Účetnictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní finanční výkazy
Advertisements

PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Fakultativní výkazy finančního účetnictví
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
Holínská, Eva: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 7. přednášky účetní zobrazení koloběhu aktiv a pasiv na rozvahových účtech (tzv. jednořadově)
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Cash Flow Jiří Uhman.
Podstata účetnictví Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Základy účetnictví 4. přednáška.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Úvod do účetnictví.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Finanční analýza.
Téma č. 1: Základy metodologie účetnictví II.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Účtování na rozvahových účtech aktivních
Základy účetnictví 3. přednáška.
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Základy účetnictví 1. přednáška.
Rozvahové a výsledkové účty
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Finanční výkazy obchodních společností
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_607 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Rozvahové účty Jméno autora:
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_582 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNICTVÍ – INFORMACE,
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Účet, druhy účtů, účtová osnova, účtový rozvrh
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Náklady a Výnosy.
Bc. Jiří Švec 01_Rozvaha Bc. Jiří Švec
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Podniková ekonomika.
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Princip účtování.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Účetnictví

Účetnictví poskytuje informace: Účetnictví je písemné zaznamenávání informací o hospodářských jevech podniku v peněžních jednotkách. Účetnictví poskytuje informace: O stavu a pohybu majetku a závazků – účetní výkaz: ROZVAHA. O nákladech, výnosech a s tím související zjištění hospodářského výsledku – účetní výkaz: VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT (VÝSLEDOVKA). O pohybu peněžních prostředků – účetní výkaz: VÝKAZ CASH FLOW. P5_Účetnictví

Poskytuje informace o hospodaření firmy. Funkce účetnictví Poskytuje informace o hospodaření firmy. Může sloužit jako důkazní prostředek při vedení sporů. Poskytuje informace pro rozhodování a řízení podniku. Zjištění informací pro účely daňové. Umožňuje kontrolu stavu majetku a hospodaření s ním. Základní předpis: zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví Povinnost podle zákona je vést účetnictví úplné, průkazným způsobem a správně. P5_Účetnictví

Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti Daňová evidence – upravena zákonem o daním z příjmů, vedou fyzické osoby, které dosahují příjmů z podnikání (živnostníci, advokáti, poradci…) a nejsou účetní jednotkou. Účetnictví – upraveno zákonem o účetnictví, vedou právnické osoby a fyzické osoby, které se staly účetní jednotkou. FO - účetní jednotka: Obrat za bezprostředně předcházející kalen.rok >15 mil.Kč; Rozhodnutí vést účetnictví dobrovolně; Zapsána v obchodním rejstříku. P5_Účetnictví

Základní rozdíly mezi daňovou evidencí a účetnictvím Daňová evidence slouží zejména ke zjištění správné výše základu daně z příjmů, účetnictví poskytuje mnohem komplexnější pohled na hospodaření firmy. Hospodářský výsledek se zjišťuje: v daň. evidenci – jako rozdíl příjmů a výdajů v účetnictví jako rozdíl mezi výnosy a náklady Příjmy – přijaté peníze v pokladně nebo na bankovním účtě Výdaje – úbytek peněz v pokladně nebo na bankovním účtě Výnosy – výkony vyjádřené v Kč Náklady – spotřeba hospodářských prostředků, cizích výkonů nebo práce pracovníků podniku P5_Účetnictví

Příklady P5_Účetnictví

Finanční a manažerké účetnictví Finanční účetnictví poskytuje ucelený soubor informací o aktivech a pasivech podniku, o nákladech, výnosech a hospodářském výsledku jako celku. Zachycuje finanční vztahy podniku k vnějšímu okolí. Manažerské účetnictví tvoří soubor informací potřebných k efektivnímu řízení uvnitř podniku. Složkami jsou mimo jiné: Vnitropodnikové účetnictví Kalkulace Rozpočetnictví P5_Účetnictví

Rozvaha je přehled o aktivech a pasivech podniku k určitému okamžiku. Aktiva Rozvaha k … Pasiva Dlouhodobý majetek I. Vlastní zdroje DHM 1. Základní kapitál DNM 2. Hospodářský výsledek DFM 3. Fondy ze zisku II. Oběžný majetek II. Cizí zdroje Zásoby 1. Rezervy - materiál 2. Dlouhodobé závazky - zboží 3. Krátkodobé závazky - výrobky - dodavatelům 2. Peněžní prostředky - zaměstnancům - pokladna a ceniny - ostatním subjektům - bankovní účty 4. Bankovní úvěry a výpomoci 3. Pohledávky III. Ostatní aktiva – přechodné účty III. Ostatní pasiva – přechodné účty pasiv aktiv P5_Účetnictví

Příklad změny rozvahových položek Aktiva Zahajovací rozvaha k 1.1.2005 Pasiva Peníze v pokladně 15 000 Kč Základní kapitál 130 000 Kč Počítač 50 000 Kč Peníze na BÚ 110 000 Kč Závazky vůči finančnímu úřadu 45 000 Kč Celkem 175 000 Kč Celkem 175 000 Kč Z běžného účtu zaplacena daň finančnímu úřadu Aktiva Rozvaha Pasiva Peníze na BÚ 65 000 Kč Celkem 130 000 Kč Celkem 130 000 Kč P5_Účetnictví

Účty Rozložení rozvahy na jednotlivé položky aktiv a pasiv, pro každou z nich se vytvoří samostatná tabulka = účet. Na účtech se sleduje: Stav k určitému datu převzatý z rozvahy – počáteční zůstatek Změny položky – přírůstky a úbytky a jejich součty (obraty) Stav na konci účetního období – konečný zůstatek Schéma účtu – podoba písmene T Smluvní označení stran účtu: Levá strana Má dáti (MD) – strana debetní, zápisy na vrub účtu Pravá strana Dal (D) – strana kreditní, zápisy ve prospěch účtu Účty vzniklé rozložením rozvahy nazýváme rozvahové: Aktivní Pasivní P5_Účetnictví

Schéma účtování na jednotlivých typech účtů Účty aktivní MD D Počáteční zůstatek - úbytky aktiv + přírůstky aktiv Konečný zůstatek PZ + OMD- OD b) Účty pasivní - úbytky pasiv Počáteční zůstatek + přírůstky pasiv PZ + OD- OMD P5_Účetnictví

Výkaz zisků a ztrát Výkaz zisků a ztrát dává přehled o tvorbě hospodářského výsledku, o nákladech a výnosech podniku v různém členění. Provozní hospodářský výsledek Finanční hospodářský výsledek Hospodářský výsledek za běžnou činnost Mimořádný hospodářský výsledek P5_Účetnictví

Výkaz zisků a ztrát Výnosy Provozní výnosy (tržby z prodeje výrobků a služeb) Finanční výnosy (přijaté úroky, z pronájmu dlouhodobého majetku) Mimořádné výnosy (náhrada škody od pojišťovny) Náklady Provozní náklady (materiálové, mzdové) Finanční náklady (placené úroky, pojistné proti škodám) Mimořádné náklady (manka a škody na dlouhodobém majetku) Výnosy – náklady = zisk před zdaněním úpravy zisku Základ daně Daň z příjmů Zisk po zdanění (= hospodářský výsledek za běžnou činnost) P5_Účetnictví

Výkaz Cash Flow Sestavován na základě rozvahy a výkazu zisků a ztrát; Sestavuje se pro zjištění peněžních toků z provozní, investiční a finanční činnosti podniku. Obecná struktura čistý hospodářský výsledek + odpisy stálých aktiv +,- změny stavu aktiv +,- změny stavu pasiv P5_Účetnictví

Celkové CF = CF provozní + CF investiční + CF finanční) Výkaz Cash Flow Celkové CF = CF provozní + CF investiční + CF finanční) Provozní CF + výnosy z prodeje stálých aktiv - nabytí stálých aktiv Investiční CF +,- změna stavu oběžných aktiv a pasiv + zvýšení úvěrů - splátky úvěrů - zvýšení dlouhodobých zdrojů + dotace - podíly, dividendy atd. Finanční CF P5_Účetnictví