Mgr. Michal Oblouk.  PRÁVO = soubor pravidel a předpisů (právních norem), jimiž stát upravuje přípustné jednání a vztahy mezi občany  řada lidí se chová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Obchodní společnosti.
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Podnik jako právní subjekt
Babylónská říše.
Právní řád České republiky. Obsah právo právní norma morálka právní vztahy právní řád právní předpisy právní způsobilost právní odvětví právní ochrana.
Ustavení a vznik.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
PODNIKÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Právní osobnost Občanský a společenskovědní základ
Právní forma organizace
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Typologie neziskových organizací v ČR
Podnikání – obchodní společnosti
ZSV – Obchodní společnosti
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.4.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
Právní subjektivita Petr Machala.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Norma, právo, forma zákonů
Právní procesy.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 3. přednáška, Právní formy, postup zakládání.
JUDr. Jaroslav Stránský
STÁTNÍ PODNIK.
Obchodní společnosti.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Komanditní společnost
vedoucí odštěpného závodu
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
PRÁVNÍ VZTAHY, JEJICH ÚČASTNÍCI
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Základní pojmy právní – podzim 2016
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Veřejná obchodní společnost
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_22DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
Další vnitrostátní předpisy
Nevládní neziskové organizace pro HEN
Autor: Ing. Alice Horáčková
Transkript prezentace:

Mgr. Michal Oblouk

 PRÁVO = soubor pravidel a předpisů (právních norem), jimiž stát upravuje přípustné jednání a vztahy mezi občany  řada lidí se chová podle toho, co pokládá za slušné a správné – řídí se morálními normami (nemají písemnou formu, jejich dodržování je záležitostí svědomí každého člověka)  vždy musí existovat stanovená pravidla – právní normy (jsou psané a závazné) – nejstarší je Chammurapiho zákoník z 18. stol. př. n. l.

Jestliže někdo někoho obvinil a uvrhl naň podezření z vraždy, avšak neusvědčil jej, bude ten, kdo ho obvinil, usmrcen. Jestliže se někdo dopustil loupeže a bude dopaden, tento člověk bude usmrcen. Jestliže dítě udeřilo svého otce, uříznou mu jeho ruku. Jestliže právoplatný občan vyrazil oko příslušníku plnoprávných občanů, vyrvou mu oko. Jestliže zlomil kost plnoprávného občana, zlomí mu kost. Jestliže otrok jiné osoby udeřil příslušníka třídy plnoprávných občanů ve tvář, uříznou mu ucho.

 každý z nás vstupuje během svého života do velkého množství právních vztahů = společenských vztahů mezi lidmi, které se řídí stanovenými normami a mají vzájemná práva a povinnosti  vlastnictví, koupě a prodej, pronájem, manželství, pracovní poměr, vztahy mezi rodiči a dětmi, státní občanství, trestání  každý právní vztah má obsah (práva a povinnosti účastníků) a předmět (cíl, ke kterému účastníci směřují)

 jednotliví lidé  způsobilost k právům a povinnostem ( právní subjektivitu ) má každý člověk od narození do smrti - smrtí tato způsobilost zanikne (pokud je fyzická osoba dlouhodobě nezvěstná a je pravděpodobné, že již nežije, případně pokud je jisté, že nežije, ale nelze to dokázat stanoveným způsobem, může ji soud prohlásit za mrtvou), člověk jí nemůže být zbaven  způsobilost k právním úkonům ( svéprávnost ), tedy plnou způsobilost nabývat vlastními právními úkony práv a brát na sebe povinnosti, mají ale jen zletilí, tzn. ti, kteří dovršili 18 let věku (zbavit zcela nebo zčásti způsobilosti k právním úkonům může fyzickou osobu kvůli duševní poruše nebo nadměrnému požívání omamných látek pouze soud)  za osoby, které nejsou způsobilé, jednají jejich zákonní zástupci

 subjekty uměle vytvořené  musí vznikat předepsaným způsobem - k jejímu vzniku je obvykle potřeba písemná smlouva nebo zakladatelská listina a vzniká zásadně dnem zápisu do obchodního nebo jiného rejstříku, při vzniku je třeba určit její název, který pak požívá zákonné ochrany, a sídlo  mají právní subjektivitu, stejně jako způsobilost k právním úkonům, už od okamžiku svého vzniku, a to v plném rozsahu, ledaže je omezena zákonem - za právnickou osobu ovšem jejím jménem jednají osoby fyzické, tzv. statutární orgány nebo pověření zaměstnanci či členové  určené státní orgány musí vést jejich evidenci

1) OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI A DRUŽSTVA – evropská společnost, akciová společnost, společnost s ručením omezeným, veřejná obchodní společnost, komanditní společnost, státní podnik 2) ZÁJMOVÉ ORGANIZACE – nestátní, neziskové, např. obecně prospěšná společnost, občanské sdružení, církve a náboženské společnosti, spolky, hnutí, kluby, odborové organizace 3) PENĚŽNÍ ORGANIZACE – banky, spořitelny, pojišťovny, nadace, investiční fondy 4) VEŘEJNOPRÁVNÍ PRÁVNICKÉ OSOBY – stát, kraj, obec, příspěvkové organizace (školy, muzea, nemocnice)

 podnik, který je založen státem či jeho organizační složkou - vzniká zakladatelskou listinou  v čele stojí většinou ředitel, kterého jmenuje zakladatel celého podniku, kontrolním orgánem bývá dozorčí rada Státní tiskárna cenin Česká pošta Letiště Praha Lesy ČR Povodí Moravy

 společenství neuzavřeného počtu osob založené za účelem podnikání či zajišťování hospodářských, sociálních, bytových či jiných potřeb svých členů  musí ho tvořit minimálně 5 osob - členství zaniká písemnou dohodou, vystoupením člena, jeho vyloučením nebo zánikem družstva či smrtí člena  vznik a zánik družstva je totožný se zápisem do/výmazem z obchodního rejstříku  orgány: 1) členská schůze – rozhoduje o nejvýznamnějších družstevních záležitostech, volí ostatní orgány družstva 2) představenstvo – je výkonným orgánem družstva, statutárním zástupcem družstva 3) kontrolní komise - kontroluje činnost družstva, všech jeho členů a orgánů

 sdružení zaměstnanců, založené s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické, sociální a jiné zájmy  jednají jménem pracovníků, které zastupují, pokud jednají se zaměstnavatelem nebo státem, např. ohledně výše mezd nebo pracovních podmínek  vznikají nezávisle na státu a jejich počet není omezen (musí svůj vznik oznámit Ministerstvu vnitra ČR)

 účelové sdružení majetku zřízené zakladatelem nebo zakladateli k dosahování obecně prospěšných cílů  má vlastní statutární orgány, které však smějí s majetkem disponovat jen v souladu s příkazy obsaženými v nadační listině nebo v závěti, jíž byla nadace zřízena Linky důvěry Konto Bariéry Bílý kruh bezpečí Fondy na podporu české kultury a kinematografie

 3%ADk 3%ADk        1ta 1ta   