Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

Kmitavý pohyb.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
Geometrické znázornění kmitů Skládání rovnoběžných kmitů
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Obvody střídavého proudu
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Tato prezentace byla vytvořena
Mechanické kmitání a vlnění
Jak si ulehčit představu o kmitání
Kmitavý pohyb 2 Jakub Báňa.
Mechanické kmitání.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
Mechanické kmitání a vlnění
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
23. Mechanické vlnění Karel Koudela.
S ložené kmitání. vzniká, když  na mechanický oscilátor působí současně dvě síly  každá může vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru  a oba.
11. Přednáška – BBFY1+BIFY1 kmitání
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_42.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kmity HRW kap. 16.
Střídavý proud Ing. Jaroslav Bernkopf Úvod Střídavý proud
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
34. Elektromagnetický oscilátor, vznik střídavého napětí a proudu
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
KYVADLO
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Derivace –kmity a vlnění
SLOŽENÉ KMITÁNÍ.  Působí-li na mechanický oscilátor současně dvě síly, z nichž může každá vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru,
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
Kmity.
KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA
Kmitání.
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Kmitání mechanických soustav 1 stupeň volnosti – vynucené kmitání
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Kmity frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s) w = 2p.f
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
Obvody střídavého proudu
Kmitání Kmitání (též oscilace nebo kmitavý děj) je změna, typicky v čase, nějaké veličiny vykazující opakování nebo tendenci k němu. Kmitající systém se.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Mechanické kmitání.
Mechanické kmitání Vlnění a optika(Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Mechanické kmitání, vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Skládání rovnoběžných kmitů
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Kmity HRW2 kap. 15 HRW kap. 16.
Fyzika – Kmitavý pohyb.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
Kmitání & Střídavý proud
Mechanické kmitání, vlnění
Mechanické kmitání a vlnění
Transkript prezentace:

Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A

Kmitavý pohyb Kmitavý pohyb je základní typ pohybu, pro který je charakteristické, že kmitající těleso při pohybu zůstává stále v okolí určitého bodu, označovaného jako rovnovážná poloha. Je to pohyb nerovnoměrný. Jestliže těleso pravidelně prochází rovnovážnou polohou, koná periodický kmitavý pohyb.

Kmitání – těleso kmitá kolem rovn. polohy (nemusí se opakovat) Periodický pohyb – těleso kmitá kolem rovn. polohy opakovaně Harmonický pohyb – časový diagram sinusoida

Frekvence, perioda Periodicky se opakující část kmitavého pohybu nazýváme kmit. Kmit charakterizují dvě veličiny: 1. Perioda (doba kmitu) T, za kterou proběhne jeden kmit a oscilátor dospěje do stejné polohy jako v počátečním okamžiku. [T] = s 2. Frekvence (kmitočet) f, který je roven počtu kmitá za jednu sekundu. Je tedy převrácenou hodnotou periody: f = 1/T. [f] = Hz (hertz)

Oscilátory Zařízení, které volně (bez vnějšího působení) kmitá, je mechanický oscilátor. kyvadlo pružinový oscilátor struna, srdce, …

Harmonický kmitavý pohyb pohyb přímočarý, časovým diagramem sinusoida Při pohybu mech. oscilátoru se okamžitá výchylka y periodicky mění a vzhledem k rovnovážné poloze nabývá kladných i záporných hodnot. V určitém čase dosahuje y největší kladné nebo záporné hodnoty, absolutní hodnota největší výchylky je amplituda výchylky ym.

Harmonickému kmitavému pohybu odpovídá průmět pohybu rovnoměrného po kružnici do svislé polohy. Pro výchylku harmonického pohybu tělesa, které se v počátečním okamžiku nachází v rovnovážné poloze, platí vztah: y = ym ∙ sin ωt y = r ∙ sin φ y…okamžitá výchylka v čase t [m] ym…maximální výchylka (amplituda) [m] ω…úhlová rychlost (frekvence) [rad∙s-1] ω = 2πf t…čas [s] φ = ωt … fáze kmitavého pohybu [rad]

Kinematika harmonického pohybu

Fáze kmitavého pohybu Dosud jen harmonické kmitání, při němž bylo kmit. těleso v počátečním okamžiku v rovn. poloze. V praxi potřebujeme zapsat i rovnici harm. kmitání v případě, že těleso je v počátečním okamžiku v jiné poloze, popř. chceme popsat kmitání dvou oscilátorů, které nekmitají synchronně. φ = ωt

Veličina φ0 je počáteční fáze kmitavého pohybu. Určuje výchylku, popř Veličina φ0 je počáteční fáze kmitavého pohybu. Určuje výchylku, popř. jinou veličinu harm. kmitání v počátečním okamžiku t0. Obvykle vyjadřuje fázový rozdíl těchto veličin. Pro okamžitou výchylku platí vztah: y = ym ∙ sin(ωt + φ0) φ0 = ωt0

Fázový rozdíl dvou harmonických veličin o stejné frekvenci je určen rozdílem jejich počátečních fází. Δφ = (ωt + φ02) – (ωt + φ01) = φ02 - φ01 Např. z obrázku na předchozí stránce: y1 = ymsin(ωt + π/6) y2 = ymsin(ωt - π/6) Δφ = (ωt - π/6) – (ωt + π/6) = - π/3 tzn. že kmitání s výchylkou y2 je vzhledem ke kmitání s výchylkou y1 fázově posunuto o úhel - π/3

Dynamika kmitavého pohybu Příčinou kmitavého pohybu je buď síla pružnosti, nebo tíhová síla. Zrychlení: a = - ω2y 2NPZ: F = ma Síla, která způsobuje harm. kmitání: F = - myω2 - pohybová rce mechanického oscilátoru F = - ky k – tuhost pružiny (o jakou délku se pružina prodlouží, pokud na ni působí vnější síla) [k] = Nm-1 př. k = 10Nm-1 – při působení 10N se pružina prodlouží o 1m

Síla pružnosti: FP = kΔl Tuhost pružiny: k = FP/ Δl Nezatížená pružina má délku l0. Po zavěšení tělesa o hmotnosti m a jeho ustálení se pružina prodlouží působením tíhové síly FG na délku l = l0 + Δl. V rovnovážné poloze působí na těleso oscilátoru síla pružnosti FP, která má stejnou velikost jako tíhová síla FG = mg, ale opačný směr. Je tedy kΔl – mg = 0. Když oscilátor uvedeme do kmitavého pohybu, síla pružnosti se mění, zatím co tíhová síla zůstává stálá. Na oscilátor působí výsledná síla F = FP+ FG = k(Δl – y) – mg = -ky

F = - ky F = - myω2 → - ky = - myω2 → ω2 = k/m Z toho plyne: Úhlová frekvence volně kmitajícího mechanického oscilátoru závisí jen na jeho parametrech, tj. na hmotnosti m tělesa a tuhosti k pružiny. Takové kmitání nazýváme vlastní kmitání oscilátoru a jeho vlastí úhlovou frekvenci značíme ω0: ω0 = √(k/m) → úpravou: T0 = 2π √(k/m), f0 = 1/2π ∙ √(k/m)

Fázorový diagram Souvislost kmitavého pohybu s pohybem rovnoměrným po kružnici se využívá k symbolickému znázornění veličin kmitavého pohybu, popř. i jiných periodických dějů (např. elektrických). Veličina je symbolicky znázorněna vektorem Y, jehož délka je úměrná amplitudě veličiny ym a poloha vektoru v pravoúhlé souřadnicové soustavě je určena počáteční fází veličiny φ0 . Na rozdíl od skutečných vektorů používáme pro toto symbolické znázornění veličin kmitavých dějů termín fázor. Grafické znázornění veličin kmitavého pohybu pomocí fázorů označujeme jako fázorový diagram.