IAS 17 - Leasing ..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Advertisements

Ing. Lenka Štibrányiová
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Seminář ČLFA k Leases ED 10. září 2013 Dopady na poskytovatele leasingu.
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
LEASING z pohledu daně z příjmu
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Efektivnost.
Oceňování majetku a závazků
Tato prezentace byla vytvořena pro potřeby kursu FU_558 (seminář IAS) na VŠE Praha. Prezentovali – David Kužela – Jan Friček Tato prezentace je autorským.
7. Hodnocení investic.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Dlouhodobá aktiva dle IFRS a ČÚS
Ekonomika investic.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_156.
Cash Flow Jiří Uhman.
Dopady změn směnných kurzů
– soutěž PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Výnosový způsob oceňování majetku
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Úvod do podnikových financí
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Oceňování ložisek a cena (podle různých zdrojů a materiálů M.Holuba)
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základy úrokového počtu.
IFRS 1 První aplikace IFRS.
Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek Majetek pronajatý formou leasingu Pojetí majetku dle IFRS for SME.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Alternativní zdroje financování prof. Ing. Jiří Polách, CSc.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_19 Název materiáluLeasing.
Téma 11: Dlouhodobé financování investičního majetku 1. Třídění finančních zdrojů 2. Financování z externích zdrojů 3. Financování z interních zdrojů.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
KEM / PEPL2 Modelování hodnoty podniku Jan Cedl 2015.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Kam s penězi, aby nezahálely
Účtování obchodních společností - zvláštní účetní případy
IAS 17 Leasingy.
AKTIVA a PASIVA AKTIVA = PASIVA
Dopady změn směnných kurzů
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
IAS 18 VÝNOSY.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Peníze, pohledávky, finanční majetek
Pozemky, budovy, zařízení
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Definice finančního majetku
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
IAS 38 Nehmotná aktiva.
ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Transkript prezentace:

IAS 17 - Leasing .

Definice Leasing – dohoda o převodu práv užívat aktivum po dohodnutou dobu na nájemce za úhradu Nájemce – ten, kdo užívá aktivum, pronajímatel – ten, kdo vlastní aktivum a poskytuje je) Finanční leasing – na nájemce přecházejí všechna rizika i ekonomické užitky z vlastnictví aktiva. Vlastnické právo může a nemusí být převedeno. Operativní leasing - je leasing jiný než finanční

Definice (pokr.) Doba leasingu – je a) nevypověditelná doba, na kterou má nájemce sjednán leasing plus b) jiné lhůty, po které má nájemce opci na pokračování v leasingu aktiva (zdarma či za úhradu), přičemž je na počátku leasingu dostatečně jisté, že tuto opci využije

Definice (pokr.) Minimální leasingové platby – platby během doby trvání leasingu, které se nájemce zavázal uhradit včetně kupní ceny aktiva na konci leasingu (pokud je výrazně nižší než jeho reálná hodnota) plus v případě nájemce – částky, které se zavázal uhradit nájemce v případě pronajímatele – zbytková hodnota, kterou se pronajímateli zavázal uhradit Tyto platby jsou používány při výpočtu (implicitní) efektivní úrokové míry .

Definice (pokr.) Implicitní úroková míra – diskontní sazba, stanovená na počátku leasingu tak, aby se souhrn současné hodnoty minimálních leasingových plateb a nezaručené zbytkové hodnoty rovnal reálné hodnotě aktiva plus počátečních přímých nákladů pronajímatele Přírůstková výpůjční úroková sazba u nájemce – kterou by musel zaplatit za podobný leasing nebo která by byla vynaložena v případě, že by si na aktivum musel vypůjčit prostředky

Definice (pokr.) Hrubá investice do leasingu – součet minimálních leas.plateb za dobu leasingu a nezaručené zbytkové hodnoty Čistá investice do leasingu – hrubá investice diskontovaná implicitní úrokovou sazbou

Definice (pokr.) Nezaručené zbytková hodnota – část zbytkového hodnoty aktiva, jejíž realizace není pronajímateli zaručena nebo je zaručena pouze stranou spojenou s pronajímatelem Zaručená zbytková hodnota – u nájemce: ta část zbytkové hodnoty, kterou se zavázal uhradit u pronajímatele: část zbytkové hodnoty, kterou se nájemce zavázal uhradit Nerealizovaný finanční výnos – rozdíl mezi hrubou a čistou investicí do leasingu

Definice (pokr.) Počáteční přírůstkové náklady – náklady přímo přiřaditelné sjednání leasingu (ohodnocení bonity nájemce) Podmíněné nájemné – část leasingových splátek, která je závislá na stanovené proměnné veličině (např. tržbách)

Klasifikace leasingů Finanční leasing – na nájemce přecházejí všechna rizika i ekonomické užitky z  vlastnictví aktiva. Vlastnické právo může a nemusí být převedeno. Operativní leasing - je leasing jiný než finanční

Indikátory leasingu Indikátory finančního leasingu: vlastnictví aktiva je převedeno na nájemce do konce nájemní doby - nájemce má možnost po skončení leasingu aktivum odkoupit za cenu podstatně nižší než je reálná hodnota aktiva - doba trvání leasingu je podstatnou částí doby životnosti aktiva - po dobu leasingu nájemce uhradí reálnou hodnotu aktiva nájemce nese ztráty pronajímatele spojené se zrušením leasingu - zisky nebo ztráty vlivem pohybu reálné zbytkové hodnoty připadají nájemci

Pozemky mají neomezenou životnost, pouze operativní leasing komplex budovy a pozemek – rozlišení finančního a operativního leasingu (pokud splátky nelze oddělit, je leasing klasifikován jako finanční) - rozlišení není nutné, jde-li o investice do nemovitostí (IAS 40)

Účtování - u nájemce Prvotní uznání – při zahájení leasingu - v nižší z částek reálná hodnota a současná hodnota minimálních leasingových splátek (disk.sazba = implicitní úroková míra leasingu nebo přírůstková výpůjční úroková sazba u nájemce) hodnota aktiva se zvýší o počáteční přímé náklady nájemce

Účtování - u nájemce Následné ocenění – finanční náklady –splátky se rozdělí na část uhrazující závazek a finanční náklady, úroková míra u zůstatku závazku by měla být konstatní - odpisy – stejně jako u aktiv, která nájemce vlastní

U pronajímatele Prvotní uznání – - jako dlouhodobá pohledávka v částce čisté investice do leasingu - leasingové splátky snižují hodnotu pohledávky a jsou finančním výnosem Následné ocenění – finanční výnosy – konstantní úroková míra ze zůstatku čisté investice do leasingu

Obměny leasingu Prodej a zpětný leasing Operativní leasing