19. 11. 2007 „Pracovní rehabilitace prostřednictvím regionálních sítí spolupráce“ „Metodika forem spolupráce“ Projekt:Rehabilitace – Aktivace - Práce Výro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
1 Konference EQUAL Praha NTS „D“ Adaptabilita a celoživotní učení.
SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Kariérové poradenství
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Novinky v pracovní rehabilitaci
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Diseminační semináře EQUAL
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Představení společnosti MARLIN, s. r. o
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Středisko integrace menšin Opava Husova
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Partnerství Úřadu práce ve Vsetíně v projektech financovaných z Evropských strukturálních fondů.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
1 Cyklus konferencí a seminářů pro nelékařské zdravotnické obory v rámci projektu MZ ČR RNDr. Martin Kalina, Ph.D. Manager Aesculap Akademie B. Braun Medical.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu ? Konference PS PČR Koncepce posuzování zdravotního stavu fyzických osob MUDr. Alena.
Rozvoj sociálních služeb v Pardubickém kraji Evaluace projektu rozvoj metod sociální práce a tvorba kritérií efektivity služeb.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Hlavní manažér SP Kvalita I
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Kariérové poradenství a podnikavost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

„Pracovní rehabilitace prostřednictvím regionálních sítí spolupráce“ „Metodika forem spolupráce“ Projekt:Rehabilitace – Aktivace - Práce Výro č ní konference CIP EQUAL

Výchozí stav Právní úprava – Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Odpovědná instituce = ÚP OZP má nárok na PR ÚP dle zákona spolupracuje při zajišťování s „rehabilitačními středisky“ nebo jinými PO či FO ÚP hradí PR Současnost – problematické okruhy  Nedostatečná implementace PR  Nezkušenost ÚP  Chybějící partneři ÚP pro realizaci PR  Nízká informovanost o PR  Neexistující definice pro „rehabilitační střediska“  Finanční náročnost  Neexistující metodické postupy pro realizaci PR

Cíle produktu  Navrhnout funkční systém spolupráce  Odzkoušet navrhovaný model  Upravit o nové poznatky  Předat SSZ souhrn doporučení – metodický postup pro podporu vytvořeného modelu Produkt vycházel z poznatků kvantitativní a kvalitativní analýzy provedené v rámci projektu: „Kvantitativní a kvalitativní analýza sektoru zaměstnavatelských, rehabilitačních a poradenských subjektů ve vybraných krajích včetně depistáže osob se zdravotním postižením“ (CD)

Kdo se účastní procesu PR? Ze zákona: OZP ÚP „Rehabilitační středisko“ + jiná PO či FO Zaměstnavatel Kdo proces může ovlivnit? OZP + blízké okolí ÚP Obvodní lékař, posudkový lékař na ÚP, posudkový lékař ČSSZ, odborní lékaři Poradenské a vzdělávací organizace Zaměstnavatelé NNO – např. NRZP apod.

Co je „pracovně-rehabilitační středisko“? Model „A“ Organizace schopná v rámci svých vlastních zdrojů zajistit pro ÚP komplexní proces PR od posouzení vhodnosti klienta k zařazení do PR, jeho diagnostiku, trénink pracovních dovedností až po akvizici a nalezení pracovního uplatnění rakouský model – pracovně rehabilitační centrum BBRZ – inspirace v rámci TCA Model „B“ zmapování a nalezení kompetentních partnerů pro jednotlivé fáze PR v rámci regionu Vytvoření regionálních sítí spolupráce, které budou schopny zajistit komplexní proces PR prostřednictvím koordinované spolupráce

 Model regionální sítě spolupráce OZP osoba se zdravotním postižením ÚPúřad práce RCrehabilitační centrum (zdravotnické zařízení) VPO vzdělávací a poradenská organizace Z zaměstnavatel OL obvodní lékař OSSZOkresní správa soc. zabezpečení OZP ÚP VPO RC Z AP OL OSSZ

 Projektové řešení I. Vytvoření regionálních sítí – zasíťování základních subjektů Cíl:  12 regionálních sítí ve složení minimálně: ÚP VPO RC OZP Nástroj pro ověření funkčnosti navrhovaného modelu v projektu:  Poradenský program pro OZP 3 moduly  Aktivizační (VPO)  Navržená metodika  Psychodiagnostický (VPO aj.)  Navržená metodika  Ergodiagnostický (RC)  Soubor navrhovaných metodik

 Projektové řešení II. Inovativní přístup regionálních sítí  Princip pozitivní rekomandace  Prosazování tzv. funkčního hodnocení  Prosazování multidisciplinárního přístupu k řešení PR

Vytvořené sítě I. Ústecký kraj Region Most Region Chomutov Region Teplice Region Ústí nad Labem OZP + ÚP Most + RC Chomutov + Edost OZP + ÚP Chomutov + RC Chomutov + Edost OZP + ÚP Teplice + RC ÚL + Edost OZP + ÚP ÚL + RC ÚL + Sociální agentura

Vytvořené sítě II. Karlovarský kraj Region Sokolov Královehradecký kraj Region Hradec Králové Pardubický kraj Region Ústí n/Orlicí + Chrudim OZP + ÚP Sokolov + RC Chomutov + Sociální agentura OZP + ÚP HK + FNHK + Alfa i Omega OZP + ÚP Chrudim + RC Pardubice + ČAA

Vytvořené sítě III. Jihočeský kraj Region Tábor Region Písek OZP + ÚP Tábor + RC Tábor + Koník o.s. OZP + ÚP Písek + RC Písek + Mesada o.s.

Vytvořené sítě IV. Moravskoslezský kraj Region Opava Region Karviná Region Bruntál OZP + ÚP Opava + RC Pardubice + Trinitas o.s. OZP + ÚP Karviná + RC FNHK + POE Educo s.r.o. OZP + ÚP Bruntál + RC Tábor + AKLUB Krnov FNSPO – nový partner pro ÚP

Pozitiva navrhovaného modelu Indikace PR pouze pro ty, u kterých je předpoklad, že ji dokončí = efektivita vynaložených prostředků Navrhovaný model umožňuje individuální přístup, který je u OZP zásadní Lepší přístup OZP ke službám, které dosud byly pouze deklarovány Objektivní podklady pro ÚP v oblasti dalšího plánování v procesu pracovního uplatnění OZP Obrácení přístupu v hodnocení pracovních možností OZP z „co nemůže“ na „co může“ Přidaná hodnota  Možnost využití nově vytvořených vazeb i pro ostatní formy APZ  Navrhovaný model svou koncepcí zapadá do celého procesu rehabilitace a dokazuje nutnost provázanosti všech jejích fází  Navrhovaný model odpovídá nutné provázanosti služeb celého SZ, která je patrná v budoucím systému „Národního úřadu pro zaměstnanost“

V současnosti Pilotní ověřování ve všech regionech – ukončení Zpětná vazba – nutnost úpravy navrhovaných metodik v určitých oblastech, avšak vytvořené sítě se jeví být funkční!

Děkuji za pozornost! Mgr. Hana Nováková organizační řízení – projekt 0038 Vzdělávací společnost EDOST s.r.o. kontakt: ;