršní a analytická část leden – říjen 2012 tvorba metodik září – prosinec 2012 připomínkování metodik, prezentace, workshopy leden – duben 2013 zapracování připomínek; kompletace metodik květen - září 2013 certifikace metodik říjen - prosinec 2013 Harmonogram projektu www.fame.utb.cz I 5

Dílčí cíle zpracování rešerše zdrojů - klastrové politiky, management klastrových organizací, hodnocení excelence klastrů, evaluace klastrů a klastrových politik návrh obsahové struktury metodik provedení komparativní analýzy klastrových politik ve vybraných evropských zemích, analýzy evaluačních přístupů a měření excelence managementu klastrových organizací provedení a vyhodnocení terénního šetření: se zástupci veřejné správy a samosprávy manažery klastrů zástupci univerzit a VaV institucí www.fame.utb.cz I 6

Dílčí cíle analýza současného stavu excelence klastrů a jejich inovačního potenciálu návrh měření excelence managementu klastrových organizací evaluace dopadů klastrové politiky (inputs – outputs - outcomes – impact) průběžná komunikace s příjemci certifikovaných metodik – MPO, kraje www.fame.utb.cz I 7

kontext evropské klastrové politiky (priority, výstupy a opatření) Principy NKP kontext evropské klastrové politiky (priority, výstupy a opatření) vytváření a udržování konkurenční výhody založené na klastrové excelenci – vyspělých technologických klastrech a klastrech ve společensky významných netechnologických oborech/službách nadregionálního charakteru s mezinárodním dosahem www.fame.utb.cz I 8

Struktura metodiky NKP vytváření programů cílené podpory k rozvoji excelentních klastrů – VaV&I, internacionalizace aplikace systému měření excelence managementu klastrových organizací a její certifikace Metodika monitoringu a systém evaluace managementu klastrových organizací evaluace přínosů - vyhodnocení dopadů klastrové politiky na konkurenceschopnost Metodika měření efektivnosti vynakládání veřejných finančních prostředků vytvoření systému pro benchmarking (národní, mezinárodní), zajištění kompatibility s evropskými platformami, propojení na evropské iniciativy a platformy EK upgrade systému propagace a komunikace klastrové politiky   www.fame.utb.cz I 9

Zohlednění priorit krajů Využití RKP v krajích identifikace klastrového potenciálu v krajích facilitace a inkubace klastrů a budování potřebných odborných personálních kapacit pro jejich rozvoj podpora inovační kreativity v identifikovaných regionálních „ohniscích“ inovací a VaV začlenění regionální politiky zaměřené na klastry do programovacího období 2014 - 2020 zařazení kraje a jeho klastrů do specializované mapy klastrů s jejich inovačním potenciálem strategie tvorby (udržení) pracovních míst oborová profilace kraje – magnet pro investory udržení talentů a kreativních pracovních sil Zohlednění priorit krajů www.fame.utb.cz I 10

Návrh struktury metodiky RKP Význam klastrů pro regionální konkurenceschopnost klastry jako jeden z nástrojů vytváření a udržení konkurenčních výhod kraje Postup přípravy a realizace RKP vybudování podmínek a zdrojů odborné kapacity, organizační a finanční podmínky; implementace podpůrného programu; metody monitoringu výkonnosti klastrů Analýza potenciálu kraje mapování klastrů (příležitostí pro vznik a podporu klastrů) 4. Rozvoj klastrů facilitace klastru – klastrová iniciativa - spolupráce veřejného, soukromého a akademického sektoru; klastrová organizace, management klastrů, monitoring klastru 5. Governance klastrů postupy pro zjišťování potřeb klastrů, optimalizace jejich fungování (management klastru) měření účinnosti a efektivnosti vynakládané podpory, evaluace dopadů na konkurenceschopnost kraje www.fame.utb.cz I 11

Rozhovory se zástupci krajů Asociace hejtmanů – 22. června 2012- představený projekt a předjednáno šetření na krajích osobní strukturovaný rozhovor se zástupci krajů (strategické řízení kraje) struktura rozhovoru: stávající klastrová politika v krajích, její integrace do strategie kraje provedené analýzy ohledně mapování perspektivních oborů v kraji a jejich výsledky mapování klastrů kompetence pro podporu rozvoje klastrů monitoring a evaluace klastrů názor na rozdělení podpory klastrů na národní a regionální úroveň dobré praktiky existence/potřeba platformy pro rozvíjení spolupráce mezi klastry, apod. www.fame.utb.cz I 12

Rozhovory s manažery klastrů Identifikovaných 79 klastrů, z toho: 2 - nenalezeny - odmítly šetření nebo nereagují 10 - nečinné nebo stagnující klastry Struktura rozhovoru, šetření proběhlo u 61 klastrů: základní informace o klastru ekonomické ukazatele strategie rozvoje klastru, aktivity, účast v projektech účast na inovačních projektech, spolupráce s organizacemi inovační infrastruktury, inovační potenciál subjektů v klastrech internacionalizace klastru, spolupráce s dalšími klastry, management klastru, přínosy KO, identifikované úspěchy, problémy financování klastru, potřeba veřejné podpory www.fame.utb.cz I 13

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta managementu a ekonomiky Děkuji za pozornost! Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta managementu a ekonomiky Mostní 5139, 760 01 Zlín www.fame.utb.cz