Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí 25. 9. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Advertisements

Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Struktura daní v ČR.
Opakování k maturitě.
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 3: ZÚČTOVACÍ VZTAHY (základní schémata)
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová teorie a politika
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Základy daní úvod do českého daňového systému
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Finanční a rozpočtové právo
Daňová teorie a politika
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Druhy daní Daně FO.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1104Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Předmět zdanění Jméno.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1150Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Základní prvky daňové techniky
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně II.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Daňový systém ČR Rozdělení daní. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně I.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Obsah veřejných rozpočtů I 4. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 37.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Soustava veřejných rozpočtů
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ PŘÍJMY.
Obecná část daňového práva procesního I
Obsah veřejných rozpočtů III
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Osnova přednášek Předmět Abeceda mzdových systémů
Obecná část daňového práva procesního I
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Daně (prezentace) Autor: Mgr.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Daň z příjmů fyzických osob
Výsledek hospodaření před zdaněním
Daň z příjmů fyzických osob
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí

Základní principy daňový systém má být konsistentní základní pravidla musí být dána v delším časovém horizontu na co jsou daně uloženy pravidla stanovení základů daní při změně hospodářské politiky se mění jen parametry sazby odpočty od základu daně slevy na dani

Cíle daňové reformy jednoduchost maximální provázanost prvků daní „čitelnost“ pro daňový subjekt jen parametrické změny v čase efektivnost minimální administrativní náklady komfortní správa pro daňové subjekty minimum výjimek

Daňový systém a váhy jednotlivých typů daní zvýšit daň z příjmů fyzických osob (na úkor pojistného sociálního pojištění) smířit se s postupnou degradací daně z příjmů právnických osob čím výpadek výnosů nahradíme? zvyšovat podíl zdanění spotřeby nejen spotřební a ekologické daně sjednocení sazby DPH nerezignovat na majetkové daně daň dědická a darovací představuje jeden z mála nástrojů, jak daňově zatížit nedostatečně kontrolované transformační převody majetku

Daň z příjmů fyzických osob široký základ daně příjmy ze závislé činnosti příjmy z ekonomické činnosti ostatní příjmy Základní sazba do limitu Redukovaná sazba nad limitRedukovaná sazba Významná sleva na dani pro zajištění progresivity

Daň z příjmů právnických osob malé a střední podniky jednoduchá pravidla základu daně přímo v daňovém zákonu základ daně na jednoduché bázi cash-flow (zdanitelných plnění) ostatní podniky účetní výsledek hospodaření + prokazování najít způsob řešení konsolidovaného základu daně důraz na transferové ceny nízká na několik let předem zaručená sazba

Sociální pojistné sloučit výběr s daní z příjmů fyzických osob sazbu pojistného veřejného zdravotního pojištění přiřadit k základní a redukované sazbě daně z příjmů fyzických osob sazbu pojistného sociálního zabezpečení jen k základní sazbě nejen jediné podání a jediná daňová povinnost, ale i sjednocená správa

Daně ze spotřeby malý prostor pro národní politiku legislativa EU mezinárodní daňová konkurence sbližování a sloučení sazeb DPH ostatní nepřímé daně dle celkové politiky veřejných financí