PRÁVNÍ ASPEKTY NÁJMU BYTů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Nový občanský zákoník /nájem bytu/ Účinnost: 1. ledna 2014
PROVOZ DOMÁCNOSTI Janderková Pavla
Občanské právo - zásady
Občanský zákoník – zákon č.89/2012 Sb
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Nájem nebytových prostor
DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ Ing. David Slavata, Ph.D Oceňování majetku B.
BYDLÍM, BYDLÍŠ, BYDLÍME…
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Trestní právo Trestné činy proti majetku
Novinky v právní úpravě týkající se bydlení leden až červen 2006 REM Summer 2006.
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
VÝŽIVNÉ PODLE ZÁKONA O RODINĚ
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Rodinné právo – vybrané otázky
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
VÝŽIVNÉ MEZI ROZVEDENÝMI MANŽELY § 92 – 94 ZOR © Zdeňka Králíčková, Veronika Kozlová, 2012.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Tisková konference Praha, Témata 1. Boj s hospodářskou krizí: Návrh OSMD 2. Rozsudek Nejvyššího soudu zakládající kriminalizaci majitelů.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
Samostatné bydlení Co vše by měla obsahovat nájemní smlouva bytu Anna Křivánková.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Ing. Veronika Dostálková MBA ZÁKONÍK PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Petr Smrček – náměstek ministryně Změny v oblasti bydlení po přijetí nové civilní úpravy.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Přenechání věci k užití jinému
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Nájem a pacht JUDr. Lukáš Hadamčík
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Nájem bytu © JUDr. Markéta Selucká.
Občanské soudní řízení I.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Rodinné právo – vybrané otázky
Název projektu: Moderní škola
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Rodinné právo – vybrané otázky
Transkript prezentace:

PRÁVNÍ ASPEKTY NÁJMU BYTů Ing. David Slavata, Ph.D Trh nemovitostí

Terminologie Nájemce Pronájemce Podnájemce Pronajímatel Nájem Podnájem Služby spojené s nájmem bytu

Základní právní předpisy 40/1964 Sb., občanský zákoník Zákon 89/2012 Sb., nový občanský zákoník

Zákon 40/1964 Sb. Zvláštní ustanovení o nájmu bytu (§685 - §686a) Práva a povinnosti z nájmu bytu (§687 - §695) Nájemné a úhrada za plnění poskytovaná s užíváním bytu (§696 - §699) Společný nájem bytu (§700 - §702) Společný nájem bytu manžely (§703 - §705) Vztahy k nájemnímu bytu v registrovaném partnerství (§ 705 a) Přechod nájmu bytu (§706 - §709) Zánik nájmu bytu (§710 - §714) Úprava práv nájemců při vzájemné výměně bytu (§715 - §716)

Zákon 89/2012 Sb. Základní ustanovení (§2235 - §2238) Zakázaná ujednání (§2239) Zvláštní ustanovení o nájmu družstevního bytu (§2240 – 2241) Odevzdání bytu (§2242 - §2245) Nájemné a jiné platby (§2246 - §2253) Jistota (§2245) Práva a povinnosti stran (§2255 - §2258) Úpravy a jiné změny bytu nebo domu (§2259 - §2269) Společný nájem (§2270) Členové nájemcovy domácnosti (§2272)

Podnájem (§2274 - §2278) Následky smrti nájemce (§2279 -§ 2284) Skončení nájmu (§2285 - §2296) Nájem služebního bytu (§2297 - §2299) Nájem bytu zvláštního určení (§2300 - §2301)

Základní aspekty nájemní smlouvy dle NOZ Nájemní smlouva musí být písemná Nájem bytu je chráněn Změnou vlastnictví se nájem neruší Nájemní smlouva sepsaná na dobu určitou se automaticky prodlužuje Nájemné se může zvýšit maximálně o 20% za poslední 3 roky

Základní rozdíly oproti původnímu stavu Chov zvířat nelze zakázat Podnájem bytu bez souhlasu pronajímatele Možnost podání okamžité výpovědi Ruší se koncept přivolení soudu k výpovědi Neexistence bytových náhrad Počet osob v bytě Označení bytu v nájemní smlouvě

zakázaná ujednání ohledně smluvní pokuty vydržení nájmu ujednání o způsobu rozúčtování služeb možnost zvýšení nájemného na základě stavebních úprav vedoucích k energetickým úsporám

Výpověď z nájmu Výpověď musí být písemná Pronajímatel musí poučit nájemce o právu podat do dvou měsíců návrh na přezkoumání k soudu Nájemce může podat výpověď bez udání důvodu (3 měsíční lhůta)

Výpovědní důvody u nájmu na dobu určitou poruší-li nájemce hrubě svou povinnost vyplývající z nájmu (např. sjednání podnájmu bez souhlasu pronajímatele, pokud je dle zákona vyžadován), je-li nájemce odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímateli nebo na členu jeho domácnosti nebo na osobě, která bydlí v domě, kde je nájemcův byt, nebo proti cizímu majetku, který se v tomto domě nachází, má-li být byt vyklizen, protože je z důvodu veřejného zájmu potřebné s bytem nebo domem, ve kterém se byt nachází, naložit tak, že byt nebude možné vůbec užívat, nebo je-li tu jiný obdobně závažný důvod pro vypovězení nájmu.

Výpovědní důvody u nájmů na dobu neurčitou má být byt užíván pronajímatelem, nebo jeho manželem, který hodlá opustit rodinnou domácnost a byl podán návrh na rozvod manželství, nebo manželství bylo již rozvedeno, potřebuje pronajímatel byt pro svého příbuzného nebo pro příbuzného svého manžela v přímé linii (rodiče, děti, vnuci) nebo ve vedlejší linii v druhém stupni (sourozenec, teta, strýc).

Závažné porušení povinností nájemce – bez výpovědní doby nezaplatil-li nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců, poškozuje-li byt nebo dům závažným nebo nenapravitelným způsobem, způsobuje-li jinak závažné škody nebo obtíže pronajímateli nebo osobám, které v domě bydlí, nebo užívá-li neoprávněně byt jiným způsobem nebo k jinému účelu, než bylo ujednáno.