Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Příprava a vlastnosti tuků
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mastné kyseliny a estery
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
LIPIDY.
LIPIDY.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
zástupci karboxylových kyselin
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
LIPIDY.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu: Moderní škola Název materiálu: VY_32_INOVACE_CHEMIE1_13 Tematická oblast: Chemie pro střední školy Ročník: 4 Datum dokončení: 14.1. 2013 Anotace: Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s lipidy Jméno autora: Mgr. Lenka Payerová

L I P I D Y = ORGANICKÉ SLOUČENINY, KTERÉ SE VYSKYTUJÍ V ROSTLINNÝCH I V ŽIVOČIŠNÝCH ORGANISMECH

Význam Zdroj tělesné energie Tepelně izolují organismus Chrání orgány Stavební látky buněčných membrám

Vlastnosti NR v H2O Hydrofóbní Rozpouštějí biologicky významné látky (hormony, vitamíny, léky)

Rozdělení Jednoduché lipidy Glyceridy (glycerol + vyšší mastná kyselina) Vosky (vyšší alkohol + vyšší mastná kyselina) Složené lipidy Alkohol + KK + jiná látka př. H3PO4

A) Glyceridy Složení: glycerol + kys. palmitová C15H31COOH propan -1,2,3- triol kys. stearová C17H35COOH kys. olejová C17H33COOH

Rozdělení A) pevné – obsahují nasycené KK = tuky (lůj, máslo, sádlo) B) kapalné – obsahují nenasycené KK = oleje (slunečnicový, olivový, rybí tuk) a) jednoduché b) smíšené

Výskyt Součást R a Ž těl Plody, semena rostlin – lisování Z živočišných těl - škvaření

Vlastnosti Čisté – bezbarvé, bez chuti a zápachu NR v H2O R v nepolárních rozpouštědlech negativní vlastnosti = žluknutí (účinkem bakterií – v teple, vlhku = oxidace dvojných vazeb za vzniku látek, které nepříjemně páchnou a znehodnocují vitamíny rozpustné v tucích)

Ztužování tuků = reakce vodíku s olejem (hydrogenace) za vyšší t, p, v přítomnosti katalyzátoru (zánik dvojných vazeb) Vznikají ztužené tuky stálejší proti žluknutí Nemají nepříjemný zápach jako některé oleje

Vysychání olejů U olejů obsahujících dvojné vazby (lněný, makový olej – nevyužívají se v potravinářství) Na vzduchu dochází k přeměně v pevnou, pružnou látku, ta se používá k výrobě fermeží Fermeže se používají k nátěrům dřevěných ploch

Výroba mýdla (zmýdelnění) Alkalická hydrolýza Reakce tuku (méně hodnotný kostní tuk) s NaOH, KOH Vaří se Spočívá tedy v rozkladu tuku na mastné kyseliny a glycerin pomocí alkálií Vzniká sůl mastné kyseliny = mýdlo

Mýdlo = sůl mastné kyseliny Tuk = ester mastné kyseliny a glycerolu CH2 – OOCR CH2 - OH CH – OOCR + 3 NaOH → CH - OH + 3 R-COONa CH2 – OOCR (KOH) CH2 – OH Mýdlo = sůl mastné kyseliny Tuk = ester mastné kyseliny a glycerolu

Použití Mýdlo nelze použít v tvrdé vodě Vznikají Ca2+ a Mg2+ nerozpustné soli mastných kyselin Mizí čistící účinky

Čistící a prací prostředky Čistící účinek mýdla spočívá ve schopnosti snižovat povrchové napětí kapaliny (hlavně vody) To vede ke snadnějšímu smáčení povrchu nečistoty a tím i jejímu uvolnění do roztoku

Druhy mýdel 1. sodná – z tuhých tuků za použití NaOH, jsou tuhá, mají prací a čistící účinky 2.draselná – z olejových tuků za použití KOH, mazlavá, dezinfekční úč. – úklid

Další speciální přísady vonné látky antioxidační přísady(proti žluknutí) brusné látky zjasňovače dermatologické přísady (lanolin, lecitin, norkový olej)

= kyseliny obsažené v tucích Mastné kyseliny = kyseliny obsažené v tucích

Jsou základní složkou jednoduchých a smíšených lipidů jsou to vyšší monokarboxylové kyseliny Jsou příčinou hydrofobního charakteru lipidů

aa) Nasycené C11H23COOH k. laurová C13H27COOH k. myristová C15H31COOH k. palmitová C17H35COOH k. stearová

bb) nenasycené CH3 – (CH2)7- CH = CH –(CH2)5 – COOH 1. s jednou dvojnou vazbou CH3 – (CH2)7- CH = CH –(CH2)5 – COOH C15H29COOH k. palmitoolejová CH3 – (CH2)7- CH=CH – (CH2)7 – COOH C17H33COOH k. olejová

CH3–(CH2)4–CH=CH –CH2–CH=CH–(CH2)7 – COOH 2. se dvěma dvojnými vazbami CH3–(CH2)4–CH=CH –CH2–CH=CH–(CH2)7 – COOH C17H31COOH k. linolová 3. se třemi dvojnými vazbami CH3 –CH2–CH=CH – CH2–CH=CH –CH2– CH=CH – (CH2)7 –COOH C17H29COOH k. linolenová

B) VOSKY = tuhé, ve vodě NR estery vyšších mastných kyselin R původ – ochranný povlak listů Ž původ – vorvaňovina (z mozku vorvaně) - lanolin ( z ovčí vlny) - včelí vosk (stavební materiál plástů)

Použití vosků Zdravotnictví Kosmetika – masti, krémy Svíčky Impregnační materiál

c) Složené lipidy Obsahují KK, alkohol + další složku Př. fosfolipidy (obs. H3PO4) glykolipidy (obs. glukózu) lipoproteiny (obs. bílkoviny) Význam: podílejí se na stavbě buněčných membrán Obsažené v biologicky nejaktivnějších orgánech (mozek, mícha,srdce)

Zdroje Všechny materiály pocházejí z autorovy dílny