STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/51.00079 Mgr. Tomáš Langer AIVD ČR, o.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podporujeme Vaši budoucnost Bipartitní dialog v odvětvích.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET v Programu celoživotního učení
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Projekt In-TECH 2 Ivan.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Možnosti uplatnění Age Managementu v ČR
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Age Management v české republice
Age Management v České republice
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
ČINNOST A PRIORITY AIVD ČR
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Monitoring dalšího vzdělávání
SEMINÁŘ EU A MY „50+“ VE VAŠEM KRAJI
Cesta k modernímu vzdělávání
„Zvýšení adaptability zaměstnanců působících v sekci kultura“ registrační číslo projektu: CZ.1.04/1.1.06/ Ing. Radka Soukupová seminář MK
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Age Management v České republice
KONFERENCE V RÁMCI TVD Aktuální situace ve VD PhDr. Marie Jírů Členka Výkonného výboru AIVD Koordinátorka AIVD pro Královéhradecký kraj
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Age management jako součást aktivit csr
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Společenská odpovědnost a školy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Transkript prezentace:

STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Tomáš Langer AIVD ČR, o.s.

OBSAH O AIVD ČR Identifikace projektu Cíle Klíčové aktivity Výstupy projektu Aktivní přístup k životu i k práci, věk nerozhoduje…

AIVD ČR Největší sdružení ve vzdělávání dospělých Založena v roce 1990, více než 210 členů Asociace je členem: European Association for the Education of Adults Unie zaměstnavatelských svazů ČR Asociace má zastoupení: Národní rada pro kvalifikace, Národní poradenské fórum, Expertní skupina a Akreditační komise MŠMT

AIVD ČR Publikační činnost Výzkumná činnost Konference, semináře, kulaté stoly Odborné kurzy, studijní cesty Týdny vzdělávání dospělých Projektová činnost

IDENTIFIKACE PROJEKTU Identifikace: OP LZZ, 5.1 Mezinárodní spolupráce Doba realizace: – Realizátor: Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s. (AIVD ČR) Partneři:Masarykova univerzita Univerzita Palackého v Olomouci Úřad práce České republiky, Krajská pobočka v Brně Zahraniční partner: Finnish Institute of Occupational Health (FIOH),

FINSKÉ ZKUŠENOSTI 1981 – 2009Dlouhodobé studie FIOH zaměřené na stárnoucí pracovníky. Sledování stejných osob po 7, 16 a 28 letech 1990 – 1996FinnAge – Program FIOH „Respekt ke stárnutí“ 1996Kabinetní komise: Stárnoucí zaměstnanci v pracovním procesu 1998 – 2002Finský národní program pro stárnoucí pracovníky 2003 – 2007Nové národní programy různých ministerstev 2005Důchodová reforma 2006 – 2010Téma „Běh života a práce“ na FIOH 2011Ustanovení skupiny zabývající se kariérními změnami a diverzitou na FIOH

AGE MANAGEMENT Řízení s ohledem na věk a schopnosti zaměstnanců  každý má mít možnost využít svůj potenciál a nebýt znevýhodněn kvůli věku Má za cíl podporovat komplexní přístup k řešení demografické situace a demografických změn na pracovišti Hlavní zásady: dobré znalosti o věkovém složení firmy spravedlivé postoje ke stárnutí pochopení pro individualitu a rozmanitost uplatňování strategického myšlení

Přenos inovativních nástrojů k řešení problematiky cílové skupiny 50+ na trhu práce Aplikace principů Age Managementu v ČR Široká publicita Age Managementu a jeho vizí v ČR HLAVNÍ CÍLE PROJEKTU

PŘENOS NOVÝCH PRODUKTŮ 1.Age Management Training prostředí na pracovišti bude v blízké budoucnosti faktorem nejdůležitějších změn 2.Koncept Work Ability pracovní schopnost výsledkem vzájemného působení pracovníka a jeho práce rovnováha mezi dispozicemi pracovníka a pracovními nároky 3.Work Ability Index s ebeposuzovací dotazník faktorů ovlivňujících pracovní schopnost přeložen již do 29 jazyků

Návštěva členů expertního týmu na FIOH  Seznámení s činností a realizovanými výzkumy  Získání podkladů pro komparativní analýzu Realizace školení „Age Management Training“ pro české experty  45 proškolených účastníků Zpracování Komparativní analýzy  ODBORNÉ KLÍČOVÉ AKTIVITY

Samostatná sekce v rámci AEDUCA 2011  Odborný časopis Andragogika č. 3/2011, září 2011 Realizace školení pro cílovou skupinu 50+  Pilotní ověření Indexu pracovní schopnosti u 72 osob Aplikace principů Age managementu v rámci vzdělávací organizace  Pilotní zavedení konceptu AM do činností České společnosti pro jakost, o.s. Závěrečná konference  v Praze  Metodická příručka pro práci s cílovou skupinou ODBORNÉ KLÍČOVÉ AKTIVITY

KOMPARATIVNÍ ANALÝZA ČR je jednou z nejrychleji stárnoucích populací na světě. Změny věkové struktury budou postupně ovlivňovat celou společnost. Stárnutí populace a pracovní síly představuje nejenom vážné ekonomické, ale i sociální dopady.

KOMPARATIVNÍ ANALÝZA Age Management v ČR jen ve velkých stabilizovaných a ekonomicky silných firmách (ČEZ, Škoda Auto a.s.) Bariéry pro širší aplikaci Age Managementu na úrovni legislativní, celospolečenské i firemní. Do roku 2050 by podle prognóz mohl počet pracujících klesnout až o 40 %.

KOMPARATIVNÍ ANALÝZA Age Management je v zahraničí dávno ověřenou cestou. Age Management jako prvek společenské odpovědnosti firem (CSR).

WORK ABILITY INDEX Work Ability Index: nástroj pro měření pracovní schopnosti: –Pracovní schopnost: jak dobrý je pracovník v současnosti, v blízké budoucnosti, a jak vykonává svoji práci z hlediska pracovních nároků, zdravotních a duševních dispozic. –Pracovník přispívá svou motivací, znalostmi a dovednostmi i zdravotními dispozicemi.

UPLATNĚNÍ AM VE FIRMÁCH –Personální politika firmy –Pracovní prostředí: fyzická zátěž, hluk, organizace práce a pracovní přestávky, flexibilita pracovní doby, ergonomie apod.

–Dobré znalosti o věkovém složení –Férové postoje ke stárnutí –Management chápající individualitu a rozmanitost –Dobrá a uskutečnitelná strategie –Dobrá pracovní schopnost, motivace a vůle pokračovat v práci –Vysoká úroveň znalostí –Dobrá organizace práce a dobré pracovní prostředí –Kvalitní život PILÍŘE AM VE FIRMÁCH

INFORMACE O PROJEKTU Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s. Karlovo náměstí 14/292 | Praha 2 Mgr. Ilona Štorová, vedoucí projektu Tel: Web: Děkuji Vám za pozornost Tomáš Langer