Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika Téma: Hookův zákon pro pružnou deformaci tahem Autor:Mgr. Jan Rosecký Předmět: Fyzika Ročník: 2. ročník VG Využití: Prezentace určena k výkladu látky z molekulové fyziky a termiky na gymnáziu. Anotace:Prezentace se skládá z úvodního opakování, vyvození látky k tématu Hookův zákon pro pružnou deformaci tahem a závěrečného shrnutí (procvičení učiva). Šedé texty a grafy jsou při výkladu na interaktivní tabuli dopisovány a dokreslovány. Před použitím prezentace je doporučeno je smazat.

2 Molekulová fyzika a termika Hookův zákon pro pružnou deformaci tahem Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

3

4

5 Obr. 1

6

7 Hookův zákon pro pružnou deformaci tahem / tlakem Robert Hooke (1635–1702) anglický fyzik a architekt, všestranný mikroskopování, zrcadlový dalekohled anemometr, teploměr, siréna hodiny na pružinu, hodinový nepokoj univerzální kloub, vodováha některé objevy připisovány Newtonovi přispěl k formulaci Newtonova gravitačního zákona Jak vysvětlit Hookův zákon z částicového složení látek? Jaké síly mezi částicemi působí, jak se mění se vzdalováním částic? Obr. 2

8 Obr. 3

9

10

11 Shrnutí Co je pružná deformace? Co je prodloužení při tahu a zkrácení při tlaku? Co je relativní prodloužení? V jakých jednotkách ho určujeme? Na čem závisí relativní prodloužení při deformaci tahem? Která konstanta souvisí s relativním prodloužením v tahu? V jakých jednotkách se vyjadřuje? Co se stane s materiálem při překročení meze pružnosti?

12 Zdroje Obr. 1, Obr. 3: autor Obr. 2: GREER, Rita. Soubor:13 Portrait of Robert Hooke.JPG [online]. Wikipedie, 2004 [cit. 2012-11-04]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:13_Portrait_of_Robert_Hooke.JPG svobodné umělecké dílo Free Art Licence


Stáhnout ppt "Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika."

Podobné prezentace


Reklamy Google