Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno"— Transkript prezentace:

1 Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno 9. 12. 2012
ATMOSFÉRA Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno

2 Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Ing. Eva Khorelová Název: VY_32_INOVACE_12_Z6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Zeměpis 6. ročník, Atmosféra Anotace: Prezentace sloužící k vysvětlení složení a významu atmosféry, pojmu počasí a meteorologických prvků, obsahuje zápis do sešitů. Datum dokončení:

3 Vysvětlivky k práci: hledej na mapě určeno k zápisu do sešitů vysvětli

4 Zemská atmosféra Plynný obal zemského tělesa držený jeho gravitační silou. Obsahuje 78 % dusíku, 21 % kyslíku, 1 % argonu, oxidu uhličitého a vodních par. Původní chemické složení se vlivem organismů výrazně změnilo. Které organismy jako první začaly měnit chemické složení atmosféry, jak?

5 Vrstvy atmosféry troposféra stratosféra mezosféra
sahá od povrchu země do 7 až 17 km teplota klesá s nadmořskou výškou stratosféra sahá do 50 km, teplota vzrůstá s nadmořskou výškou, ve 25 km ozón mezosféra 80 až 85 km termosféra – do 500 km, polární záře exosféra – přechod do vesmírného prostoru

6 Ač je popis grafu ve finštině, dokážete mu porozumět?
Vrstvy atmosféry Ač je popis grafu ve finštině, dokážete mu porozumět? km NASA, [cit ]. dostupné pod licenci Creative Commons na www:

7 Troposféra přímo obklopuje zemský povrch, sahá do vzdálenosti průměrně 11 km od povrchu Země
Tecnòlegs de l'IES Bisbal, [cit ]. dostupné pod licencí Creative Commons na www:

8 JAK LEDOVCE VZNIKAJÍ A PŮSOBÍ NA ZEMSKÝ POVRCH?
Vrstva troposféry sahá kolem rovníku až do výšky 17 km, teplota v této výšce klesá na mínus 80 °C JAK LEDOVCE VZNIKAJÍ A PŮSOBÍ NA ZEMSKÝ POVRCH? NASA Earth Observatory, [cit ]. dostupné na www:

9 Chemické složení troposféry Jak rozumíte těmto anglickým pojmům?
[cit ]. dostupné na www:

10 V troposféře se tvoří oblačnost, srážky a vítr, které určují průběh počasí
Himálaj Alena Nachtigallová

11 Počasí stav ovzduší na určitém místě v určitý čas
průběh atmosférických jevů teplota vzduchu – měří se ve °C vlhkost vzduchu – množství vodní páry ve vzduchu oblačnost – výskyt mraků v atmosféře srážky – déšť, sníh, kroupy, rosa, jinovatka …. tlak vzduchu – působení hmoty atmosféry na zemský povrch vítr – rychlost a směr větru

12 Extrémy počasí Na mapě atmosféry a hydrosféry zjistěte, kde na zemi byly naměřeny nejnižší a nejvyšší teploty a srážky. Nejnižší teplota byla naměřena na výzkumné stanici Vostok v Antarktidě 21. července 1983 – mínus 89,2 °C. Nejtepleji bylo 13. září 1922 v libyjské Aziziji, teplota dosáhla 57,8 °C. Nejsušším místem na Zemi je Arica v Chile, kde téměř vůbec neprší – 14 let zde nezapršelo. Nejvíce srážek spadlo na havajském ostrově Kauai – mm.

13 Meteorologie věda, která studuje složení a stavbu atmosféry, průběh počasí a jeho vývoj zkoumá hlavně vrstvu troposféry a stratosféry předpovídá průběh počasí Které obory lidské činnosti se bez znalostí předpovědi počasí neobejdou?

14 Blesk je silný elektrostatický výboj produkovaný během bouřky, vzniká při něm světlo a zahříváním okolního vzduchu vzniká zvuk hromu Mircea Madau, [cit ]. dostupné na www:

15 Mlha vzniká kondenzací vodní páry a drží se při zemském povrchu, snižuje viditelnost

16 a rozkladem světelného paprsku
Duha vzniká lomem a rozkladem světelného paprsku v kapce vody nebo v ledovém krystalu Peo, [cit ]. dostupné pod licencí Creative Commons na www:

17 Duha je pozorovatelná i u vodopádů - Krimml

18 Množství srážek se měří srážkoměrem a udává se v mm na m2
(1 mm = 1 litr na m2) Také se měří intenzita a doba trvání srážek Podle atlasu hydrosféry zjistěte průměrné množství ročních srážek v ČR. Bocholter, [cit ]. dostupné na www:

19 Meteorologie rozlišuje tyto základní tvary oblaků
Valentin de Bruyn, [cit ]. dostupné pod licencí Creative Commons na www:

20 K předpovědi počasí dnes vědci využívají meteorologické družice, které sbírají na oběžné dráze údaje o stavu v atmosféře NOAA, [cit ]. dostupné na www:

21 Teplota, množství srážek a síla větru se obvykle mění
v závislosti na nadmořské výšce – Krkonoše

22 Teplotní inverze vzniká tak, že v chladném vzduchu v údolí kondenzuje vodní pára a vzniká mlha, která nedovolí vzduchu, aby se prohřál. Nad mlhou je slunečno a teplo. Rakouské Alpy

23 Stratosféra zasahuje až do 50 km od povrchu
ve vzdálenosti asi 25 km od povrchu Země je ozónová vrstva, která odráží nebezpečné ultrafialové záření téměř chybí vodní pára vzdušné proudění letadla létají zhruba v 11 km

24 Termosféra Součástí je ionosféra, která umožňuje odraz rádiových vln zpět na zemský povrch. Ve výšce okolo 100 km od zemského povrchu vzniká v polárních oblastech polární záře. Je to sluneční vítr (volné protony a elektrony) zachycený magnetickým polem Země a stáčený k magnetickým pólům.

25 Polární záře na Aljašce
USAF, [cit ]. dostupné na www:

26 Odraz rádiových vln od ionosféry
Sebastian Janke, [cit ]. dostupné pod licencí Creative Commons na www:

27 Zemská atmosféra plynný obal Země, ochrana před přehřátím, ochlazením
dusík, kyslík, argon, oxid uhličitý a vodní páry troposféra do 11 km – průběh počasí sluneční svit, teplota, vlhkost a tlak vzduchu, srážky, vítr meteorologie zkoumá děje v atmosféře stratosféra – letadla, ozónová vrstva mezosféra ionosféra – polární záře, odraz rádiových vln

28 Domácí úkol popište průběh počasí předchozího dne denní teplotu
množství a druh srážek oblačnost pohyb vzduchu

29 POUŽITÉ ZDROJE INFORMACÍ
[cit ], dostupné pod licencí Creative Commons na www: Neoznačené fotografie jsou autorky vlastní


Stáhnout ppt "Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno"

Podobné prezentace


Reklamy Google