Postavení hospiců ve zdravotně sociálním systému ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Hospicové hnutí v Čechách a na Moravě Mgr. Eva Černá Generální sekretář APHPP.
Ing. Stanislava Správková
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S. IDIOPATICKÝMISTŘEVNÍMI
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
SANATORIUM ZÁTIŠÍ Ján Cabadaj.
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Ing. Stanislava Správková
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Role nelékařů v českém zdravotnictví
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Aktuální krize zdravotnictví
KVĚTINOVÝ DEN-ČESKÝ DEN PROTI RAKOVINĚ
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Fakultní nemocnice Ostrava
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
POSTAVENÍ HOSPICŮ VE ZDRAVOTNÍM A SOCIÁLNÍM SYSTÉMU ČR
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji. Koncepce paliativní péče v Libereckém kraji  Koncept spolu s časovým harmonogramem vzniku jednotlivých.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Paliativní medicína Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Liberec – Františkov, příspěvková organizace Domažlická 880/ Liberec 3 zřizovatelem je Liberecký kraj.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Sociální šetření a legislativa
Hodnoty v péči o seniory
Ing. Stanislava Správková
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
V. VÝROČNÍ KONGRES POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
PaedDr. Alena Gajdůšková místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Výbor pro zdravotnictví Petiční výbor POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

Postavení hospiců ve zdravotně sociálním systému ČR PhDr. Robert Huneš, ředitel Hospice sv. Jana N. Neumanna, Prachatice viceprezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče

Podmínky přijetí do hospice nemoc pacienta ohrožuje na životě „vítězná“ medicína nemá dále co nabídnout není možná či nepostačuje domácí péče

Priority Prioritou hospicové paliativní péče je zaléčit bolest.

Lidská bolest fyzická (tělesná) psychická (emoční) sociální (společenská) spirituální (duchovní)

nedílnou součástí naší práce je péče i o bolest netělesnou pacienta blízkých a doprovázejících pacienta

Odborný personál hospiců dle zdrojů financování zařazení počet úvazků zdroje financování lékař 1,82 ZP 1,82 zdravotní sestra 11 ZP 11 ošetřovatel/pečovatel 15 ZP pouze 5 z 15 psycholog 0,2 ZP 0 duchovní 0,5 sociální pracovník 1 až 2

Hospic = zdravotnické zařízení ? Pokud by hospice pečovaly o pacienta jako ryzí zdravotnické zařízení jen s „hrazeným“ personálem z veřejného zdravotního pojištění, dokáží pacientovi podat lék a ovázat ránu. Ne více… Nebude čas a sil na péči o „sociální část“ pacienta

Hospic = sociální zařízení ? Pokud by hospice pečovaly o pacienta jen jako ryzí sociální zařízení v režimu sociálních služeb, dokáží zabezpečit sociální, duševní i duchovní potřeby klienta, ten ale bude trpět nesnesitelnými bolestmi (90% klientů hospice tvoří onkologicky nemocní)

Hospic = zdravotně-sociální zařízení! v ČR existují: zdravotně-sociální fakulty zdravotně-sociální plány měst zdravotně(-)sociální odbory krajských úřadů atd. platná česká legislativa nezná termín zdravotně-sociální péče či zdravotně-sociální zařízení „…v případě hospice se jedná o moderní typ zdravotně sociální péče, jejíž legislativní zakotvení je nevyhovující“ (Veřejný ochránce práv JUDr. Otakar Motejl, 14. 4. 2010)

Neodcházejte pryč. Zůstaňte tady ...Neodcházejte pryč. Zůstaňte tady. Potřebuji teď hlavně vědět, že tu je někdo, kdo mě bude držet za ruku, až to budu potřebovat. Mám strach... Ještě nikdy v životě jsem totiž neumíral... (třináctiletý chlapec, který zemřel na zhoubný nádor) Co říci takovému pacientu a jeho rodině: Nemáme čas? Nemáme personál? Nemáme sil?

Sociální složka z komplexní hospicové péče léčba: strachu z umírání opuštěnosti osamělosti obav z toho, „co bude“ péče o truchlící a pozůstalé pomoc při vyřizování dědictví, pozůstalosti… (formy projevu bolesti duševní,duchovní a sociální)

Zdravotní složka z komplexní hospicové péče léčba vnějších (fyzických) projevů člověka na konci jeho dní: bolest zvracení dušnost krvácení

typická zdravotně-sociální zařízení hospice tak jsou de facto typická zdravotně-sociální zařízení = léčí bolest tělesnou i netělesnou …ale de iure nikoli !

Nelze léčit odděleně jen zdravotní a jen sociální část člověka u umírajícího není možné oddělit léčbu fyzických bolestí od sociálního, duševního či duchovního strádání a léčby těchto symptomů

Hospic je I. Zařízení jež pacientovi při přijetí garantuje, že: nebude trpět nesnesitelnou bolestí (= zdravotní péče) za každých okolností zůstane zachována jeho lidská důstojnost (= sociální péče) v posledních chvílích nezůstane osamocen (= sociální péče)

HOSPIC MZČR MPSV Zdravotnické zařízení Sociální zařízení

Náš cíl a ideál Naším cílem je vysoká kvalita života až do jeho přirozeného konce Ideálem je, aby člověk umíral usmířen, bez bolesti fyzické, psychické, sociální a duchovní a s vděčností za život, který mu byl dán

Co je hospic II. ? Hospic je „komplexní jednotkou intenzívní péče pro umírající“ „Hospic je umění doprovázet“ (prezidentka APHPP a zakladatelka hospicového hnutí v ČR MUDr. Marie Svatošová) ve všech hospicích platí: Pomáhat v v umírání ANO, pomáhat ke smrti NE!

Lůžkové hospice v ČR

Hospice a legislativa I. Do r. 2006 český právní systém neobsahoval termín „hospic“ nebo „paliativní péče“. Změna = Zákon č. 48/1997Sb. O veřejném zdravotním pojištění ve znění novely č. 340/2006 s účinností od 3. 7. 2006 zavádí nový §22a): „Zvláštní ústavní péče – péče paliativní lůžková. Léčba paliativní a symptomatická o osoby v terminálním stavu poskytovaná ve speciálních lůžkových zařízeních hospicového typu.“ ČR poprvé začíná částečně naplňovat Chartu práv umírajících a Doporučení Výboru ministrů Rady Evropy členským státům o organizaci paliativní péče

Hospice a legislativa II. Financování hospiců v ČR probíhá v souladu s Vyhláškou č. 134/1998 Sb. ve znění pozdějších předpisů, která hospicům přiřazuje samostatný „ošetřovací den“ (OD) č. 00030 s bodovou hodnotou 1004 bodů. Seznam výkonů s bodovými hodnotami, tj. Vyhláška č. 439/2008 Sb. stanovuje hodnotu 1 bod = 0,90 Kč. Pro členské hospice APHPP jsou závazné Standardy hospicové paliativní péče (vyd. duben, 2007)

Financování v praxi veřejné zdravotního pojištění saturuje hospicům zdravotní péči (cca 60% nutných prostředků) chybí výrazná část příjmů (cca 40%) na sociální část hospicové péče zákon č. 108/2006 Sb. O sociálních službách neobsahuje specifický druh hospicové péče = dosavadní dotace ve výši cca 20% z MPSV jsou ad hoc a nejisté … zbylých 20% pokrývají hospice z nejistých fakultativních zdrojů (dary, sbírky, sponzoring, platba klienta…)

Financování hospiců podle zdrojů

Budoucnost hospiců ? a) zánik = při nezměněném stavu věcí b) zajištění existence = přiznáním statutu zdravotně - sociálního zařízení novelou Zákona č. 108/2006 Sb.

finanční náročnost saturování všech lůžek všech hospiců v ČR ze strany MPSV za rok: cca 50 mil. Kč pro srovnání: VZP přispívala na jedno  lůžko v pražském Ústavu hematologie a krevní transfuze skoro deseti miliony korun ročně. (16.10.2007, Petr Holub, Zdroj: Aktuálně.cz) Lůžko v průměrné krajské nemocnici stálo v r. 2007 600-700 tisíc Kč ročně (16.10.2007, Petr Holub, Zdroj: Aktuálně.cz), zatímco hospicové lůžko v součtu obou (!) resortů cca 380 000,- Kč v ITÁLII náklady na paliativní lůžko : 200 € (cca 5 000,- Kč/den) = ¼ hodnoty akutního lůžka v ČR jsou náklady na hospicové (paliativní) lůžko kolem 2 400,- Kč/den. Z toho zdravotní pojištění v r. 2009 cca 1200,- a resort MPSV ad hoc cca 400,-, tj. v součtu cca 1 600,- Kč/den. …A oba resorty se vzájemně popichují k větší štědrosti druhého a menší vlastního…

Přiznání statutu zdravotně sociálního zařízení hospicům = zařazení po bok vyspělých států světa – na poli zdravotně-sociální péče se k nim ČR doposud neřadí! důvod: ČR porušuje či nenaplňuje řadu mezinárodních dokumentů

ČR porušuje mezinárodní dokumenty I. Všeobecná deklarace lidských práv: Čl.7 Všichni jsou si před zákonem rovni a mají právo na stejnou zákonnou ochranu bez jakéhokoli rozlišování. Všichni mají právo na stejnou ochranu proti jakékoli diskriminaci. X Srov. nedostatek hospicových lůžek v ČR, kdy schází 31% minimální kapacity Čl.22 Každý člověk má právo na... sociální práva, nezbytná k jeho důstojnosti... Je umírání na mnohalůžkových pokojích - např. LDN - bez zajištění sociálního rozměru péče sociálně důstojné?

ČR porušuje mezinárodní dokumenty II. Doporučení Rady Evropy č. 1418/1999 O ochraně lidských práv a důstojnosti nevyléčitelně nemocných a umírajících - tzv. Charta práv umírajících: …Povinnost respektovat a chránit důstojnost všech nevyléčitelně nemocných a umírajících osob …spočívá… v poskytnutí přiměřeného prostředí, umožňujícího člověku důstojné umírání. X Je rigorozní oddělení sociální a zdravotní péče přiměřeným prostředím umožňujícím člověku důstojné umírání? Vyzývá členské státy, aby ve svých zákonech stanovily… ochranu, aby se zabránilo nebezpečím a obavám, se kterými mohou… umírající lidé být konfrontováni, a to zejména: Umírání s nesnesitelnými symptomy (například bolesti, dušení, atd.) Umírání o samotě a v zanedbání Umírání se strachem, že jsem sociální zátěží Nedostatečným zajištěním financí a zdrojů pro adekvátní podpůrnou péči terminálně nemocných nebo umírajících…

ČR porušuje mezinárodní dokumenty III. Korejská deklarace o hospicové a paliativní péči (schválena v březnu roku 2005 na II. světovém summitu Národních asociací hospicové a paliativní péče) „Je nezbytné, aby všechny vlády podporovaly a financovaly plány na podporu a rozvoj prevence, léčby a paliativní péče...“ Deklarace práv onkologických pacientů (přijata 29. června 2002 v norském Oslo) „...onkologičtí pacienti mají právo na ekonomické, finanční a sociální služby a podporu.“

ČR porušuje mezinárodní dokumenty IV. Charta proti rakovině v příštím miléniu (Onko-charta) (zveřejněna na Světovém summitu v Paříži v roce 2000) „…práva onkologicky nemocných jsou součástí lidských práv.“ konstatuje „…stigmatizaci nemocných, emocionální traumata, diskriminaci i špatnou komunikaci s těmito nemocnými, včetně nedostatečného vzdělávání veřejnosti.“

ZÁVĚR: Česká republika diskriminuje těžce nevyléčitelně nemocné a umírající tím, že: nedisponuje dostatečným počtem hospicových lůžek a tím je hospicová péče nedostupná pro řadu potřebných je chronicky podfinancován provoz stávajících lůžkových hospiců a tím ohrožena jejich existence, tzn. potenciální nedostupnost pro terminálně nemocné platná legislativa nezná termín „zdravotně-sociální“ péče, čímž je ztížen vznik nových a komplikováno provozování stávajících lůžkových zařízení hospicového typu některá ustanovení zdravotnických a sociálních právních norem lze vykládat kontradikčně. Tato skutečnost ztěžuje působení hospiců a vystavuje je sankčnímu riziku při kontrolách z jednoho či druhého resortu pošlapává práva nejbezbrannějších z bezbranných, nejslabších ze slabých – umírajících.

www.hospicpt.cz www.asociacehospicu.cz www.hospice.cz www.paliativnimedicina.cz

Děkuji za pozornost