Informatika a práce s počítačem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_15 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Analýza síťového provozu
Služby internetu 11. Maturitní okruh.
Představení Office365 Břetislav Regner PROJEKT financovaný
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Informatika Internet.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
Protokol TCP/IP a OSI model
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Co je to Elektronická pošta, zkráceně je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické systémy. K širokému rozšíření u.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Typy elektronické komunikace
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.18 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – E. pošta Typ: DUM - kombinovaný.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
S LUŽBY INTERNETU Ondřej Suk, VIII.A. WWW – WORLD WIDE WEB „celosvětová pavučina“ aplikace internetového protokolu HTTP soustava propojených hypertextových.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Elektronická pošta Název školy
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky část 6
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Elektronická pošta Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Zálohování dat Zoner cloud Webové úložiště fotografií. Virtuální disk. Zabezpečené přihlašovací údaje.
Výhody u Rychlost Spolehlivost Je to levné Může obsahovat přílohy.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Ivana Topolová VŠE v Praze
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_10.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Elektronická pošta Základní škola a Mateřská škola, Szkoła Podstawowa, Przedszkole Košařiska, příspěvková organizace Projekt: EU OP VK - CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
SOFTWARE Operační systémy.
Internet – pojmy, služby
Inf Elektronická komunikace
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Virtuální privátní sítě
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Informatika a práce s počítačem Mgr. Jan Dolejš 14. 3. 2014

Obsah hodiny Práce v lokální síti, elektronická komunikace, komunikační a přenosové možnosti Internetu Specifika práce v síti, sdílení dokumentů a prostředků, E-mail, organizace času a plánování, chat, messenger, videokonference, telefonie, FTP

Informatika a práce s počítačem Práce v lokální síti, elektronická komunikace, komunikační a přenosové možnosti Internetu

Počítačová síť Pojmem počítačová síť se rozumí zejména spojení dvou a více počítačů tak aby mohli navzájem sdílet své prostředky. Přitom je jedno zda se jedná o prostředky hardwarové nebo softwarové

Sdílení prostředků v počítačové síti Při práci v počítačové síti si musíme uvědomit, jaké prostředky chceme sdílet, jakým způsobem je chceme sdílet a s kým tyto prostředky budeme sdílet Musíme počítat s faktem, že dobrovolně dáváme přístup k osobním prostředkům (datům) dalším osobám Práva k prostředkům lze obvykle přidělovat i pro konkrétní uživatele počítačové sítě

Sdílení prostředků v počítačové síti Při práci v počítačové síti si musíme uvědomit, jaké prostředky chceme sdílet, jakým způsobem je chceme sdílet a s kým tyto prostředky budeme sdílet

Sdílení prostředků v počítačové síti Obvykle jsou sdíleny pevné disky (respektive jejich části, jako například adresáře či soubory) a tiskárny Sdílet lze ale i například připojení k Internetu Adresáře a soubory lze sdílet Analogie s přístupovými právy Read – pro čtení Write – pro zápis (Execute) – pro spouštění

Windows – připojení k nové síti Operační systémy Windows (od Windows Vista) poskytují určité přednastavené profily pro sdílení prostředků Tyto profily představují rámec toho, jak bude zacházeno s Vašimi prostředky uvnitř počítačové sítě Sdílení souborů a tiskáren Sdílení veřejné složky Šifrování pro připojení sdílení souborů Sdílení chráněné heslem

Windows – připojení k nové síti

Virtuální Privátní Síť Virtuální privátní síť (zkratka VPN) je prostředek k propojení několika počítačů prostřednictvím (veřejné) nedůvěryhodné počítačové sítě Při navazování spojení je totožnost obou stran ověřována pomocí digitálních certifikátů, dojde k autentizaci, veškerá komunikace je šifrována, a proto můžeme takové propojení považovat za bezpečné Lze tak snadno dosáhnout stavu, kdy spojené počítače budou mezi sebou moci komunikovat, jako kdyby byly propojeny v rámci jediné uzavřené privátní (a tedy důvěryhodné) sítě

Virtuální Privátní Síť VPN sítě se typicky vytvářejí mezi počítači, které jsou připojeny k Internetu. Lze tak například zajistit připojení firemních notebooků připojených kdekoliv k Internetu do firemního intranetu

Virtuální Privátní Síť K propojení se ve firemní síti nejprve zprovozní VPN server, zajistí se připojení k Internetu, ke kterému se pak připojují VPN klienti z jakéhokoliv místa, které je také k Internetu připojeno Použití architektury klient-server

Architektura klient-server Síť s centralizovanými prostředky, složena z hlavního počítače (serveru) a pracovních stanic, jejichž počet je závislý na výkonnosti serveru (až stovky stanic). Server slouží pro uložení společných dat a správu sítě, stanice se mohou kdykoli připojit a odpojit.

Virtuální Privátní Síť K propojení se ve firemní síti nejprve zprovozní VPN server, zajistí se připojení k Internetu, ke kterému se pak připojují VPN klienti z jakéhokoliv místa, které je také k Internetu připojeno Použití architektury klient-server VPN server plní funkci síťové brány, která zprostředkovává připojení, zajišťuje zabezpečení a šifrování veškeré komunikace VPN síť lze vytvořit například programem Hamachi

Elektronická pošta Zkráceně e-mail, je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy. Je to služba, která může být realizována různými způsoby, v různém prostředí Existují různé „koncepce“ elektronické pošty, které se liší formátem zpráv, adresami, přenosovými mechanismy… Elektronická pošta vznikla v šedesátých letech 20. století V Internetu se používá tzv. SMTP pošta

Filosofie SMTP pošty Začíná skromně a postupně se obohacuje Původně vznikla jako velmi jednoduchá služba Další vlastnosti a schopnosti se přidávaly postupně, po ověření jejich účelnosti a funkčnosti Původně pouze krátké texty v kódování ASCII Postupně byla přidávána podpora národních abeced (háčky a čárky), formátování textu, přidávání obrázků, příloh… SMTP pošta je založena na architektuře klient-server

Způsob doručování e-mailů

Způsob doručování e-mailů Přenos emailů je realizován protokolem SMTP Stahování emailů ze serveru (k adresátům) je realizován protokoly POP3 nebo IMAP Jak zjistíme, na jaký poštovní server máme odeslat naši e-mailovou zprávu? DNS Poštovní server pro doménu google.com? 173.194.70.94

Mail relaying Co se stane, pokud bude SMTP server, nastaven tak, aby umožňoval Přijímat poštu (k odeslání) z libovolné sítě, od libovolného uživatele Odesílat poštu do libovolné sítě, k libovolnému příjemci Je to velmi nebezpečné a jednoduše zneužitelné ke spammingu Úkol: Najděte takový server a odešlete z něj e-mail na adresu Jan.Dolejs.86@gmail.com jehož odesílatel bude barrack.obama@whitehouse.com

Ukázka DNS záznamu

Tři kategorie adresátů zpráv Kategorie To Hlavní příjemce - obdoba adresáta úředního dopisu Kategorie Cc (Carbon Copy) Kopie - obdoba dopisu „na vědomí“, který má jiného hlavního adresáta Kategorie Bcc (Blind Carbon Copy) Skrytá kopie – neviditelná pro ostatní účastníky Příjemce Bcc se dozví o příjemcích v kategoriích To a Cc Příjemci v kategoriích To a Cc se nedozví o příjemcích v kategorii Bcc

Tři kategorie adresátů zpráv

E-mailový klient E-mailový klient (též nazývaný poštovní klient) je počítačový program, který slouží k přijímání, odesílání a správě elektronické pošty Microsoft Outlook Mozilla Thunderbird (open source) Mail Pilot Poštu nejčastěji ukládá na lokální disk a zprávy a další informace si se serverem poskytovatele emailové schránky vyměňuje pomocí internetových protokolů SMPT, POP3, IMAP

E-mailový klient Mezi hlavní výhody používání poštovních klientů patří zejména fakt, že obvykle Umožňují spravovat několik e-mailových účtu najednou Mají vlastní filtry pro nevyžádanou poštu Podporují šifrování a elektronické podpisy Podporují další služby jako kalendář či seznam kontaktů

E-mailový klient

Webmail Webová aplikace, která umožňuje uživatelům přistupovat k jejich e-mailovým schránkám prostřednictvím webového prohlížeče Je tedy alternativou ke klasickým poštovním klientům Webmail poskytují téměř všechny internetové portály a poskytovatelé webových služeb (např. Gmail, Yahoo! Mail, Hotmail), z domácích pak Seznam.cz, Centrum.cz

Webmail – seznam.cz

Webmail – gmail.com

Kalendář Elektronická verze plánovacího kalendáře s několika nepopiratelnými výhodami

Kalendář Elektronická verze plánovacího kalendáře s několika nepopiratelnými výhodami Lze snadno přecházet mezi různými úrovněmi detailu (hodiny, dny, týdny, měsíce) Může jej spravovat více osob Není časově omezen* Je přístupný odkudkoliv, kde je funkční připojení k Internetu Příklad: https://www.google.com/calendar/render (je třeba mít vytvořen účet u na gmail.com)

Kalendář

Použití chytrých telefonů Rozmach tzv. chytrých telefonů se přímo podílel na rozmachu různých webových služeb Díky stálému mobilnímu připojení k Internetu je možné používat všechny možné webové služby v reálném čase (synchronně), nejčastěji Email Kontakty Kalendáře Dokumenty

Použití chytrých telefonů

FTP Je protokol pro přenos souborů mezi počítači v síti Protokol = Definice způsobu přenosu a interpretace dat Často se používá pro nahrání webových stránek na server

FTP Byl poprvé definován v sedmdesátých letech, pro samotný přenos využívá protokol TCP Má otevřené dvě spojení (porty) – příkazy a data Protokol je interaktivní - umožňuje řízení přístupu (přihlašování), výpisy adresářů atp. Ve standardním FTP protokolu data nejsou nijak chráněna, avšak existují nadstavby, kde jsou přenášena zašifrovaná data (FTPS) Používá architekturu klient-server

Použití protokolu FTP Přenos souborů prostřednictvím FTP klienta Filezilla Total Commander Je třeba zadat přihlašovací údaje Adresa serveru Uživatelské jméno Uživatelské heslo

Použití protokolu FTP Po přihlášení na server (přes FTP) lze data přenášet jako na každý jiný pevný disk (příkazy na pozadí)

Domácí úkol Zadání domácího úkolu je uloženo na internetovém serveru. Aby jste se k němu dostali, musíte se přihlásit prostřednictvím FTP klienta: FTP server: 61625.w25.wedos.net Přihlašovací jméno (login): w61625_ukol Heslo: wFd8A5Mf Dále postupujte podle instrukcí obsažených v souboru zadani_ukolu.txt Termín vypracování: Do 14. 4. 2014

DISKUSE