Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Paměťový systém Barbora Holečková. Paměť - je spojení navzájem na sebe působících systémů, jejichž společná úloha spočívá v uchovávání a znovuvybavování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Paměťový systém Barbora Holečková. Paměť - je spojení navzájem na sebe působících systémů, jejichž společná úloha spočívá v uchovávání a znovuvybavování."— Transkript prezentace:

1 Paměťový systém Barbora Holečková

2 Paměť - je spojení navzájem na sebe působících systémů, jejichž společná úloha spočívá v uchovávání a znovuvybavování informací, těmito systémy se rozumí v mozku se odehrávající procesy výběru, porovnávání, uskladňování, vyhledávání a vybavování informací. - je spojení navzájem na sebe působících systémů, jejichž společná úloha spočívá v uchovávání a znovuvybavování informací, těmito systémy se rozumí v mozku se odehrávající procesy výběru, porovnávání, uskladňování, vyhledávání a vybavování informací.

3 Fáze paměti 1. zapamatování, vštípení (recepce) – vytváření dočasných spojů v mozkové kůře působením vnitřních nebo vnějších podnětů. Toto zapamatování může být neúmyslné, nebo úmyslné: a) mechanické b) logické 1. zapamatování, vštípení (recepce) – vytváření dočasných spojů v mozkové kůře působením vnitřních nebo vnějších podnětů. Toto zapamatování může být neúmyslné, nebo úmyslné: a) mechanické b) logické 2. uchování (retence) – uložení informace do paměti, zahrnuje čas, který uplyne od zapamatování do vybavení 2. uchování (retence) – uložení informace do paměti, zahrnuje čas, který uplyne od zapamatování do vybavení 3. vybavování (reprodukce) – je aktivizace zapamatovaného, uchovaného materiálu 3. vybavování (reprodukce) – je aktivizace zapamatovaného, uchovaného materiálu

4 Základní typy paměti: Názorně obrazný (zrakový, sluchový, pohybový) Názorně obrazný (zrakový, sluchový, pohybový) Slovně logický (pamatuje si pojmy, myšlenky, čísla) Slovně logický (pamatuje si pojmy, myšlenky, čísla) Emocionální (pamatuje si především emocionální zážitky) Emocionální (pamatuje si především emocionální zážitky)

5 Činitelé ovlivňující trvalost zapamatování Motivace Motivace Aktuální stav jedince Aktuální stav jedince Porozumění Porozumění Opakování Opakování


Stáhnout ppt "Paměťový systém Barbora Holečková. Paměť - je spojení navzájem na sebe působících systémů, jejichž společná úloha spočívá v uchovávání a znovuvybavování."

Podobné prezentace


Reklamy Google