Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava krajů na programovací období Tisková konference , Praha.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Role Evropského parlamentu při vytváření víceletého finančního rámce EU Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Veřejné zakázky: Nástroj nebo překážka místního rozvoje? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Setkání.
Městská dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Setkání starostů Plzeňského.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Ministerstvo pro.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Konference „Pětiletka ROP Jihovýchod – A jak dál po roce 2013“ Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Víceletý finanční rámec EU.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Příprava budoucí kohezní politiky EU v podmínkách ČR Daniela Grabmüllerová Ministerstvo pro místní rozvoj Konference „Municipality“ Praha, 8. září 2011.
Mezinárodní konference Ekonomické fórum ČR – SR 2010 Možnosti přeshraniční spolupráce 2007 – 2013 Ostrava 28. – , hotel Imperial Ing. Rostislav.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Konference „ČR a budoucnost kohezní politiky”. MUDr. Luděk Sefzig Výbor pro záležitosti EU Senátu Parlamentu ČR.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Politika soudržnosti Mgr. Lucie Parobková Odbor regionálního rozvoje.
FONDY EU Programové období
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Evropské příležitosti regionu Ing. Evžen Tošenovský, poslanec Evropského parlamentu.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
1 Pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU Mgr. Jan Fluxa zástupce ředitelky Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro místní rozvoj Seminář „Reforma.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ROP JV – informace o novém programovém období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktuality z oblasti kohezní politiky
Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Oldřich Vlasák Hradec Králové, 9. března 2006
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Transkript prezentace:

Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference MMR – Česká republika a budoucnost kohezní politiky 29. listopadu 2010, Obecní dům, Praha

Kdo v EP o KP rozhoduje? Platformy pro diskusi a jejich klíčoví aktéři Evropská komise Rada ministrů Evropský parlament REGI EMPL BUDG SURE AGRI Koordinátoři politických frakcí Pracovní skupina pro budoucnost kohezní politiky Předsedkyně výboru Intergroups (Urban, …)

Jak EP do debaty o KP přispívá? Nástroje EP pro ovlivňování budoucí kohezní politiky Spolurozhodování o legislativě Interpelace a společné poziční dokumenty – Usnesení EP o regionální politice a politice soudržnosti EU po roce 2013 Zprávy z vlastní iniciativy – Dosahování skutečné teritoriální, sociální a ekonomické koheze v EP: předpoklad pro globální konkurenceschopnost – Přispění politiky soudržnosti k dosahování cílů Lisabonské strategie a strategie EU 2020 – Evropská městská agenda a její budoucnost v kohezní politice – …

Jak EP do debaty přispívá? Nástroje EP pro ovlivňování budoucí kohezní politiky Intervence na neformálních zasedáních Rady ministrů pro místní rozvoj – Zaragoza (Budoucí trendy v kohezní politice: Zjednodušení procedur) – Toledo (Strategie Europa 2020 & budoucí městský rozvoj – Liege (stabilita a efektivnost, podmíněnost kohezní politiky) Studie a slyšení – Inovace, SMEs and kohezní politika – Postavení evropských měst v kohezní politice – Posun k kohezní politice zaměřené na výsledky …

Co EP v BKP prosazuje? Vybrané hlavní směry, postoje a nejčastější názory Silná, náležitě financovaná politika pro celé území EU a všechny regiony Politika důležitá pro naplňování cílů Strategie EU2020, avšak nezávislá Prim konvergence, význam konkurenceschopnost Zájem o posílení územní spolupráce Zachování kritéria HDP na osobu jako nejdůležitějšího pro vymezení intenzity podpory Důraz je kladen na městskou dimenzi Obhajoba potřeb a odlišných podmínek pro nejvzdálenější regiony, příhraniční regiony, … Zachování ESF ve stávající struktuře Koordinace s rozvojem venkova v rámci druhého pilíře SZP Závazný integrovaný přístup k provádění politiky Proti renacionalizaci, zaměření se na výsledky Požadavek na zjednodušení a zvýšení efektivity implementačního systému Podpora využívání nástrojů finančního inženýrství, revolvingových fondů a globálních grantů

Ovlivňuje ideologie rozhodování o KP? Soudržnost politických frakcí v EP Vítězné koalice Zdroj: VoteWatch.eu (2010)

Ovlivňují národní zájmy rozhodování? Soudržnost národních delegací v EP 0,84 0, Zdroj: VoteWatch.eu (2010)

Závěr Eurokancelář Vančurovo náměstí 663 Hradec Králové Tel.: Web: Děkuji Vám za pozornost, budoucí spolupráci a těším se na Vaše podněty!