PSYCHICKÉ JEVY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychické projevy a stavy
Advertisements

Emoce Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov11 Autor Mgr. et Mgr.
Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ
Paměťový systém Barbora Holečková. Paměť - je spojení navzájem na sebe působících systémů, jejichž společná úloha spočívá v uchovávání a znovuvybavování.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Zpracovaly: Lucie Tylšarová, Lucie Zimlová
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Paměť Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov07 Autor Mgr. et Mgr.
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
Psychické stavy.
P OZORNOST. C O JE POZORNOST ? = psychický stav člověka, projevující se zaměřeností a soustředěností vědomí Zaměřenost: člověk si vybírá některé podněty.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Emoce (city).
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Definice motivace Teorie motivace Stimulace
City Pavel Šuranský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
obecně, prožívání a chování
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Teorie motivace Adéla Furiková.
Paměť je schopnost centrální nervové soustavy uchovávat a používat informace o předchozích zkušenostech je základem všech duševních procesů, vlastností,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A12 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníListopad.
Rozdíl vnímání a představy
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Systém psychologických věd
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Psychické jevy Psychologie = nauka o lidské psychice (duševním životě). = studuje psychické jevy Psychické jevy – jsou determinovány biologicky i sociálně.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L Psychické procesy a stavy 2.část Mgr. Marie Mikulcová.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L Psychické procesy a stavy 1.část Mgr. Marie Mikulcová.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
MOTIVACE.
MOTIVACE Zora Syslová.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.03
Sociální psychologie – CŽV 2012
Náročné životní situace
Pozornost a paměť, představivost
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Pozornost a paměť.
Transkript prezentace:

PSYCHICKÉ JEVY

PROCESY PSYCHICKÉ JEVY STAVY VLASTNOSTI POZNÁVACÍ CITOVÉ VOLNÍ Poznávací (kognice) procesy: vnímání, utváření představ, myšlení, zapamatování, pozornost, učení VLASTNOSTI

Základní projevy (složky) psychiky oblast kognitivní – poznávací procesy (zahrnuje procesy vnímání, myšlení, pozornost, paměť, představy) oblast emocí a motivace – zahrnuje oblast prožívání (emoce, city), vůle a chtění (motivace) oblast konativní - zahrnuje chování a jednání Kogntivní procesy slouží k orientaci jedince v životním prostředí a adaptaci na existující podmínky Začíná počitky a vjemy – přes představy, myšlení

PRŮBĚH KOGNITIVNÍCH PROCESŮ VNÍMÁNÍ POZORNOST ZAPAMATOVÁNÍ MYŠLENÍ PŘEDSTAVY UČENÍ REPRODUKCE

Kognitivní procesy Vnímání - odraz reality ve vědomí zprostředkovaný smyslovými orgány (bezděčné, záměrné) Pozornost – výběrová zaměřenost vědomí na určitý objekt (neúmyslná, úmyslná) Paměť – schopnost organismu přijímat, uchovávat a vyvolávat přechodné vjemy, a to i po odeznění vyvolávajících podnětů Myšlení – proces chápání a řešení problémů (zprostředkovaný a zobecněný poznávací proces ) – myšlenkové operace: srovnávání rozlišování, analýza, syntéza, abstrakce, generalizace Představy – reprodukovaný obraz předmětu, založený na naší minulé zkušenosti

Můžeš vidět dvě tváře ženy…Mladou dívku zezadu, nebo starou babu z profilu

Emoce emoce (cítění) – se řadí mezi psychické procesy – způsoby prožívání skutečnosti, události, situace a výsledky činností, vyvolávají v nás vnitřní stav a vztah k hodnocenému jevu emoce (city) - prožitky, obsah procesu cítění; mají zřetelnou subjektivní polaritu libosti či nelibosti, motivují a zaměřují aktivitu subjektu. Jsou subjektivním prožitkem, vznikají spontánně bez kontroly vědomí, vztahují se k určitému předmětu, mají svoji polaritu (libost – nelibost, vzrušení – uklidnění, napětí – uvolnění. Liší se ve směru působení (přiblížení-vzdálení), intenzitě a délce trvání (nálady, afekty, vášně) Krech, C rutchfield – stav vzrušení se projevuje jako emocionální zkušenost (osoba emoci pociťuje) emocionální chování (zaútočíme), fyziologické změny v organismu

ZÁKLADNÍ EMOCE HNĚV (vztek, zlost, agrese) SMUTEK ( zármutek, žal) RADOST (euforie) STRACH (úzkost) - úlek a akutní strach (neočekávané a intenzivní podráždění) - strach z očekávání (fóbie) - chronický strach a generalizované fóbie Hněv vyvolán překážkou, brání uspokojení potřeby Základ smutku - ztráta

Motivace vyjadřuje hybné síly chování, činitele chování Proč je člověk aktivní? Proč je jeho aktivita zaměřena jistým směrem? Jaký má jeho aktivita pro tohoto člověka smysl?

Motiv, Motivace, stimul Motiv = psychologické příčiny chování. Motivace = proces realizovaný funkčním vztahem dispozice a podnětové situace, proces v němž se utvářejí motivy Stimul = vnější pobídka (podnětová situace) Motivační systém - relativně stálý soubor motivů, který je pro jedince charakteristický

Hierarchická teorie potřeb Abraham MASLOW potřeby seberealizace potřeby uznání sociální potřeby potřeby bezpečí základní fyziologické potřeby

VZTAH KOGNICE, EMOCE, MOTIVACE Příklady (situace) Čekání na partnerku Ztráta dat z počítače Vystoupení Jak jsem vnímal? Jaké emoce to ve mne vyvolalo? Jak se to odrazilo v mém chování, co ho nastartovalo?

PQRST PREVIEW (ZÍSKAT PŘEHLED) QEUSTION (NÁZVY ODDÍLŮ DO OTÁZEK) READ (HLEDÁNÍ ODPOVĚDÍ NA OTÁZKY) SELF RECITATION (OPAKOVÁNÍ, VYBAVENÍ SI HLAVNÍCH MYŠLENEK Z PAMĚTI) TEST (ZKOUŠKA- VZPOMENUTÍ SI NA HLAVNÍ ÚDAJE, POROZUMĚNÍÉ VZTAHŮ MEZI ÚDAJI) METODA NA ZLEPŠENÍ PAMĚTI - ZALOŽENÁ NA 3 PRICNIPECH: ORGANIZOVÁNÍ MATERIÁLU, JEHO PROPRACOVÁNÍ A NÁCVIK VYBAVOVÁNÍ PŘEHLED, OTÁZKY, ČTENÍ, OPAKOVÁNÍ, ZKOUŠKA