Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_18

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název materiálu: Předložky se 4. pádem
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_02
Název materiálu: Předložky se 3. a 4. pádem
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_16
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_01
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_02
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu: „EU peníze školám“ registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Projekt je financován z Evropského sociálního.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_04
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_02
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_13
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_12
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_03_prezentace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Název materiálu: Předložky se 3. pádem
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_19
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_13
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_07
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_14 Název materiálu:Knihovny a jejich služby Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_03 Název materiálu: Zájmena Tematická oblast: Angličtina 1. ročník – strojírenské obory Anotace: Zájmena.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_12
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_07 Název materiálu:Obtížné pravopisné jevy Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_13 Název materiálu: Vazba „be going to“ Tematická oblast: Angličtina 2. ročník – strojírenské obory.
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_06 Název materiálu:Slaný – meine Stadt Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace seznamuje.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_07
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _05
Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu: „EU peníze školám“ registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Projekt je financován z Evropského sociálního.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_05
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_08
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _08 Název materiálu:Polévačky laku Tematická oblast:Výrobní zařízení 2. ročník Anotace:Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_05
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_09
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_16
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_01
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_16 Název materiálu: Kulturní památky 2 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Transkript prezentace:

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_18 Název materiálu: Obtížné pravopisné jevy III. Tematická oblast: Český jazyk 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k opakování obtížných pravopisných jevů – shoda přísudku s podmětem, velká písmena. Očekávaný výstup: Žáci ovládají pravidla pravopisu. Klíčová slova: Pravopis, shoda přísudku s podmětem, velká písmena. Metodika: Podklad pro opakování učiva, poslouží místo klasického zápisu do sešitů Obor: Cukrář, prodavač, kuchař - číšník Ročník: 1. Autor: Mgr. Věra Hladíková Zpracováno dne: 25. 3. 2013 Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.

Obtížné pravopisné jevy III.

Psaní i/y u sloves psaní i/y u sloves se řídí shodou přísudku s podmětem !!! v přítomném čase má vždy sloveso koncovku –í Kuchař vaří hovězí maso. Dítě prosí.

Y píšeme je-li podmět rodu ženského Dívky se procházely parkem. Na louce se pásly ovce. je-li podmět rodu mužského neživotného Traktory pomalu popojížděly. Všechny počítače přestaly fungovat. jsou-li podmětem děti Děti recitovaly básničky. Ve školce byly děti.

I píšeme je-li podmět rodu mužského životného Do Prahy se sjeli cizinci. Sousedé nám mávali. je-li alespoň jeden z podmětů rodu mužského životného Žáci a žákyně se zúčastnili celostátní soutěže. Nepomohli nám ani dobrovolníci ani lékařky.

I píšeme je-li podmět nevyjádřený nebo je-li jím slovo my a z předchozího kontextu není jasné, o koho se jedná. Špatně jsme to odhadli. Všichni odešli.

A píšeme je-li podmět v množném čísle rodu středního Kola se jim polámala. Okna se nedala zavřít.

Doplň i/y Sklenice se při mytí rozbil_. Světla brzy zhasl_. Pozoroval_ jsme naše děti. Petr a Eva pocházel_ z Brna. Na parkovišti stál_ traktoristé a jejich traktory. Žákyně se zúčastnil_ celostátní soutěže. Květiny mi připadal_ zvadlé.

Řešení Sklenice se při mytí rozbily. Světla brzy zhasla. Pozorovali jsme naše děti. Petr a Eva pocházeli z Brna. Na parkovišti stáli traktoristé a jejich traktory. Žákyně se zúčastnily celostátní soutěže. Květiny mi připadaly zvadlé.

Velká písmena Píšeme je u názvů: měst, obcí, řek, jezer, pohoří, států… Olomouc, Krkonoše, Rakousko, Česká republika… je-li název města (obce) víceslovný píšeme všechna písmena velká s výjimkou předložek České Budějovice, Ústí nad Orlicí názvy státních příslušníků Němec, Čech

Velká písmena začíná-li název předložkou, píšeme předložku i slovo za ní velkým písmenem restaurace U Supa ulice Na Poříčí u vlastních jmen Karel Novák názvy institucí, organizací, sdružení… Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou

Malým písmenem ! jméno druhové je vždy malým písmenem – Pyrenejský poloostrov, Nerudova ulice ! přídavná jména, která nejsou součástí názvu píšeme malým písmenem pražské ulice

Vyber velká/malá písmena Pojedeme do K/karlových V/varů. Procházeli M/máchovou ulicí v Ú/ústí N/nad L/labem. Helmut je N/němec, který pochází z B/berlína. Na dovolenou jedeme do S/slovenské R/republiky. Dnes je koncert na S/slánském N/náměstí.

Řešení Pojedeme do Karlových Varů. Procházeli Máchovou ulicí v Ústí nad Labem. Helmut je Němec, který pochází z Berlína. Na dovolenou jedeme do Slovenské republiky. Dnes je koncert na slánském náměstí.

Použité zdroje www.pravidla.cz