Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů
Současný systém podpory
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Bytové družstvo U Arény
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Zhodnocení fungování pobídek po novele Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 8. říjen 2013.
Energeticky úsporný projekt
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Energetický audit, PENB
Energetický management budov
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Obecná část rozpočtového práva III
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Lineární rovnice Běloun 91/1 a
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Systém podpory sportu ve městě OTROKOVICE SETKÁNÍ SE ZÁSTUPCI SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ Citius – Altius – Fortius rychle – výše - silněji.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Cesta domů a její hospodaření v roce 2011 Valná hromada
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Revitalizace panelových domů Porovnání spotřeby tepla.
BIOMASA TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ PODMÍNKY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ IV Energetické programy Operačního programu Podnikání a Inovace MPO - České.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
VÝBOR PRO FINANCOVÁNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE BESIP (VFNS) Informace o činnosti výboru pro jednání Rady vlády pro BESIP , Praha.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
Úspory energie a regenerace
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová1 Možnosti podpory zvýšení účinnosti užití energie Česká energetická agentura U Sovových mlýnů PRAHA 1 tel.:
1 Energetické posouzení současných staveb – projekt a realizace v kraji Ing. Petr Svítil, Tomáš Pavelka.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Seminář pro žadatele Výzva č. 32/ Fyzická revitalizace území 22. ledna 2013 Olomouc.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Transkript prezentace:

Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003

Zákon č.406/2000 Sb., o hospodaření energií účinnost od stanoví práva a povinnosti fyzických a právnických osob při nakládání s energií 9 prováděcích vyhlášek + 2 nařízení vlády

Aktivity ČEA v oblasti energetických auditů EA požadován k žádostem o dotace od roku 1996 Zpracována Metodika zpracování EA Metodika byla základem pro vyhlášku MPO 213/2001 Sb , o náležitostech energetického auditu Organizování zkoušek auditorů Podpora zpracování od roku 2000

Státní program 2001 Podpořeno celkem 529 akcí dotací ve výši 98 mil. Kč v tom 239 energetických auditů, o nákladech 36 mil. Kč, podpora ve výši 17,2 mil. Kč, tj. 48% V oblasti zvýšení energetické účinnosti EA zastoupeny 40% Doporučená opatření: celkové investiční náklady ve výši mil. Kč předpokládaná úspora energie TJ/rok

Ekonomické vyhodnocení navržených variant Celkem čistá současná hodnota (NPV) ,68 tis.Kč vnitřní výnosové procento (IRR)18% čistá doba návratnosti5,95 let

Státní program 2002 Podpořeno celkem 501 akcí dotací ve výši 98 mil. Kč Z toho 239 energetických auditů, o nákladech 46,4 mil. Kč, podpora ve výši 13,12 mil. Kč, tj. 28% V oblasti zvýšení energetické účinnosti EA zastoupeny 35% Doporučená opatření: celkové investiční náklady ve výši mil. Kč předpokládaná úspora energie TJ/rok

Energetické audity 2002 –- průměrný podíl dotace

Energetické audity –- úspora energie v palivu(celkem GJ/rok)

Ekonomické vyhodnocení navržených variant Celkem čistá současná hodnota (NPV)2 901,8 mil.Kč vnitřní výnosové procento (IRR)12,9% čistá doba návratnosti8 let

Energetické audity –- předpokládané snížení emisí (t/rok)

Státní program 2003 Celkem na program vyčleněno 102,3 mil. Kč Předpokládaná podpora zpracování en.auditů ve výši cca 10 mil. Kč, max.podíl 30% Z oblasti průmyslu vybráno k podpoře 12 EA Přislíbená dotace 1,6 mil. Kč

Možné zdroje financování Část A Státního programu Operační program průmysl a podnikání Fond energetických úspor Phare IFC PCF

Česká energetická agentura U Sovových mlýnů 9 Praha 1 Tel.: