O R D O & I U S T I C I A. 150. oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
LEASING z pohledu daně z příjmu
Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
Úvod do smluvního práva Scientia est potentia Vědění je moc.. Seneca FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
Podnik jako právní subjekt
Katedra Činovníci Gemini 2010 Bilbo, Brusinka, Světluška, Špalek, Vrána.
Základní právní předpisy
Hospodaření Katedra Fiscus Kateřina Hrdličková – Matýsek
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Katedra Ordo et iusticia Adam Hurón Vrána
Evidence obyvatel.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Právní vztahy Pavel Šuranský. Nežijeme na pustém ostrově.
Úvod do problematiky práva Základní terminologie
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Právní dokumenty v organizaci
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Základní registry ve veřejné správě
Právní subjektivita Petr Machala.
Zákonné zastoupení Fatková Tereza Komínková Zuzana Severová Petra
ORGANIZACE ČK Fortis, sobota , Lelekovice
Zákonné zastoupení Vypracovali: Těšínská Jitka Kubisková Lenka Novotná Lenka.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Právní vztahy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Struktura obchodní smlouvy
Právní procesy.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
JUDr. Jaroslav Stránský
Daň darovací Darování majetku =
Obchodní společnosti.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
vedoucí odštěpného závodu
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Zplnomocňování - návrh dokumentů
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Podnikání jako základ tržní ekonomiky. Obsah výkladu 1. Podstata podnikání 2. Podnikání 3. FO a PO 4. Obchodní rejstřík 5. Jednání jménem podnikatele.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Základní pojmy právní – podzim 2016
Věková hranice českého práva
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
Další vnitrostátní předpisy
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Postup při zřizování obchodní společnosti
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

O R D O & I U S T I C I A

150. oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli tuto SMLOUVU O NÁJMU POZEMKU: 1/ Pronajímatel přenechává Nájemci k užívání pozemek č. parcelní 111/13 v katastr. území Kosov, obec Velký Kosov za jednorázové nájemné v částce kč. 2/ Nájem podle čl. 1/ se sjednává na dobu neurčitou bez možnosti výpovědi kteroukoliv ze stran této smlouvy 3/ Nájemce zaplatil nájemné podle čl. 1/ při podpisu této smlouvy v hotovosti 4/ S ohledem na na skutečnost, že louka podle čl. 1/ je obtížně přístupná, poskytne Pronajímatel Nájemci kompenzaci a to tak, že Pronajímatel se tímto zavazuje, že členové Pronajímatele na akcích na skautském oděvu (kroji) budou nosit po dobu trvání této smlouvy reklamní nášivku na viditelném místě. Nášivku dodá Pronajímateli v potřebném počtu kusů a v barevném provedení dle svých obchodních potřeb Nájemce. Nájemce Pronajímatel Jan Křeček - jednatel Františka Lučná - vůdce oddílu

minitest 1) Kdo se stal vlastníkem louky, když ji "SVAZARM daroval skautům" ? (Střípek? Baghíra? Tábor 150. oddílu? nebo 150. oddíl? středisko? Junák jako celek? ) 2) Kdo byl stranou nájemní smlouvy na straně pronajímatele ? (Střípek? Baghíra? Tábor 150. oddílu? nebo 150. oddíl? středisko? Junák jako celek? ) 3) A kdo mohl tu smlouvu uzavřít - tedy podepsat? 4) Mohl by smlouvu uzavřít "za skauty" někdo i v případě, že by Baghíra nedával "každému táboru plnou moc"? 6) Byla smlouva o prodeji louky platná, přestože Hospodářský řád Junáka převod pozemku bez souhlasu VRJ zakazuje?

prodaná a pronajatá louka * * * Právní subjektivita a Právní úkony... nejen v Junáku

Nakládání s loukou z pohledu práva 1 - Právní subjektivita: Kdo může mít práva a povinnosti ? 2 - Jak lze nabývat práv a povinností ? 3 - Právní úkon 4 - Způsobilost k právním úkonům 5 - Zastoupení - fyzické osoby 6 - Právní úkony právnických osob

Právní subjektivita: Kdo může mít práva a povinnosti ? Z pohledu právního řádu mohou být nositelem práv a povinností pouze ti, jimž tuto "schopnost" zákon přiznává: 1)člověk /fyzická osoba/

Právní subjektivita: Kdo může mít práva a povinnosti ? 1) člověk /fyzická osoba/ > vždy, od narození do smrti, bez výjimky 2) sdružení osob /právnická osoba/ > sdružení osob (majetku) tehdy, jestliže to zákon stanoví > od vzniku PO do zániku PO (tj. od zápisu v registru či jiné zákonem určené skutečnosti)... a právní subjektivita Junáka ?

Právní subjektivita: Kdo může mít práva a povinnosti ? 1) člověk /fyzická osoba/ > vždy, od narození do smrti, bez výjimky 2) sdružení osob /právnická osoba/ > sdružení osob/majetku tehdy, jestliže to zákon stanoví 3) Junák - svaz skautů a skautek ČR > je občanským sdružením = právnickou osobou > podle zákona o sdružování občanů má právní subjektivitu >> Junák – jako celek a také >> všechny organizační jednotky Junáka (střediska, vyšší org.jednotky)

Jak lze nabývat práv a povinností ? (1) ze zákona (2) z rozhodnutí orgánu veřejné moci (3) z právních úkonů …

Právní úkon = projev vůle, kterým se zakládají práva/povinnosti mezi subjekty forma právních úkonů: - písemná (např. nájemní smlouva o pronájmu louky)

Právní úkon = projev vůle, kterým se zakládají práva/povinnosti mezi subjekty forma právních úkonů: - písemná - ústní (koupě rohlíků v samoobsluze) - konkludentní (tj. faktická)

Způsobilost k právním úkonům způsobilost k PU u lidí plná > v plném rozsahu se nabývá zletilostí > tedy dosažením 18 let věku

Způsobilost k právním úkonům způsobilost k PU u lidí plná > v plném rozsahu se nabývá zletilostí > tedy dosažením 18 let věku …. a když si šestileté vlče koupí zmrzlinu ?!?

Způsobilost k právním úkonům způsobilost k PU u lidí plná > v plném rozsahu se nabývá zletilostí > tedy dosažením 18 let věku částečná > nabývají lidé i před zletilostí > podle své rozumové a volní vyspělosti (koupě zmrzliny vlčetem: ANO, koupě auta: NE)

Zastoupení - fyzické osoby zákonné zastoupení nezletilých : rodiče = zákonní zástupci A rozvedení rodiče?...

Zastoupení - fyzické osoby zákonné zastoupení nezletilých : > rodiče = zákonní zástupci zastoupení smluvní > na základě dohody o zastoupení > plná moc je jen průkaz o zastoupení

Právní úkony právnických osob Právnické osoby neumí jednat "přirozeně" statutární orgán = univerzální zástupce > všechny PO mají ze zákona statutární orgán

Právní úkony právnických osob Právnické osoby neumí jednat "přirozeně" statutární orgán smluvní zastoupení > na základě dohody o zastoupení (plná moc udělená střediskem Ječmenovi) (koupě rohlíků skautem na táboře)

Právní úkony právnických osob 1 statutární orgán 2 smluvní zastoupení 3 zastoupení při výkonu funkce u PO > každý pracovník PO zastupuje PO při pr. úkonech >> stanoví-li to vnitřní předpis PO >> obvykle spojených s výkonem jeho funkce

Právní úkony v Junáku činovník/funkcionář v Junáku = pracovník PO každý kdo je v Junáku / jeho organizační jednotce ustanoven do jakékoliv funkce >> je oprávněn činit PÚ jménem Junáka / OJ >> v rozsahu dle povahy své funkce >> nerozhoduje věk >> platí i funkcí ad hoc (pověřenec pro vánoční besídku)

minitest 1) Kdo se stal vlastníkem louky, když ji "SVAZARM daroval skautům" ? (Střípek? Baghíra? Tábor 150. oddílu? nebo 150. oddíl? středisko? Junák jako celek? ) 2) Kdo mohl a měl být stranou nájemní smlouvy na straně pronajímatele ? (Střípek? Baghíra? Tábor 150. oddílu? nebo 150. oddíl? středisko? Junák jako celek? ) 3) A kdo mohl tu smlouvu uzavřít - tedy podepsat? 4) Mohl by smlouvu uzavřít "za skauty" někdo i v případě, že by Baghíra nedával "každému táboru plnou moc"? 6) Byla smlouva o prodeji louky platná, přestože Hospodářský řád Junáka převod pozemku bez souhlasu VRJ zakazuje?