Představení projektu ANIMA PLUS CZ – audit rodina a zaměstnání Marie Oujezdská Národní centrum pro rodinu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
PEČKY Václav Dřízhal ©2007 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ KOMUNIKACE,VYJEDNÁVÁNÍ.
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky1 Slučitelnost rodiny a zaměstnání v rodinné politice města Brna, aneb v čem se.
Závěrečná mezinárodní konference projektu MOPPS Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka.
PROGRAM TISKOVÉ KONFERENCE Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí Úvodní slovo Vít Liška, MPSV ČR Představení projektu Marie Oujezdská, NCR Zaměření,
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Představení společnosti MARLIN, s. r. o
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Firemní kultura - změna motivační strategie
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
ZAMĚSTNÁNÍ RODINA Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky.
Firemní školky – praktický návod JAK NA TO
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Implementace flexicurity v ČR Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce",
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Kariérové poradenství v Tranzitním programu pro neslyšící APPN, o.s. Projekt Tranzitní program pro neslyšící je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Monitorování a prognózování trhu práce: Švédskou cestou? Konference, Projekt ”Aktivní matching: Strategická podpora poradenství na pracovním.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
KONFERENCE Program obnovy rodiny MALENOVICE
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Kulatý stůl- Hodonín, Nástroje pro-rodinné politiky a jejich využití v oblasti lidských zdrojů a budování dobrého jména firmy Blanka Brabcová.
Projekt dětská skupina MOTÝL
PÉČE O PRACOVNÍKY.
1 Výběr a přijímání zaměstnanců. 2 Výběr a přijímání zaměstnanců : Je realizováno na základě jednotné metodiky přijímacího pohovoru, jehož základem je.
Zkušenosti získané při realizaci projektu Brandýský Matýsek o.s.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Shrnutí výsledků vzdělávacího projektu
Ekonomika malých a středních podniků
„Žijeme a pracujeme na Vysočině“ představení projektu
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Klíčové aktivity projektu
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Představení projektu ANIMA PLUS CZ – audit rodina a zaměstnání Marie Oujezdská Národní centrum pro rodinu

Konference Brno - město pro rodiny2 ANIMA PLUS CZ Je projekt určený mimo jiné na realizaci tzv. Auditu rodina & zaměstnání. Audit je manažerský nástroj, sloužící k optimalizaci prorodinně orientované personální politiky. Cílem tohoto nástroje je dosáhnout rovnováhy mezi zájmy podniku a povinnostmi pečujících pracovníků. Audit je v současné době realizován v Knihovně Jiřího Mahena a Magistrátu města Brna. Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR

Konference Brno - město pro rodiny3 Přednosti auditu Audit rodina & zaměstnání je komplexní nástroj personální politiky. Jeho cílem proto není zavádět pouze dílčí opatření, např. částečné úvazky nebo flexibilní pracovní dobu. Realizací Auditu dává zaměstnavatel najevo, že zná přínos motivovaných spolupracovníků. Audit rodina & zaměstnání je nástrojem k efektivnímu dosahování strategie organizace.

Konference Brno - město pro rodiny4 Cílem auditu je nalézt a realizovat možnosti nejen pro zaměstnance Opatření a řešení slouží k dosahování cílů firmy Opatření a řešení mají být vyvážená a nemají být vytvářena pouze ve prospěch jedné skupiny zaměstnanců Opatření a řešení mají podporovat pečující zaměstnance a zaměstnankyně a podporovat sladění životních rolí

Konference Brno - město pro rodiny5 Potřeby zaměstnanců se nejčastěji dotýkají: 1. Uspořádání a délky pracovní doby: potřeby zkrácených úvazků, fondu odpracované doby, časové flexibility pracovní doby, flexibility místa výkonu. 2. Informační a komunikační strategie 3. Personální politiky - plánů osobního rozvoje 4. Finančních a nefinančních výhod, případně služeb

Konference Brno - město pro rodiny6 Rozsah pracovní doby: Preferované a skutečné uspořádání pracovní doby (STEM 2002)

Konference Brno - město pro rodiny7 Rozsah odpracované doby: Průměrná týdenní odpracovaná doba v ČR je jedna z nejvyšších v Evropě. Nejpozoruhodnější jsou hodnoty u žen: např. Češky odpracují v průměru téměř o 6 hodin týdně více hodin než Francouzsky a Švédky, cca o 8 hodin více něž Němky nebo Norky.

Konference Brno - město pro rodiny8 Flexibilita času: Pružnost pracovní doby podle pohlaví v %, (Zdroj: Proměny 2005, SOÚ AV ČR) Pracovní dobamužiženycelkem pevně určen přesný začátek a konec 46,869,958,2 pracovní doba podle potřeb zaměstnavatele 25,314,019,7 pracovní dobu spoluurčuje zaměstnanec 15,911,413,7 zcela flexibilní pracovní doba12,04,78,4

Konference Brno - město pro rodiny9 Flexibilita místa

Konference Brno - město pro rodiny10 Potřeby zaměstnanců se nejčastěji dotýkají: 2. Informační a komunikační strategie rovný přístup k informacím – i pro pečující rodiče, strukturování informací, přizpůsobení zdrojů dané životní fázi, informační letáky 3. Personální politiky - plánů osobního rozvoje stejné možnosti rozvoje i pro pečující rodiče, zohledňování i neformálně získaných dovedností 4. Finančních a nefinančních výhod, případně služeb

Konference Brno - město pro rodiny11 Rozhodující je firemní kultura a její prorodinná orientace. Je součástí: principů fungování podniku/firmy/organizace strategických cílů a vizí podniku komunikace uvnitř i vně organizace Nositeli prorodinně orientované kultury podniku jsou vedoucí pracovníci, kteří jsou zároveň těmi, kdo ji aplikují

Audit rodina & zaměstnání - pilotní verze 2009 Historický vývoj: 80. léta – family friendly index USA 1995 další vývoj v Německu 1998 adaptace v Rakousku 2001 celoevropské uplatnění „european work & family audit“ Několik konkrétních údajů:

Konference Brno - město pro rodiny13 1. Zjištění současného stavu 2. Komunikace o možných opatřeních v souvislosti s naplňováním strategie podniku/organizace 3. Zpracování a přijetí realizačního plánu opatření Udělení základního certifikátu 4. Realizace opatření Udělení plného certifikátu Časový průběh:

Konference Brno - město pro rodiny14 Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Udělení základního certifikátu pro obě auditované organizace se uskuteční Děkuji Vám za pozornost