Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_13 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_14 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Advertisements

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Pevné látky a kapaliny.
Digitální učební materiál
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
18. Deformace pevného tělesa
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_01 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
VY_32_INOVACE_FYZ_RO_11 Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_16 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_07 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_03 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
8. Přednáška – BBFY1+BIFY1 Struktura látek (úvod do molekulové fyziky)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_09 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Deformace pevného tělesa
Struktura a vlastnosti pevných látek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_03 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Struktura a vlastnosti
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_10 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
DEFORMACE PEVNÝCH TĚLES
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_173_Deformační účinky síly AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Částicová stavba pevných, kapalných a plynných látek
VY_32_INOVACE_6B-13 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Mechanické vlastnosti pevných látek Autor: Mgr. Miloš Boháč.
Rovnovážná poloha tělesa
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Částicové složení látek
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_08 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_04 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_02 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_05 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_16 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_07 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_14 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_02 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_11 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského a se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_08 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_DEFORMACE.
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Částicová stavba látek. Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-09
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-05
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_13 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika Téma: Deformace pevného tělesa Autor:Mgr. Jan Rosecký Předmět: Fyzika Ročník: 2. ročník VG Využití: Prezentace určena k výkladu látky z molekulové fyziky a termiky na gymnáziu. Anotace:Prezentace se skládá z úvodního opakování, vyvození látky k tématu deformace pevného tělesa a závěrečného shrnutí (procvičení učiva). Šedé texty jsou při výkladu na interaktivní tabuli dopisovány a dokreslovány. Před použitím prezentace je doporučeno je smazat.

Molekulová fyzika a termika Deformace pevného tělesa Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Opakování Které vlastnosti mají společné a kterými se liší: a) pevná a kapalná tělesa:stálý objem / nestálý tvar b) pevné a kapalné látky:nestlačitelnost / tekutost Jak se liší stavba krystalických a amorfních látek? dalekosáhlé / krátkodosahové uspořádání částic Jaké druhy krystalických látek znáte? U každého uveďte příklad. monokrystaly – diamant / polykrystaly – kovy Které látky jsou směrové (anizotropní) a proč? monokrystaly, záleží na orientaci krystalové mřížky Co je to deformace pevného tělesa? Jak vzniká? Jaké druhy deformace pevného tělesa znáte?

Deformace pevného tělesa = změna objemu, tvaru, rozměrů tělesa – způsobena působením vnější síly (sil) = změna polohy částic – podle toho, co se stane, když deformační síly už nepůsobí: – pružná (elastická): těleso se vrátí do původního stavu – tvárná (plastická): těleso zůstane v novém stavu – kombinace obou: velmi časté, dopružování

Deformace pevného tělesa podle působících sil – deformace tahem – síly mají směr opačný, ven z tělesa – síly mají velikost stejnou – objem se zvětšuje – vzdálenost částic se zvětšuje – příklady: lano jeřábu, závěs projektoru, … Obr. 1

Deformace pevného tělesa podle působících sil – deformace tlakem – síly mají směr opačný, dovnitř tělesa – síly mají velikost stejnou – objem se zmenšuje – vzdálenost částic se zmenšuje – příklady: pilíře mostu, podpěrné sloupy, … Obr. 2

Deformace pevného tělesa podle působících sil – deformace ohybem – síly mají směr opačný, dvě síly stejný – síly mají velikost stejnou (stejný směr) a poloviční vůči opačné síle – vzdálenost částic se zvětšuje / zmenšuje – příklady: strop, podlaha, mosty, … – pro zmenšení vhodný průřez; Obr. 3

Deformace pevného tělesa podle působících sil – deformace smykem (střihem) – síly mají směr opačný, silové přímky jsou různé rovnoběžky – síly mají velikost stejnou – vzdálenost částic se zvětšuje – příklady: hřebíky s obrázkem, … Obr. 5 Obr. 4

Deformace pevného tělesa podle působících sil – deformace kroucením, zkrutem, torzí – síly mají směr: na každém konci opačné dvojice sil – síly mají velikost stejnou – vzdálenost částic se zvětšuje – příklady: vrták, šroubovák, tyč volantu, … Obr. 6

Shrnutí Co je to deformace pevného tělesa? Jak deformace vzniká? změna objemu, tvaru, rozměrů tělesa způsobená vnější silou (silami) Jaké druhy deformace pevného tělesa podle působících sil znáte? U každého druhu uveďte příklad a jaké síly ji způsobují. tahem – struna kytary tlakem – noha stolu ohybem – větev pod sněhem smykem – sněhová koule v hlubokém sněhu kroucením – vrut Co se s tělesem může stát, když deformační síly přestanou působit? těleso se vrátí do původního stavu – deformace pružná (elastická) těleso zůstane deformováno – deformace tvárná (plastická) těleso se částečně vrátí do původního stavu – dopružování

Zdroje Obr. 1: Soubor:Mechanika tah.svg [online]. Wikipedie: otevřená encyklopedie, 2007 [cit ]. Dostupné z: volné dílo Obr. 2: Soubor:Mechanika tlak.svg [online]. Wikipedie: otevřená encyklopedie, 2007 [cit ]. Dostupné z: volné dílo Obr. 3, Obr. 4: autor Obr. 5: Soubor:Mechanika smyk.svg [online]. Wikipedie: otevřená encyklopedie, 2007 [cit ]. Dostupné z: volné dílo Obr. 6: autor