COST – 40 let koordinace evropského výzkumu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Technologické platformy a dopravní výzkum
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Asociace výzkumných organizací EUREKA evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing. Václav Neumajer výkonný předseda.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
EVVO v Ústeckém kraji Odlřichov v Hájích 29. –
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SYNERGIE MEZI HORIZONTEM 2020 A STRUKTURÁLNÍMI FONDY - Teaming Inka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Evropská.
1 South Moravian Programme for Distinguished Researchers Programme of the Region of South Moravia – co-funded by Marie Curie Actions SoMoPro a další programy.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…. Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém,
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Program EUPRO II podprogram INTER-INFORM
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Příprava operačních programů
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Transkript prezentace:

COST – 40 let koordinace evropského výzkumu Z pohledu národního koordinátora COST RNDr. Josef Janda, MŠMT

40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT Obsah prezentace Historie Současné struktury a procedury Jak vstoupit do COST v ČR Finanční podpora projektů COST v ČR Nové akce COST Jak dál v COST Domény Závěr 7.4.2017 40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT

40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT Historie Nejdéle trvající evropský nástroj pro koordinaci výzkumu – založen v roce 1971 ve Vídni 19 státy a Evropským společenstvím na principu nazývaném COST model: základní principy: 1. „bottom-up“ systém 2. sladěné (concerted actions) akce = množina národních projektů 3. „ a la carte“ systém 4. financování na národní úrovni mezinárodně právní subjektivita nebyla nutná – klub evropských států, evropský rozměr Členské státy se připojovaly ke COST formou usnesení vlád 7.4.2017 40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT

40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT Historie Vědečtí pracovníci sami rozhodují o směřování akcí se snahou dosáhnout cílů určených Memorandem of Understanding – forma mezinárodní smlouvy definující akci Finanční prostředky na koordinaci poskytuje COST jako projekt rámcového programu Do konce 5. rámcového programu byl COST přičleněn k Direktorátu výzkumu EK a finančně podporován z rozpočtu EU Od 6. RP došlo k vyčlenění COST od EK a byla sjednána dohoda s Evropskou vědeckou nadací (ESF) - implementační agent COST do konce 7 RP Asociace kanceláře COST, založena v roce 2010 7.4.2017 40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT

Česká republika 1993 , usnesení vlády č. 106 ze dne 3. 3. 1993 účast ve 424 Akcích , z toho 125 běžících ČR se účastní Akcí COST ročně 150 projekty, účastníci: VŠ, ústavy AVČR, VO Od r. 1999 (data z CEP) podpořeno 715 projektů v celkové výši 1 032 613 tis Kč , tzn. cca 100 000 Kč/rok ČR má rozpočet na financování , ostatní země grantové agentury Přihlašování projektů do Akcí v ČR zajišťuje národní koordinátor na MŠMT na základě přihlášky , evaluace návrhu projektu a kladného vyjádření řídícího výboru Akce. 7.4.2017 40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha

40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT Domény Biomedicina a molekulární biovědy Chemie, molekulární vědy a technologie Potraviny a zemědělství Vědy o Zemi a životní prostředí Lesy, jejich produkty a služby Občané, společnost, kultura a zdraví Informační a komunikační technologie Materiály, fyzika a nanovědy Doprava a rozvoj měst Horizontální aktivity – multidisciplinární obory 7.4.2017 40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT

Účast ČR v Akcích COST Účast ČR celkem ve 465 akcích z 895 / ve 128 z 214 běžících

Účast ČR v Akcích COST ÚČAST ČR V AKCÍCH COST

40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT ČR - koordinace akcí CMST COST Action D39 - Metallo-Drug Design and Action MPNS COST Action 527 - Plasma polymers and related materials MPNS COST Action MP0602 - Advanced Solder Materials for High Temperature Application (HISOLD) TUD COST Action TU0904 - Integrated Fire Engineering and Response (IFER) 7.4.2017 40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT

40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT Vstup do COST národní principy v ČR: 1. mezinárodní hodnocení sestavení vlastního návrhu projektu zaslání projektu řídícímu výboru Akce k vyjádření evaluace členem DV nominace člena řídícího výboru přistoupení k MoU 2.národní financování - významný princip a vlastnost COST modelu – COST není zdroj financování ale koordinace Veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích - program COST CZ – (2011-17), základní výzkum, výzkumné organizace dle Rámce společenství, Rada COST CZ 7.4.2017 40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT

Finanční podpora projektů COST v ČR Veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích, vyhlášení každý rok, zveřejnění výsledků na www.msmt.cz Podmínky žádosti o podporu: kladně zhodnocená přihláška do Akce kladné vyjádření řídícího výboru Akce ČR přistoupila k MoU Hodnocení návrhů projektů - Rada COST CZ: 2 posudky od nezávislých oponentů 1 posudek od člena odborného poradního orgánu COST CZ 7.4.2017 40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT

COST CZ Program na podporu řešení projektů COST v ČR Schválen EK na léta 2011- 17 Základní výzkum, výzkumné organizace dle Rámce společenství Účelová podpora pro všechny Akce až do 500 tis. Kč ročně Podpora se poskytuje po dobu trvání Akce Rada COST CZ provádí hodnocení a doporučuje vybrané projekty k podpoře

40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT Nové akce COST Dvoustupňový výběrový proces – krátký administrativně nenáročný proces webovou aplikací,první hodnocení na úrovni DV, jen úspěšní – plný návrh – peer review. www.cost.eu (březen, září) Snaha o snížení administrativního zatížení a zajištění co nejvyšší kvality akcí – excelence. Ke schválené akci se může připojit kdokoliv z členského státu COST – v ČR po splnění některých podmínek – kvalita návrhu projektu. 7.4.2017 40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT

Současné struktury a procedury 1 Ministerská konference - nejvyšší rozhodovací orgán , 1997 – Praha, 2002 – Dubrovník, 2010 – Palma de Mallorca Výbor nejvyšších představitelů COST CSO - zodpovědnost za další strategický rozvoj, schvaluje nové Akce COST (množina“ národních projektů )na základě výsledků dvoustupňového výběru v rámci otevřených výzev, člen CSO v příslušné zemí tvoří kontaktní bod mezi ministerstvem a ostatními subjekty VaV a spolupracuje s Kanceláří COST a sekretariátem COST Národní koordinátor - nominuje členy doménových výborů a členy řídících výborů Akcí COST, poskytují informace o stavu Akcí , výzvách , konání zasedání CSO, kontaktní bod pro vědce a instituce , specifické národní portfolio Výkonná skupina CSO (JAF) - příprava zasedání CSO a vykonávání rozhodnutí vydaných CSO Doménové výbory - nový prvek se snahou o předvídání vývoje, reakce na globální výzvy- informují CSO, jsou zodpovědné za kvalitní kontrolu Akcí (vyhodnocení , monitoring, hodnocení) a dohlíží na strategický rozvoj příslušné domény Řídící výbory - tvořeny národními experty, koordinují aktivity Akce a zodpovídají příslušnému DV 7.4.2017 40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT

Současné struktury a procedury 2 Akce COST – množina projektů výzkumných pracovníků z členských států COST Sekretariát COST - servis pro zasedání CSO a Výkonné skupiny CSO (JAF) Kancelář COST - implementační agent COST, administrativní zázemí, vědečtí sekretáři, provádí rozhodnutí CSO Asociace Kanceláře COST - právní subjekt založený 2010 , http://www.cost-coa.eu Geografická a politická dimenze - co je a není Evropa, Izrael, pátá svoboda Short Scientific Mission - podpora mladých vědeckých pracovníků 7.4.2017 40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT

40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT Nové akce COST Dvoustupňový výběrový proces – krátký administrativně nenáročný proces webovou aplikací,první hodnocení na úrovni DV, jen úspěšní – plný návrh – peer review. Snaha o snížení administrativního zatížení a zajištění co nejvyšší kvality akcí – excelence. Ke schválené akci se může připojit kdokoliv z členského státu COST – v ČR po splnění některých podmínek – kvalita návrhu projektu. 7.4.2017 40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT

40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT Jak dál v COST Podpora tzv. COST modelu – sjednocení výdajů na výzkum v jednotlivých členských zemí COST, výměna informací MoU, rychlé zapojení zainteresovaných řešitelů, možnosti pro mladé vědce(early stage researchers) Spolupráce s rámcovými programy, JTI, JP a EUREKA - výsledky akcí COST slouží jako prekursory pro řešení stávajících problémů a témat v těchto programech a aktivitách COST musí žít – ve smyslu poselství Ministerské konference 2010 Udržet účinnou koordinaci jako službu evropské komunitě a společnosti jako celku a pružně reagovat na další vývoj 7.4.2017 40. výročí COST - 1971 - 2011, Praha - MŠMT

COSTu bych rád popřál dalších nejméně 40 let!!! Děkuji za pozornost a COSTu bych rád popřál dalších nejméně 40 let!!! RNDr. Josef Janda, MŠMT