Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konference „ČR a budoucnost kohezní politiky”. MUDr. Luděk Sefzig Výbor pro záležitosti EU Senátu Parlamentu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konference „ČR a budoucnost kohezní politiky”. MUDr. Luděk Sefzig Výbor pro záležitosti EU Senátu Parlamentu ČR."— Transkript prezentace:

1 Konference „ČR a budoucnost kohezní politiky”. MUDr. Luděk Sefzig Výbor pro záležitosti EU Senátu Parlamentu ČR

2 Kohezní politika jako předmět legislativní pozornosti Nepatří mezi hlavní úkoly parlamentní kontroly pro českou horní komoru. Poradní resp. fakultativní postoje spíše v obecné rovině (např. při projednávání víceletého finančního rámce, popř. projednávání návrh ů nařízení o strukturálních fondech a kohezním fondu v rámci politického dialogu s vládou a Evropskou komisí). Kritika složitosti a vysokého počtu operačních programů při negociacích vlády Vladimíra Špidly byla spíše v obecných poznámkách při jednáních. Senát nepovažoval za nutné se do exekutivní činnosti spojené se spolufinancováním dramaticky vměšovat, neboť ani schvalování státního rozpočtu nepatří do jeho agendy.

3 Kohezní politika jako předmět zájmu senátorů Senátorky a senátoři jsou voleni ve volebních okrscích, a proto bývají často oslovováni starosty či hejtmany (pokud jimi přímo nejsou) s žádostí o lobbing na příslušných ministerstvech (správcích operačních programů) Senát není místem " porcování medvěda" a viditelné „ dárky voličům “ jsou praktick ým osobním marketingovým počinem.

4 Způsob volby do horní komory regiony a obce jsou primárními adresáty kohezní politiky, a zkušenosti senátorů a senátorek z této úrovně přispívají ke kvalitnější a věcné debatě o kohezní politice. senátorky a senátoři jsou voleni většinově a jmenovitě v okrs cích

5 Projednávání kohezní politiky v Senátu týká se hlavně Výboru pro územní rozvoj veřejnou správu a životní prostředí, VZEU, VHZD a Stálé komise pro venkov (podle objemu peněz či podle předmětu zájmu) i ostatní výbory se "penězi kohezní agendy a jejich využití " zabývají.

6 Evropská agenda koheze v Senátu členové VZEU a VUZP na meziparlamentních setkáních pořádaných Evropským parlamentem, resp. Výborem pro regionální rozvoj projednány vybrané komunikační dokumenty:Zelenou knihu o územní soudržnosti (učinit z územní rozmanitosti přednost) na poslední schůzi vybrán dokument Závěry páté zprávy o hospodářské, sociální a územní soudržnosti: budoucnost politiky soudržnosti

7 Dokument vybraný k projednání: Budoucnost politiky soudržnosti Závěry páté zprávy o hospodářské, sociální a územní soudržnosti: budoucnost politiky soudržnosti Politika soudržnosti by měla nadále sehrávat klíčovou úlohu při zajišťování inteligentního a udržitelného růstu podporujícího začlenění. Prostřednictvím zmenšování regionálních rozdílů by měla podporovat harmonický rozvoj Unie a jejích regionů, přičemž se má soustředit na plnění cílů strategie EU2020. Sdělení se dotýká problematiky zvyšování efektivity politiky soudržnosti a zlepšení jejího dopadu, otázky lepšího řízení kohezní politiky (prostřednictvím posílení strategického plánování, zvýšením tématické koncentrace a zvýšení výkonnosti pomocí podmínek a pobídek) a zjednodušení prováděcího systému. V neposlední řadě se zaměřuje na celkovou budoucí strukturu politiky soudržnosti.

8 Zkušenosti ze zahraničí Pracovní cesta do Portugalska v roce 2005 byla motivována studiem místních zkušeností realizace kohezní politiky. Portugalsko vytvořilo 5 regionů jen pro obsluhu čerpání evropských strukturálních a kohezních fondů.

9 Spolupráce Senátu s vládou Pořádání seminářů a "Národních fór" a s MMR spolupořádání mezinárodního semináře v loňském roce, kterého se účastnil m.j. Fabrizio Barca. Současná vláda vytváří konzultační tým pod vedením 1. náměstka MMR Daniela Brauna s přizváním zástupců Senátu.

10 Společný cíl - závěr Naším společným úkolem je v úrovni EU podpořit projekty se startovním potenciálem rychlého přidružení a rozvoje zaostal ejších oblastí v Česku. V ytvoření snadno obslužného, protekcionismu a korupci odolného a jednoduše(ji) obslužného systému kohezní politiky.

11 Děkuji za pozornost. e-mail: sefzigl@senat.cz


Stáhnout ppt "Konference „ČR a budoucnost kohezní politiky”. MUDr. Luděk Sefzig Výbor pro záležitosti EU Senátu Parlamentu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google