Resortní program TIP – veřejná soutěž

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Doporučení pro přípravu žádosti;
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Informativní schůzka k předkládání návrhů výzkumných záměrů s termínem zahájení od 1. ledna 2005 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha,
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Asociace výzkumných organizací EUREKA evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing. Václav Neumajer výkonný předseda.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
12. února 2009, ČVUT Pravidla dofinancování projektů ze zdrojů MŠMT Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Evropský podnikatelský konzultační panel EBTP Ministerstvo průmyslu a obchodu, květen 2006.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Živnostenské podnikání a malé a střední podniky
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Program EUPRO II podprogram INTER-INFORM
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Technologická agentura
Transkript prezentace:

Resortní program TIP – veřejná soutěž Ing. Miroslav Chlumský Odbor průmyslového výzkumu a vývoje

Program VaV na MPO TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty) Program TIP byl schválen UV ČR č. 942 ze dne 22. srpna 2007 a následně notifikován Evropskou komisí dne 20. listopadu 2008 pod č. N 662/2007.

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty) UV č. 942 z 22. srpna 2007 Vláda ukládá: Ministru průmyslu a obchodu ve spolupráci s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže předložit návrh Programu Evropské komisi k notifikaci Ministru průmyslu o obchodu zajišťovat na Program vyhlašování veřejných soutěží ve výzkumu a vývoji Předsedovi Rady pro výzkum a vývoj ve spolupráci s ministrem průmyslu a obchodu zajistit v návrhu celkových výdajů na výzkum a vývoj kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu finanční prostředky na realizaci Programu

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty) Tři základní důvody pro přijetí nového programu: Resortní programy TANDEM a IMPULS vyhlášené na základě UV č. 618 z 23.6.2003 – ukončení do konce roku 2010 Přijetí nového Rámce společenství pro státní podporu na výzkum a vývoj a inovace EU č. 2006/C-323/01, platnost od 1. ledna 2007 do 31. prosince 2013 Programy TANDEM a IMPULS nejsou notifikovány v Evropské komisi

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty) Datum vyhlášení: 5. května 2010 Konec příjmu žádostí: 16. července 2010

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty) Doba trvání Doba trvání programu je stanovena na roky 2009 až 2017. Příjem žádostí na roky 2010 až 2014, na rok 2009 vyjímečně v roce 2009, se provádí formou Veřejné soutěže. Ukončení řešení všech projektů v roce 2017, trvání do čtyř let (48 měsíců).

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty) Podpora, její druh a výše Podpora bude poskytována jako účelová podílová dotace na programový projekt. Výše podílu podpory z celkových uznaných nákladů potřebných na vyřešení daného projektu bude stanovena podle Rámce společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací (2006/C 323/01) platného od 1. ledna 2007. Projekty z oblasti základního výzkumu a aplikovaného výzkumu se stoprocentní podporou nebudou podporovány. Základní výzkum a aplikovaný výzkum podporovaný 100 procenty ze státního rozpočtu nesmí obsahovat ani jednotlivé programové projekty.

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty) Podpora, její druh a výše (dle Rámce společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací 2006/C 323/01) - základ Malý podnik Střední podnik Velký podnik Aplikovaný 50 % 50 % 50 % výzkum Experimentální vývoj 25 % 25 % 25 %

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty) Definice malého, středního a velkého podniku (dle Nařízení Komise ES č. 70/2001 ze dne 12. ledna 2001) Malý podnik má méně než 50 zaměstnanců a má buď: roční obrat nepřesahující 7 mil. EUR, nebo bilanční sumu roční rozvahy nepřesahující 5 mil. EUR v nichž nevlastní 25 % nebo více základního jmění nebo hlasovacích práv jeden podnik nebo společně několik podniků Střední podnik má méně než 250 zaměstnanců a má buď: roční obrat nepřesahující 40 mil. EUR, nebo bilanční sumu nepřesahující 27 mil. EUR Velký podnik je takový, který nepatří do definice malých a středních podniků

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty) Podpora, její druh a výše (dle Rámce společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací 2006/C 323/01) - navýšení Příplatek 15 % lze uplatnit (max. míra podpory 80 %): projekt zahrnuje účinnou spolupráci mezi dvěma na sobě nezávislými podniky a jsou splněny tyto podmínky: - jednotlivý podnik nehradí více než 70 % způsobilých nákladů projektu - projekt musí zahrnovat spolupráci s nejméně s jedním malým nebo středním podnikem nebo přeshraniční spolupráci projekt zahrnuje účinnou spolupráci mezi podnikem a výzkumnou organizací - výzkumná organizace nese alespoň 10 % způsobilých nákladů projektu – potom má nárok na 100 % dotaci

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty) Podpora, její druh a výše (dle Rámce společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací 2006/C 323/01) - navýšení Malý podnik Střední podnik Velký podnik Aplikovaný 50 % + 20 % + 10 % 50 % + 10 % + 15 % 50 % + 15 % výzkum Experimentální vývoj 25 % + 20 % + 15 % 25 % + 10 % + 15 % 25 % + 15 %

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty)

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty)

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty)

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty)    

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty) Předpoklady pro poskytnutí dotace účast ve veřejné soutěži ve výzkumu a vývoji na výběr programových projektů do programu TIP dotaci na podporu projektu může obdržet jen ten uchazeč, který sám zajistí nejméně 50 % řešení projektu vlastními zaměstnanci – měřeno spotřebou té části uznaných nákladů na projekt, určených jako osobní náklady náklady na pořízení dlouhodobého nehmotného majetku mohou v projektu činit max. 20 % z celkových uznaných nákladů

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty) Příjemci podpory (dotací) podnikatelské subjekty – právnické i fyzické osoby, které vedou účetnictví podle platného zákona o účetnictví a jsou zapsány v Obchodním rejstříku – z oblasti MSP, které řeší projekt samostatně, nebo ve spolupráci se spoluřešiteli organizace výzkumného charakteru (výzkumné ústavy, veřejné výzkumné organizace) a školy mohou obdržet podporu jako řešitelé a příjemci pouze v případě, když doloží zdroje spolufinancování uznaných nákladů na projekt z vlastních prostředků podnikatelské subjekty – právnické a fyzické osoby, které vedou účetnictví podle platného zákona o účetnictví a jsou zapsané v Obchodním rejstříku – z oblasti průmyslové výroby, včetně MSP i organizace výzkumného charakteru a školy se mohou účastnit řešení projektů jako spoluřešitelé a spolupříjemci bez omezení

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty) Cíle programu TIP Nové materiály a výrobky – budou podporovány takové projekty výzkumu a vývoje, které zajistí implementaci dobrých myšlenek do nových konkurenceschopných materiálů a materiálů dosud neznámých vlastností Nové progresivní technologie – cílem je dosáhnout konkurenceschopnost prostřednictvím mezinárodně uznávaných veličin pro přesnost, kvalitu, bezpečnost výroby, rychlost zajištění dodávek, ekologii apod. Nové informační a řídící systémy – budou podporovány takové projekty výzkumu a vývoje, které povedou k výrobě více ekonomické, ekologické, bezpečnější, flexibilní, rychlejší apod.

Rada Programu TIP Ing. Eduard Muřický – MPO Ing. Miroslav Frolík – MPO Ing. Miroslav Chlumský – MPO Ing. Jaromír Culek – MPO Ing. Zbyněk Pokorný - MPO Mgr. Jan Prachař – MPO Ing. Petr Porák - MPO Ing. Martin Karfus - MPO Ing. Alexandra Novotná, CSc. - MPO Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc., FEng. – Svaz průmyslu a dopravy Doc. Ing. Pavel Švejda, CSc., FEng. – AIP ČR Ing. Miroslav Ecler, CSc. – AVO Praha Prof. RNDr. Jitka Ulrichová, CSc. – Univerzita Palackého Olomouc Prof. Ing. Jiří Kunz, CSc. – ČVUT Praha Doc. Dr. Ing. Vladimír Kebo – VŠB TU Ostrava Prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. – VUT Brno Ing. Miloslav Kepka, CSc. – ZČU Plzeň Ing. Karel Kloc, CSc. – UJP Praha, a.s. Prof. Ing. Miroslav Václavík, CSc. – VUTS Liberec Ing. Tomáš Hrdlička – Ústav pro výzkum motorových vozidel, s.r.o. Ing. Petr Kučera, CSc. – Centrum Stavebního Inženýrství, a.s., Praha Ing. Jaromír Lubojacký – BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Ing. Jan Nájemník – Hexion Specialty chemicals, a.s., Sokolov

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty)                                

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty)               Nejčastější chyby jsou:       Žádost není nerozebíratelně spojena. Žádost není podána na předepsaném formuláři poskytovatele účelové podpory. Čestné prohlášení není právoplatně podepsáno oprávněnou osobou.  Žádost neobsahuje výpis z obchodního či jiného rejstříku. Žádost neobsahuje živnostenský list na výzkum a vývoj. Žádost neobsahuje povinné přílohy o ekonomice podniku. Žádost neobsahuje smluvní ujednání o spolupráci, pokud se spolupráce předpokládá. Žádost neobsahuje povolení k experimentální práci se zvířaty, pokud se toto předpokládá v rámci projektu. Žádost nesplňuje další kvalifikační předpoklady podle § 18, zákona č. 1302002 Sb, o podpoře výzkumu a vývoje. Žádost nepodal subjekt zřízený podle obchodního zákoníku, pokud je taková podmínka stanovena v programu.                       

Program TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty)                 Databáze externích oponentů obsahuje téměř 500 expertů pravidelně aktualizována a doplňována oponenti svým odborným zaměřením pokrývají celou škálu odvětví a oborů podporovaných v programu TIP čestné prohlášení o mlčenlivosti a nepodjatosti               

Formulář oponentského posudku programu TIP               Hodnocení projektu je prováděno podle kriterií vyhlášených ve veřejné soutěži. Je hodnoceno celkem 12 kritérií. Bodové hodnocení jednotlivých kritérií je následující: kritérium 1 maximum 40 bodů Kritérium 9 maximum 10 bodů kritéria 2 až 8 a 10 až 12 maximum 5 bodů na jedno kritérium Celkové bodové ohodnocení je maximálně 100 bodů. Naplnění cílů vyhlášeného programu IMPULS. Technicko-ekonomická úroveň a komplexnost řešení Znalost řešení analogických problémů v zahraničí. Zdůvodnění závažnosti a aktuálnosti záměru. Potřebnost výrobku nebo technologie doložená marketingovým průzkumem nebo studií. Srovnatelnost výrobku nebo technologie se světovou úrovní z hlediska technických parametrů, kvality a ceny. Předpokládaný objem výroby a možnosti jejího umístění (uplatnění, využití, prodej). Prokázání odborné způsobilosti řešitelského týmu k řešení daného projektu. Prokázání ekonomické a finanční způsobilosti uchazeče (příjemce) a event. spoluuchazečů (spolupříjemců) k řešení projektu a jeho následného zavedení do výroby. Prokázání způsobilosti uchazeče (příjemce) a event. spoluuchazečů (spolupříjemců) materiálně a technicky zabezpečit řešení projektu na požadované úrovni po celou dobu jeho řešení (technická vybavenost, prostory, materiál, pomocný technický a obslužný personál, popř. výrobní a laboratorní kapacity apod.). Přiměřenost časového plánu projektu (včasnost splnění cílů, termín uvedení na trh). Přiměřenost finančních požadavků projektu.  

Významné informační zdroje www.vlada.cz - oficiální webová stránka Úřadu vlády ČR www.msmt.cz - oficiální webová stránka Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR www.mds.cz - oficiální webová stránka Ministerstva dopravy a spojů ČR www.mpo.cz - oficiální webová stránka Ministerstva průmyslu a obchodu ČR www.mpsv.cz - oficiální webová stránka Ministerstva práce a sociálních věcí ČR www.mzcr.cz - oficiální webová stránka Ministerstva zdravotnictví ČR www.mze.cz - oficiální webová stránka Ministerstva zemědělství ČR www.env.cz - oficiální webová stránka Ministerstva životního prostředí ČR www.cas.cz - oficiální webová stránka Akademie věd ČR www.gacr.cz - oficiální webová stránka Grantové agentury ČR www.avo.cz - oficiální webová stránka Asociace výzkumných organizací www.techprofil.cz-databáze podniků a dalších subjektů zaměřených na oblast inovačního podnikání www.svtp.cz-oficiální webová stránka Společnosti vědeckotechnických parků

Děkuji Vám za pozornost Ing. Miroslav Chlumský chlumskym@mpo.cz