Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování Téma: Podmínka a cyklus, prvočísla Autor:Mgr. Jan Rosecký Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník VG Využití: Prezentace určena k procvičení látky z úvodu do programování na gymnáziu. Anotace:Prezentace se skládá z procvičení, rozšíření a ukázky programu k tématu podmínka a cyklus a závěrečného úkolu pro samostatnou práci na téma prvočísla. Nové poznatky žáci získávají při společné práci s programovacím jazykem Pascal – po zadání úkolu tvoří žáci program samostatně a následně je komentováno řešení.

2 Úvod do programování Podmínka a cyklus, prvočísla Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

3 Opakování Vytvořte program Prvocisla, který zjistí, zda jedno zadané přirozené číslo a je dělitelné druhým zadaným přirozeným číslem b : 6 2 ano nebo 6 4 ne

4 Opakování Vytvořte program Prvocisla, který zjistí, zda jedno zadané přirozené číslo a je dělitelné druhým zadaným přirozeným číslem b : program Prvocisla; var a, b: integer; begin read(a); read(b); if (a/b)=round(a/b) then writeln('ano') else writeln('ne'); end.

5 Opakování Upravte program Prvocisla, aby k zadanému přirozenému číslu a postupně vypsal jeho dělitele: 6 1 2 3 6

6 Opakování Upravte program Prvocisla, aby k zadanému přirozenému číslu a postupně vypsal jeho dělitele: program Prvocisla; var a, b: integer; begin read(a); for b:=1 to a do if (a/b)=round(a/b) then write(b, ' '); writeln; end.

7 Opakování Upravte program Prvocisla, aby k zadanému přirozenému číslu a postupně vypsal jeho dělitele a určil počet dělitelů: 6 1 2 3 6 delitele: 4

8 Opakování Upravte program Prvocisla, aby k zadanému přirozenému číslu a postupně vypsal jeho dělitele a určil počet dělitelů: program Prvocisla; var a, b, n: integer; begin read(a); n:=0; for b:=1 to a do if (a/b)=round(a/b) then begin write(b, ' '); n:=n+1 end; writeln; writeln('delitele: ', n); end.

9 Opakování Upravte program Prvocisla, aby k zadanému přirozenému číslu a určil, zda jde o prvočíslo nebo ne: 6 neni prvocislo nebo 7 prvocislo

10 Opakování Upravte program Prvocisla, aby k zadanému přirozenému číslu a určil, zda jde o prvočíslo nebo ne: program Prvocisla; var a, b, n: integer; begin read(a); n:=0; for b:=1 to a do if (a/b)=round(a/b) then n:=n+1; if n=2 then writeln('prvocislo') else writeln('neni prvocislo'); end.

11 Samostatná práce Upravte program Prvocisla : vypíše prvočísla od 1 do 100 oddělená mezerou navíc zapíše jejich počet navíc volba rozsahu Prvocisla --------- Rozsah od: 8 Rozsah do: 20 --------- 11 13 17 19 Pocet: 4


Stáhnout ppt "Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování."

Podobné prezentace


Reklamy Google