Komunitní rozpočtování Setkání komunálních a krajských političek Ústí nad Labem, 13. března 2009 Mgr. Jana Smiggels Kavková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Genderové rozpočtování měst a obcí-praktické příklady Gender responsive budgeting (GRB) ((rozpočtování podle genderu)) –GRB je o tom, jak zajistit, aby.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
MENTORING. Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen : „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů.
Komunitní rozpočtování Mgr. Olga Sedláčková, MBA odborná konzultantka projektu Komunitní rozpočtování Setkání komunálních a krajských zastupitelek v Poděbradech.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích Eva M. Hejzlarová, Fórum 50 %, o. s.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Rozpočty územních samosprávných celků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
GENDEROVÉ ROZPOČTOVÁNÍ OBCÍ JAK ZAČÍT? Jana Žehrová, ČZU Praha.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Rozpočtový proces a jeho kontrola
Genderový mainstreaming a genderový audit
Územní samospráva Obce
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Obec Tisá Program rozvoje. PROČ ? Zákonná povinnost Požadavek občanů Dané předpoklady obce.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Gender mainstreaming Proč a jak na to? Monika McGarrell Klimentová Praha,
Rozpočtování z hlediska rovnosti žen a mužů Ing. Lucie Sedmihradská, Ph.D. Katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Finance a řízení - rozpočty.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Klíčové aktivity projektu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Komunitní rozpočtování Setkání komunálních a krajských političek Ústí nad Labem, 13. března 2009 Mgr. Jana Smiggels Kavková

Komunitní rozpočtování Co je komunitní rozpočtování? přináší do rozpočtové praxe měst a obcí nový úhel pohledu na sestavování obecních a městských rozpočtů a nový způsob hodnocení efektivity a „spravedlivosti“ při vynakládání veřejných zdrojů. sleduje obecní a městské rozpočty, především jejich výdajovou stránku, z hlediska toho, zda jsou veřejné peníze využívány „spravedlivě“ na financování potřeb všech skupin obyvatel žijících v příslušné komunitě. Zohledňuje tedy i ty příslušné skupiny obyvatel, např. ženy, mládež, seniory, národnostní menšiny, hendikepované, kteří nemají možnost přímo se účastnit rozpočtového procesu.

Komunitní rozpočtování Komunitní rozpočtování vs. genderové rozpočtování V Evropě se namísto pojmu komunitní rozpočtování spíše setkáme s pojmem „genderové rozpočtování“. Genderové rozpočtování je rozpočtování, které reflektuje zájmy a potřeby obyvatel města, obce či komunity z pohledu zájmů a potřeb jak žen, tak mužů v příslušné komunitě. Činí tak na základě analýzy jejich potřeb a také statistických a demografických údajů o nich. Kromě toho bere v úvahu i praktický dopad jednotlivých rozpočtových opatření na tyto dvě skupiny obyvatel. Genderové rozpočtování - podmnožinou komunitního rozpočtování, které se zaměřuje šířeji a zahrnuje nejrůznější skupiny obyvatelstva dané komunity (např. seniory/ky, děti, hendikepované, Romy/ky).

Komunitní rozpočtování Výhody „spravedlivého financování“ Aktivní využívání principů komunitního rozpočtování má i další obecné ekonomické přínosy. Přináší do rozpočtového procesu takové rozhodování o rozpočtových výdajích, které staví na objektivních, měřitelných a doložitelných údajích o demografickém složení obyvatelstva, a tak přibližuje rozpočtový proces blíže ke skutečným potřebám obyvatel/ek příslušné komunity. Tím přispívá k efektivnímu nakládání s veřejnými zdroji. - přispívá k naplnění principů dobré správy - rozvíjí a prohlubuje demokracii jako systém, ve kterém jsou respektovány potřeby všech občanů - zvyšuje transparentnost veřejných rozpočtů - je účinným nástrojem v boji proti korupci (rozpočet je přehlednější, případná korupce je tudíž více viditelná)‏

Komunitní rozpočtování Historie komunitního rozpočtování Principy komunitního rozpočtování jsou ve světě uplatňovány již od roku Austrálie JAR a Filipíny nejméně 50 zemí z celého světa Hlavní historické mezníky: „ Třetí konference Spojených národů o ženách“, Nairobi, 1985 „Čtvrtá konference Spojených národů o ženách“, Peking, 1995

Komunitní rozpočtování Hlavní organizace a dokumenty propagující komunitní/genderové rozpočtování: OSN, především její složka UNIFEM (United Nations Development Fund for Women). Rada Evropy Evropská unie CEMR/CCRE: Rada evropských municipalit a regionů

Komunitní rozpočtování - podmínky 1) Dostupnost statistických a demografických ukazatelů o složení obyvatelstva v obci či komunitě V ČR jsou veřejně dostupné všechny potřebné demografické a statistické údaje o počtu a složení obyvatel ve městech a obcích, a to na webu Českého statistického úřadu. Údaje jsou rozčleněny až do úrovně jednotlivých měst a obcí, existují tedy pro všechna města a obce v ČR. Tyto údaje jsou dále podrobně členěny na údaje o počtech žen, mužů, a údaje o počtu příslušníků jiných národností. Odkaz:

Komunitní rozpočtování - podmínky 2) Legislativa ČR Zákon č. 128/2000 Sb. o obcích (obecním zřízení) Zastupitelstvo obce rozhoduje ve věcech patřících do samostatné působnosti obce. Jemu je podle Dílu 2, § 84 (1) a (2) Zákona vyhrazeno, kromě jiného: - schvalovat rozpočet obce a závěrečný účet obce - zřizovat a rušit výbory zastupitelstva, volit jejich předsedy a členy a odvolávat je z funkce - zastupitelstvo obce vydává jednací řád, v němž stanoví detaily jednání zastupitelstva - rada obce může zřídit komise - člen zastupitelstva obce má při výkonu své funkce právo předkládat zastupitelstvu obce, radě obce, výborům a komisím návrhy na projednání. Listina základních práv a svobod ( Článek 3 odst. 1 Listiny)

Komunitní rozpočtování - podmínky 3) Politická vůle Praktické prosazování komunitního rozpočtování ve městě či obci je založeno především na „politické vůli“ volených představitelů a představitelek města či obce.

Analýza – předpoklady Autorka: Mgr. Olga Sedláčková, M.B.A. V České republice žije 48,5 % mužů a 51,5 % žen. Na straně příjmů obce či města je z hlediska rozpočtového určení daní „rovnost“ ve výši dotace na obyvatele Proběhla analýza struktury výdajů 12 reálných rozpočtů měst a obcí ČR (3 rozpočty od jednotlivých typů: 1 – 1.000, – 5.000, – , – ) V analyzovaných rozpočtech byly vyhodnoceny jednotlivé finanční položky a určeno, zda financují převážně mužské či ženské potřeby a aktivity. Bylo kvantifikováno kolik finančních prostředků je alokováno na „na muže“, kolik „na ženy“.

Komunitní rozpočtování kód obce typpočet obyvatel výdaje celkem (vč. mandatorních) v Kč výsledek analýzy A žádné specifické výdaje B muži Kč C muži Kč D žádné specifické výdaje E muži Kč F muži Kč

Komunitní rozpočtování V několika městech byly výdaje na muže a ženy více méně vyrovnané (projekty/aktivity slouží všem). Ve větším počtu měst byly výdaje na muže a ženy nevyrovnané (větší výdaje připadly vždy na projekty/aktivity pro muže). Výrazná převaha výdajů na muže je ve městech, na jejichž území je podporován hokej a fotbal i ragby, atd. Tyto vyšší výdaje „na muže“ nejsou žádným způsobem kompenzovány ve prospěch žen. Ve městech, která podporují sport typu hokej a fotbal, je financováno významně méně dalších jiných typů projektů a aktivit. Ve městech, která se více orientují na podporu aktivit typu „cestovní ruch“, „kultura“ apod., je výrazně větší diverzifikace financovaných projektů a aktivit a menší nepoměr mezi výdaji na muže a na ženy, ale i tam jsou navíc financovány aktivity pro muže. Výdaje „pouze na ženy“ nebyly v žádném z analyzovaných rozpočtů.

Děkuji za pozornost.