ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Základy meteorologie.
METEOROLOGIE Název a adresa školy
Podnebné oblasti v České republice
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
Globální klimatické změny
Globální oteplování Marek tecl 2L.
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
Globální změny Zpracoval: Jakub Mach. Osnova prezentace 1.Úvod 2.Osnova prezentace 3.Skleníkový efekt 4.Globální klimatické změny 5.Konec.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
POČASÍ.
Počasí.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Krajina a životní prostředí
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Krajina a životní prostředí
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
její znečištění a důsledky
Vznik a vývoj atmosféry Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí, podnebné pásy.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Atmosféra.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
JAK SE RODÍ POČASÍ.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
ATMOSFÉRA.
Problémy Ozónové vrstvy.
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
9. Atmosféra Vzdušný obal Země
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Transkript prezentace:

ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země

– Obaluje Zemi do výšky několika set kilometrů. Atmosféra – Obaluje Zemi do výšky několika set kilometrů. – Je držena přitažlivostí Země. S rostoucí výškou klesá hustota vzduchu (snižuje se tlak vzduchu) a klesá teplota vzduchu.

- brání pronikání UV záření Složení atmosféry: - dusík (N2) - kyslík (O2) - oxid uhličitý (CO2) - ozon (O3) - vodní pára - dýchání                                                        - fotosyntéza - brání pronikání UV záření

Počasí - je proměnlivé - okamžitý stav atmosféry (ovzduší) Co je meteorologie? - věda, která se zabývá předpovědí počasí Počasí charakterizují meteorologické prvky: sluneční záření teplota a tlak vzduchu vlhkost vzduchu srážky tlak vzduchu směr a rychlost větru oblačnost

Předpověď počasí Je prognóza počasí, založená na využití poznatků o fyzikálních zákonitostech. Meteorologická družice sloužící k určení hodnot, podle kterých lze předpovídat počasí.

Úkoly: Které obrázky popisují stejné počasí? Obrázky pojmenuj. 1. 4. 7. 10. 8. 2. 5. 11. 3. 6. 9. 12. Které obrázky popisují stejné počasí? Obrázky pojmenuj. Nakresli vlastní značky, které vyjadřují toto počasí: bouřku, sněhové přeháňky, mlhu, krupobití d) Vysvětli následující značení. 15°C 0°C Z 2.6 m/s

Podnebí (klima) - průměrný stav atmosféry (ovzduší) - je poměrně stálé Studiem podnebí se zabývá klimatologie. Na Zemi vymezujeme tyto hlavní podnebné pásy: - TROPICKÝ - SUBTROPICKÝ - MÍRNÝ - SUBPOLÁRNÍ - POLÁRNÍ

Oběh vzduchu v atmosféře Vzduch na Zemi je neustále v pohybu. K pohybu dochází v důsledku otáčení Země a především vlivem rozdílných teplot a tlaků. Pravidelné větry, které vanou mezi rovníkem, severem a jihem Země, se nazývají pasáty. Celkový oběh vzduchu v atmosféře

Význam atmosféry Umožňuje život na Zemi. Brání přílišnému ochlazení a ohřátí Země. Pohlcuje škodlivé vesmírné záření.

Globální problémy atmosféry ozónová díra oteplování Země (skleníkový efekt) znečišťování ovzduší

Co je ozónová díra? Jedná se o snižování koncentrace ozonu v určitém místě ozonosféry působením člověka. - Ozon je ničen zejména chlorofluorovanými uhlovodíky, tzv. freony - Uvolňuje se průchod UV záření k zemskému povrchu, což vyvolává poruchy zraku, rakovinu kůže aj.

Na sérii snímků je zřejmé ubývání celkového množství stratosférického ozónu nad Antarktidou během období 1979 až 1999 naměřené spektrometrem TOMS. Rozsah ozónové díry dosáhl svého maxima na počátku září 2000 a to (28,3 miliónů km2).

Co je skleníkový efekt? - Proces, při kterém atmosféra způsobuje ohřívání planety. - Přírodní skleníkový efekt se vyskytuje na Zemi téměř od jejího vzniku. (bez něj by byla teplota na Zemi –18°C) - Díky lidské činnosti (spalování fosilních paliv,kácení lesů a globální změny krajiny) dochází ke zvyšování obsahu CO2 v atmosféře a tím nárůstu teploty. Velmi pravděpodobně tak způsobujeme globální oteplování Země.

Odpověz na otázky! 1) Jaký je rozdíl mezi počasím a podnebím? 2) Kterého prvku je v atmosféře nejvíce procent a kolik? 3) Jak se nazývá vrstva atmosféry nejblíže u Země? 4) Čím se zabývá meteorologie? 5) Který podnebný pás se rozkládá kolem rovníku? 6) V kterém podnebném pásu leží ČR? 7) Který prvek v atmosféře zabraňuje pronikání UV záření? 8) Co způsobuje oteplování Země?

Kontrola odpovědí: 1) Počasí je okamžitý stav atmosféry, je proměnlivé. Podnebí je průměrný stav atmosféry, je poměrně stálé. 2) Dusíku. (N2) přibližně 78% 3) Troposféra 4) Předpovědí počasí. 5) Tropický podnebný pás. 6) V mírném podnebném pásu. 7) Ozón 8) Skleníkový efekt.

Doplň tajenku! skleníkový _____ ozónovou vrstvu narušují _____ nejchladnější podnebný pás ___ O3 ____ uhličitý meteorologický prvek _____ vzduchu

Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Atmosf%C3%A9ra http://www.kingonk.estranky.cz/stranka/atmosfera http://elearning.cir.cz/1531843/slozeni-atmosfery.html http://www.komenskeho66.cz/materialy/zemepis/atmosfera.htm http://vitejtenazemi.cenia.cz/vzduch/index.php?article=38 http://cs.wikipedia.org/wiki/Atmosf%C3%A9ra_Zem%C4%9B http://www.meteocentrum.cz/ http://www.meteorologie.unas.cz/ http://artemis.osu.cz/Gemet/meteo2/meteorol.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Meteorologick%C3%A1_dru%C5%BEice http://www.gymzl.cz/upload.cs/8/82b05ca4_0_atmosfera.doc http://cs.wikipedia.org/wiki/Atmosf%C3%A9rick%C3%A1_cirkulace http://cs.wikipedia.org/wiki/Oz%C3%B3nov%C3%A1_d%C3%ADra http://ekopunks.blog.cz/0802/vznik-ozonove-diry http://www.sci.muni.cz/~dobro/ozon_1.htm http://www.ewa.cz/pages1/934.htm http://wikipedia.infostar.cz/g/gr/greenhouse_effect.html