Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace Eva Černá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce s Evropskou komisí při řešení případů veřejné podpory Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Advertisements

1 Volný pohyb zboží – praktické poznatky s aplikací nař í zen í o vzájemném uznávání Informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele
Nová směrnice o energetické účinnosti
Správní právo Pojem správního práva.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
TWL Czech Rep New Dutch Law on Metrology 1 Nový holandský zákon o metrologii.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
jeho význam a uplatnění
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Stavební výrobky a aplikace Nařízení 764/2008 Požadavky na použití neharmonizovaných stavebních výrobků ve stavbách na vnitřním trhu EU Ministerstvo průmyslu.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Celní správa České republiky
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Akreditace klinických laboratoří – příspěvek ke zkvalitnění zdravotní péče Ing. Martina Bednářová IKEM, Praha - červen 2009.
Legislativa ČR a EU ve vztahu k SJ Procesy mezinárodní standardizace Codex Alimentarius Certifikace systémů jakosti ISO normy 1.roč. nav. MSP Mgr.
Akreditační systém v ČR a jeho mezinárodní vazby
„Accredo – dáti důvěru“ 1 Akreditace relevantní požadavky auditorů P e t r Z d í l n a.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Úvod do systémů řízení. Co to je Systém managementu jakosti Stanovení souboru zásad a pravidel pro koordinování všech vzájemně souvisejících činností.
Registrace podle EMAS III
Historické milníky evropského práva
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Akreditační systém v ČR a v EU
Akreditační systém v ČR
Nová role akreditace Ing. Milan Svoboda.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Nařízení o vzájemném uznávání a informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu SOLVIT setkání
EURES – vaše práce v Evropě
Hodnocení eko-inovací podle EU ETV TÝDEN VÝZKUMU A INOVACÍ PRO PRAXI, TVIP 2014 Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Akreditace (nebo být akreditovaný)
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
15 let akreditace v ČR Ing. Jiří Růžička, MBA Ing. Jiří Růžička, MBA Historie akreditace a Českého institutu pro akreditaci 1988 – 1991 Prapočátky.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Východiska evropské úpravy
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
MIIMÁLNÍ KRITÉRIA PRO INSPEKCE V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ
Digitální učební materiál
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace Eva Černá

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace2  Založen k  Obecně prospěšná společnost od r  Založen státem jako národní akreditační orgán s obecnou působností ve všech oblastech akreditace  Spolupráce s odbornými společnostmi a dalšími stranami využívajícími výsledky akreditace  Signatář multilaterálních dohod o vzájemném uznávání výsledků akreditací (EA,IAF,ILAC)

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace3  uznávání národních systémů pro akreditaci, certifikaci, inspekci, zkoušení a kalibrace  akreditační orgány, certifikační orgány, inspekční orgány, zkušení a kalibrační laboratoře se budou řídit ustanovením dohodnutých mezinárodních norem (EN řady 45000, ISO řady )  upravuje se vzájemné uznávání zkoušek, kalibrací a certifikátů Globální koncepce pro certifikaci a zkoušení COM(89)209final

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace4 Nový přístup Posílení role akreditace v EU Výsledek jednání a dosavadní spolupráce mezi EA a EC a veřejné diskuse členských zemí Jednotný rámec pro akreditaci na národní i evropské úrovni bez ohledu na oblast použití.

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace5 Nový legislativní rámec jako výsledek revize tzv. Nového přístupu  Výsledek revize stávajících předpisů týkajících se volného pohybu zboží na vnitřním trhu  Schválen Radou Evropské unie  Publikován v Úředním věstníku EU částka L  Vstup v platnost (dvacet dní od publikování)  Plné použití Horizontální charakter dokumentů Zjednodušení a lepší řízení Příspěvek k ochraně veřejného zájmu, spotřebitelů a životního prostředí

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace6 Nový legislativní rámec jako výsledek revize tzv. Nového přístupu  rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 768/2008/ES o společném rámci pro uvádění výrobků na trh a o zrušení rozhodnutí Rady č. 93/465/EHS  nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 765/2008, kterým se stanoví požadavky na akreditaci a dozor nad trhem týkající se uvádění výrobků na trh a kterým se ruší nařízení č. 339/93/EHS  nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 764/2008, kterým se stanoví postupy týkající se uplatňování některých vnitrostátních technických pravidel u výrobků uvedených na trh v souladu správními předpisy na trh v jiném členském státě a kterým se zrušuje rozhodnutí č. 3052/95/ES.

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace7 Nařízení EP a Rady (ES) č. 765/2008  Pravidla pro akreditaci  Pravidla pro dozor nad trhem  Kontroly výrobků ze třetích zemí  Označování CE

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace8 AKREDITACE Definice: osvědčení vnitrostátním akreditačním orgánem toho, že subjekt posuzování shody splňuje požadavky pro provádění konkrétních činností posuzování shody, které stanoví harmonizované normy, a pokud je to relevantní, také veškeré další požadavky, včetně těch, které jsou stanoveny v příslušných odvětvových předpisech

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace9 Obecné zásady akreditace  Jediný vnitrostátní akreditační orgán (AO)  Činnost pokládána za výkon veřejné správy  Fungování na neziskovém principu  Nelze nabízet / poskytovat poradenské služby nebo služby, které poskytují orgány posuzování shody  Zajištění zdrojů pro fungování vnitrostátního AO  Členství v EA – signatář EA MLA

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace10 Akreditace  Je součástí celkového systému posuzování shody a dozoru nad trhem  Poskytuje oficiální prohlášení o odborné způsobilosti orgánů posuzujících shodu  Výsadní prostředek dokládající odbornou způsobilost orgánu posuzující shodu  Poskytuje nezbytnou míru důvěry v osvědčení o shodě  Poslední stupeň kontroly v procesu posuzování shody

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace11 Jediný vnitrostátní akreditační orgán  Subjekt žádá u vnitrostátního akreditačního orgánu (cíl je vyhnout se vícero akreditacím)  Jiný akreditační orgán jen v případě, že: 1.neexistuje v dané zemi vnitrostátní akreditační orgán 2.vnitrostátní akreditační orgán neposkytuje požadovanou službu 3.vnitrostátní akreditační orgán není signatářem EA MLA v dané oblasti pak komunikace mezi příslušnými vnitrostátními akreditačními orgány – např. možnost subdodávky nebo účast pozorovatelů

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace12 Systém akreditace v EU  Funguje podle závazných pravidel stanovených nařízením  Uplatňuje se v regulované i neregulované sféře  Konkurence mezi vnitrostátními akreditačními orgány je v rozporu s nařízením  Cílem je, aby na území Unie stačilo jedno osvědčení o akreditaci  Orgány státní správy budou uznávat ekvivalentnost služeb poskytovaných vnitrostátními AO a dokumenty vydané akreditovanými subjekty

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace13 Systém akreditace v EU  Oficiální uznání a institucionalizace Evropské spolupráce v oblasti akreditace (EA) – partner Evropské komise – – formální uznání EA jakožto oficiální infrastruktury v oblasti akreditace – stvrzeno - EK, EFTA a členskými státy „General Guidelines for the Cooperation between the European co-operation for Accreditation and the European Commission, the European Free Trade Association and the competent national authorities“

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace14 Rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 768/2008/ES  Stanovuje úroveň ochrany veřejných zájmů při uvádění výrobků na trh a tvoří horizontální rámec obecných zásad harmonizující podmínky pro uvádění výrobků na trh  Postupy posuzování shody  ES prohlášení o shodě  Provádění posuzování shody (veřejné orgány, výrobci nebo oznámené subjekty)  Role a povinnosti hospodářských subjektů (výrobce, dovozce, distributor)

Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace15 Děkuji za pozornost