Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: VY_32_INOVACE_CH9_20 Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová
Karboxylové kyseliny Jsou organické sloučeniny (tzv. organické kyseliny), v nichž je vázaná charakteristická skupina KARBOXYLOVÁ COOH Název skupiny „karboxylová“ vyjadřuje, že obsahuje karbonylovou a hydroxylovou skupinu: karbonyl ―C=O a hydroxyl ―OH neboli karboxyl ―C=O OH
Kde se organické kyseliny vyskytují? Obr.1: Mravenci Obr. 2: Ocet Obr. 3: Jablko Obr.4: Citron
NÁZVOSLOVÍ Každá karboxylová kyselina má jednak název tvořený podle uhlovodíku, od kterého je odvozena, a jednak název triviální Názvy tvoříme přidáním přípony – ová k názvu uhlovodíku: ● Methan – methanová kyselina (kyselina mravenčí) ● Butan – butanová kyselina (kyselina máselná)
VLASTNOSTI POZOR!! Jsou to žíraviny! mají podobné vlastnosti a reakce jako kyseliny anorganické (HCl): 1) Reagují s hydroxidy (neutralizace), vzniká voda a sůl: CH3COOH + NaOH ―› CH3COONa + H2O octan sodný 2) Reagují s kovy za vzniku soli a vodíku: 2CH3COOH + Mg ―› (CH3COO)2Mg + H2 octan hořečnatý
METHANOVÁ KYSELINA KYSELINA MRAVENČÍ = HCOOH Obr.5: Kyselina mravenčí Obr. 6: Kyselina mravenčí model
Bezbarvá kapalina s leptavými účinky Silně čpí, ve vodě je rozpustná Je obsažena v tělech mravenců (50%), v jedu vos i včel a v žahavých chlupech kopřivy Má dezinfekční účinky – ničí bakterie Konzervování potravin V textilním průmyslu se používá k leptání vzorů na barevné plátno, v kožedělném průmyslu slouží k vydělávání kůží
ETHANOVÁ KYSELINA KYSELINA OCTOVÁ = CH3COOH Obr.7: Kyselina octová Obr. 8: Kyselina octová model
Bezbarvá, štiplavě páchnoucí kapalina Leptavě působí na pokožku Její 5 – 8% roztok se nazývá OCET Používá se ke konzervaci potravin a při výrobě plastů a barviv Potravinářský ocet se vyrábí kvašením etanolu pomocí bakterií octového kvašení a následným přibarvením vzniklé kyseliny octové dohněda
Vznik kyseliny octové + O2 + H2O http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Wine_Glas.jpg Octovým kvašením z alkoholu (vína) za přístupu vzduchu pomocí bakterií octového kvašení: Úkol 4: Napiš chemickou rovnici octového kvašení: Kontrola: CH3-CH2 OH + O2 → CH3-COOH + H2O Zdroj: VANĚK, Vlastimil. Karboxylové kyseliny. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 17. 06. 2009, [cit. 2012-06-04]. Dostupný z WWW: <http://dum.rvp.cz/materialy/karboxylove kyseliny.html>. ISSN 1802-4785.
BUTANOVÁ KYSELINA KYSELINA MÁSELNÁ = CH3(CH2)2COOH Kapalina, nepříjemně zapáchá Je obsažena například v potu nebo ve žluklém másle
ETHANDIOVÁ KYSELINA KYSELINA ŠŤAVELOVÁ = (COOH)2 Pevná, krystalická látka Rozpustná ve vodě, jedovatá Vyskytuje se v rostlině lidově nazývané šťovík, v jahodách i šťavelu kyselém
KYSELINA CITRONOVÁ Obsahuje v molekule 3 karboxylové skupiny –COOH Obr.4: Citron Obsahuje v molekule 3 karboxylové skupiny –COOH Vyskytuje se v přírodě v citrusových plodech nebo v nezralém ovoci Je to nejběžnější konzervační látka (E 330), vyskytuje se v řadě potravinářských výrobků – limonády, džusy, marmelády
BENZENKARBOXYLOVÁ KYSELINA KYSELINA BENZOOVÁ = C6H5COOH Pevná bílá látka Používá se ke konzervaci některých potravin (hořčice) a nealkoholických nápojů
MASTNÉ KYSELINY → jsou karboxylové kyseliny vázané v tucích Kyselina palmitová Kyselina stearová Kyselina olejová
KYSELINA PALMITOVÁ C15H31COOH Bílá pevná látka Je palmitovém oleji, v másle, získává se z kokosového oleje Ve druhé světové válce se používaly její deriváty k výrobě zápalné bojové látky napalmu
KYSELINA STEAROVÁ C17H35COOH Bílá pevná látka Získává se z hovězího loje Spolu s kyselinou palmitovou se používá k výrobě mýdel a kosmetiky
KYSELINA OLEJOVÁ C17H33COOH Žlutohnědá kapalina, charakteristického zápachu Nerozpustná ve vodě Obsahuje v molekule jednu dvojnou vazbu (kyseliny s dvojnou vazbou jsou nezbytné pro život člověka – nenasycené mastné kyseliny) Vyskytuje se většinou v olejích, tvoří 55 – 80% olivového oleje
Úkol: Přiřaďte ke vzorcům kyselin jejich názvy: CH3-CH2-CH2-CH2-COOH propanová kyselina CH3-CH2-COOH propenová kyselina HOOC-COOH pentanová kyselina H-COOH ethandiová kyselina CH2=CH-COOH methanová kyselina
Metodické doporučení Prezentace seznamuje s významnými zástupci karboxylových kyselin, jejich vlastnostmi a použitím.
kyseliny.html>. ISSN 1802-4785. > BENEŠ, Pavel a kol. Základy chemie. 2.díl. 3.vyd. Praha: Fortuna, 2004. 96 s. ISBN 80-7168-748-0, s. 51-52 VANĚK, Vlastimil. Karboxylové kyseliny. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 17. 06. 2009, [cit. 2012-06-04]. Dostupný z WWW: <http://dum.rvp.cz/materialy/karboxylove kyseliny.html>. ISSN 1802-4785. > Obr. 1: Bauer, Scott. [cit. 2012.03.15]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fire_ants02.jpg > Obr.2: Zenz, Rainer. [cit. 2012.03.15]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Essig-1.jpg> Obr. 3: Bauer, Scott. [cit. 2012.03.15]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fuji_apple.jpg> Obr.4: Karwath, André. [cit. 2012.03.15]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lemon.jpg > 21
< http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Formic-acid.png > Obr. 5: Benjah-bmm27. [cit. 2012.03.15]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Formic-acid.png > Obr.6: MILLS, Ben. [cit. 2012.03.15]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Formic-acid-3D-vdW.png > Obr. 7: Benjah-bmm27. [cit. 2012.03.15]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Acetic-acid-2D-flat.png > Obr.8: Benjah-bmm27. [cit. 2012.03.15]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Acetic-acid-3D-vdW.png > 22