Vznik pozice předsedy Evropské rady - konečně skutečný representant EU (argumenty pro změnu zanesenou v Lisabonské smlouvě) Vypracovaly: Edita Bumbálková,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Občanská výchova 9. ročník
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
EU a Česká republika Instituce EU
Orgány evropské unie Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
14. jednání Monitorovacího výboru pro Operační program Průmysl a podnikání hotel Yasmin Praha 20. listopadu 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
I NSTITUCE EU Kája Tóthová Iva Kociánová. I NSTITUCE EU výchozí bod a cíl má být sdílení politické odpovědnosti hlavní roli ve struktuře EU má tzv. institucionální.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy Petr Kolář.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Ministerstvo zahraničních věcí ČR VÝSLEDKY JEDNÁNÍ KODAŇSKÉHO SUMMITU.
Seminář v Evropském domě
Úvod do studia- 10. seminář Analýza textu, judikát BW (insp. RZ)
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Historické milníky evropského práva
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
Pracovní orgány Evropského parlamentu. Předseda a předsednictvo  Předseda řídí veškerou činnost Parlamentu a jeho orgánů a zastupuje Parlament navenek.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Hlavní body: Lisabonská smlouva: konec všech reforem.
Evropská unie.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
KONVENT prosinci 2001 Evropská rada v Laekenu schválila tzv. „Laekenskou deklaraci“. Tento dokument otevřel diskusi o budoucnosti Evropské unie s ohledem.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Monika Matysová.  Evropská rada  Rada EU  Evropský parlament  Komise  Soudní dvůr EU.
I NSTITUCE EU Veřejná správa v EU. Na konzultace s právníkem po celou dobu trestního řízení, ale také třeba na možnost informovat rodinu o svém zatčení,
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Rozhodovací proces v Evropské unii
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Instituce a právo ES/EU - Rozhodování v EU Michal Částek Veřejná správa EU1.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
EVROPSKÁ UNIE.
ECB a ESCB Evropská měnová integrace. ESCBa ECB Úkoly ESCB a Eurosystému jsou popsány ve Smlouvě o ES. Podrobněji jsou pak definovány ve Statutu Evropského.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph.D.
NÁZEV ŠABLONY: ICT2 – INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Okruh dle RVP: Společenskovědní seminář Tematická.
O RGÁNY E VROPSKÉ UNIE Prezentace 2015 Martin Janků.
Právní základy státu.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Transkript prezentace:

Vznik pozice předsedy Evropské rady - konečně skutečný representant EU (argumenty pro změnu zanesenou v Lisabonské smlouvě) Vypracovaly: Edita Bumbálková, Nikol Černá, Kateřina Sýkorová

Vymezení funkce předsedy Evropské rady v Lisabonské smlouvě  Předseda Evropské rady: předsedá Evropské radě svolává, vede a připravuje jednání Evropské rady a zajišťuje jeho kontinuitu usiluje o usnadnění soudržnosti uvnitř Evropské rady po každém zasedání předkládá zprávu o jeho průběhu Evropskému parlamentu  Dále: zajišťuje vnější vystupování v případech společné zahraniční a bezpečnostní politiky nesmí však zastávat žádnou vnitrostátní funkci

Předseda Evropské rady:  Je volen kvalifikovanou většinou Evropské rady na dva a půl roku  Může být zvolen dvakrát po sobě  V závažných případech jej může Evropská rada stejným postupem odvolat HERMAN VAN ROMPUY  Narozen , Belgie  Funkci předsedy ER vykonává od 1. prosince 2009  Rozhodnutí o jeho jmenování bylo jednomyslně přijato všemi členskými státy

POZITIVA VZNIKU POZICE PŘEDSEDY EVROPSKÉ RADY:  Funkce předsedy ER existuje neoficiálně již od roku 1975  Funkce volená na 30 měsíců (předtím bylo funkční období předsedy jen 6 měsíců)  Je jasně dané, kdo má navenek EU zastupovat a reprezentovat

POZITIVA VZNIKU POZICE PŘEDSEDY EVROPSKÉ RADY:  Předseda ER může více utužit soudržnost jednotlivých členských států  Nijak se nezmenšuje zodpovědnost ministerskému předsedovi předsednické země v oblastech, které spadají do jeho kompetence

Děkujeme za pozornost