Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování Téma: Podmínka a cyklus, Pythagoras Autor:Mgr. Jan Rosecký Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník VG Využití: Prezentace určena k procvičení látky z úvodu do programování na gymnáziu. Anotace:Prezentace se skládá z procvičení, rozšíření a ukázky programu k tématu podmínka a cyklus a závěrečného úkolu pro samostatnou práci Pythagorejská čísla. Nové poznatky žáci získávají při společné práci s programovacím jazykem Pascal – po zadání úkolu tvoří žáci program samostatně a následně je komentováno řešení.

2 Úvod do programování Podmínka a cyklus Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

3 Opakování Vytvořte program Pythagoras, který zjistí, zda tři zadaná přirozená čísla a, b, c splňují podmínku a 2 + b 2 = c 2, tedy jsou tzv. Pythagorejská čísla: 3 4 5 ano nebo 4 5 7 ne

4 Opakování Vytvořte program Pythagoras, který zjistí, zda tři zadaná přirozená čísla a, b, c splňují podmínku a 2 + b 2 = c 2, tedy jsou tzv. Pythagorejská čísla: program opakovani17; var a, b, c: integer; begin read(a); read(b); read(c); if sqr(a)+sqr(b)=sqr(c) then writeln('ano') else writeln('ne'); end.

5 Opakování Upravte program Pythagoras, aby zjistil, zda dvě zadaná přirozená čísla a, b splňují podmínku a 2 + b 2 = c 2, kde c je přirozené číslo. Výstup bude ve tvaru: 3 4 ano nebo 4 5 ne

6 Opakování Upravte program Pythagoras, aby zjistil, zda dvě zadaná přirozená čísla a, b splňují podmínku a 2 + b 2 = c 2, kde c je přirozené číslo. program opakovani17; var a, b: integer; c: real; begin read(a); read(b); c:=sqrt(sqr(a)+sqr(b)); if round(c)=c then writeln('ano') else writeln('ne'); end.

7 Opakování Upravte program Pythagoras, aby zjistil, zda k zadanému přirozenému číslu a existuje přirozené číslo b menší či rovno 100, které splňuje podmínku a 2 + b 2 = c 2, kde c je přirozené číslo. Výstup bude ve tvaru: 3 4 nebo 2 (žádný text se nevypíše)

8 Opakování Upravte program Pythagoras, aby zjistil, zda k zadanému přirozenému číslu a existuje přirozené číslo b menší či rovno 100, které splňuje podmínku a 2 + b 2 = c 2, kde c je přirozené číslo. program opakovani17; var a, b: integer; c: real; begin read(a); for b:=1 to 100 do c:=sqrt(sqr(a)+sqr(b)); if round(c)=c then writeln(b); end.

9 Opakování Upravte program Pythagoras, aby našel přirozená čísla a, b menší nebo rovna 100, která splňují podmínku a 2 + b 2 = c 2, kde c je přirozené číslo. Výstup bude ve tvaru 3, 4, 5 4, 3, 5 5, 12, 13...

10 Opakování Upravte program Pythagoras, aby našel přirozená čísla a, b menší nebo rovna 100, která splňují podmínku a 2 + b 2 = c 2, kde c je přirozené číslo. program opakovani17; var a, b: integer; c: real; begin for a:=1 to 100 do for b:=1 to 100 do c:=sqrt(sqr(a)+sqr(b)); if round(c)=c then writeln(a,', ', b,', ',c:0:0); end.

11 Samostatná práce Upravujte program Pythagoras : čísla budou pod sebou číslo b je větší než číslo a i c nesmí být větší než 100 program určí počet trojic rovnost s mocninami (čísla budou pod sebou): Pythagorejska cisla ------------------- 3 4 5 9 + 16 = 25 5 12 13 25 + 144 = 169... ------------------- Celkem trojic: ???

12 Samostatná práce Upravujte program Pythagoras : zadáme rozsah pro všechna tři čísla: Pythagorejska cisla ------------------- Minimum: 3 Maximum: 20 ------------------- 3 4 5 9 + 16 = 25 5 12 13 25 + 144 = 169 ------------------- Celkem trojic: 2


Stáhnout ppt "Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování."

Podobné prezentace


Reklamy Google