Sociální a komunitní práce v sociálně vyloučených romských lokalitách v Karlovarském kraji.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MÍT ŽIVOT VE SVÝCH RUKOU v Dobré Vodě na Karlovarsku
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Návrh komunitního plánu na rok
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Můžeme i tančit Projekt probíhá od listopadu 2010 do prosince 2011
Projekt uspěl při výběru v programu „Pomáháme lidem zlepšovat místo, kde žijí“ a byl podpořen Nadací VIA a Nadací České spořitelny částkou Kč.
Sídlíme v dolní části areálu borovanského kláštera
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit Výzva č. 55 pro obce k předkládání individuálních projektů Výzva č.19 pro předkládání grantových.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Sociální a komunitní práce v sociálně vyloučených (nejen) romských lokalitách v Karlovarském kraji Romská problematika, zkušenosti z Čech a Slovenska ,
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Jak funguje vládní Agentura pro sociální začleňování – s důrazem na oblast bydlení Praha, 26. března 2014 Václav Zeman.
Občanské sdružení Villa Vallila Založeno v roce 1996 s cílem vybudovat a provozovat komunitní dům v Červeném Újezdě u Votic jako domov pro lidi s postižením.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Sdružení Podané ruce, o.s.
Pobočka Sokolov Zpracovala: Mgr. Kamila Lišková. Začátky Společnost Člověk v tísni působí v Karlovarském kraji od roku Prvním městem v Karlovarském.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Vznik sociálního podniku
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Klíčová aktivita 03 Nejlepší učebnou je pracoviště Realizátor bfz o.p.s. Provaznická 425/ CHEB Individuální projekt města Chebu na změnu situace.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Subjekty a objekty veřejných politik
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
SmoČR a senioři v obcích
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Sociálně aktivizační služby
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Sociální a komunitní práce v sociálně vyloučených romských lokalitách v Karlovarském kraji

se sídlem v Dobré Vodě u Toužimi na Karlovarsku Občanské sdružení Český západ

Historie vzniku sdružení nejbližší sousedé bratři trapisté (1,5 km od Dobré Vody) – mniši a jejich pozornost k sousedům z Dobré Vody nabídka zaměstnání na opravách kláštera v letech za asistence budoucích zakladatelů sdružení založení občanského sdružení Český západ

Dobrá Voda Obec Dobrá Voda se nachází 10 km od měst Toužim a Teplá. 2 km od Dobré Vody leží klášter trapistů v Novém Dvoře. V obci není obchod, restaurace ani jiné veřejné zařízení pro kulturní vyžití. Lokalita je sociálně vyloučená.

Asi 90ti členná převážně romská komunita žijící v Dobré Vodě v jednom panelovém domě se 14 malometrážními byty v obci, kde dalších 20 stálejších obyvatel tvoří menšinu. Cílová skupina

Poslání sdružení Posláním občanského sdružení Český západ je budovat na území Toužimska a Tepelska občanskou společnost, kterou charakterizuje zájem občanů na řešení věcí veřejných. Český západ chce prakticky přispívat k tomu, aby lidé ze sociálně vyloučených lokalit měli život ve svých rukou.

Naše činnost - poskytujeme sociální služby v souladu se zákonem č. 108/2006 Sb., a to zejména sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a terénní programy (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Služetín, Pěkovice, Mrázov, Toužim) - pořádáme vzdělávací a rekvalifikační programy - vytváříme pracovní příležitosti, případně pomáháme s uplatněním na pracovním trhu

Naše činnost - organizujeme volnočasové aktivity, individuální doučování, zabýváme se prevencí patologických jevů - zapojujeme obyvatele Dobré Vody do řešení problémů veřejného zájmu, a to zejména na komunální úrovni - zvyšujeme sociální kulturu – bydlení, občanské soužití apod.

Naše činnost - snažíme se přispět k posílení sebevědomí romských dobrovodských občanů a podporovat je při objevování jejich jedinečnosti, vlastních zdrojů a možností pro další rozvoj - snažíme se překonávat komunikační bariéry mezi obyvateli panelového domu a zástupci veřejnoprávních institucí

Ve své práci uplatňujeme principy komunitní práce. Náš cíl Vytváříme podmínky pro zkvalitnění života obyvatel Dobré Vody, a to skrze zásadní změnu v nich samých, v komunitě jako celku a v pohledu majoritní společnosti.

Dobrá Voda v roce 2001 téměř 100% nezaměstnanost všechny děti na 2. stupni ZŠ na praktické škole záškoláctví dětí kriminalita (vloupání, krádeže...) panelový dům v havarijním stavu nepořádek ve vesnici špatné často až nepřátelské sousedské vztahy pasivita lidí

cca 70% zaměstnanost (v hlavní sezóně) 50 % dětí setrvává i na 2. stupni na klasické ZŠ děti tráví aktivně svůj volný čas odstraněn havarijní stav panelového domu za přispění jeho obyvatel a dotace z Úřadu vlády vytvořen domovní výbor obyvatelé společně zkrášlují veřejná místa v obci v obci funguje Osadní výbor, který hájí zájmy obyvatel dvě rodiny se přestěhovaly do rodinných domů v obci Dobrá Voda v roce 2012

Jak jsme s komunitním přístupem začali, pokračovali a jak skončíme? Co je cílem komunitní práce: 1. navození sociální změny trvalé vycházející zevnitř 2.napomáhat k zplnomocnění příslušníků komunity tak, aby se její členové: stávali vědomými svých vlastních kvalit a síly, měli příležitost ověřovat si tyto kvality a síly ve svém životě (v praxi), měli příležitost zažívat, že jsou schopni řešit své problémy vlastními silami, že jsou mocní, že jsou experty na svůj vlastní život. 3.pomáhat tak, aby poskytnutá pomoc od komunitních pracovníků (profesionálů) byla postupně nahrazována vzájemnou pomocí lidí přímo z komunity Vytvoření takové situace, aby lidé nalezli své schopnosti a síly, naučili se vyjadřovat své názory a potřeby, překonali pasivitu a nevíru a začali rozvíjet své potenciály ve společnosti.

Vstup do komunity (rok 2002) kontaktování mapování potřeb lidí hledání témat, kde mají lidé nejvíce emocí navazování vztahu důvěry a spolupráce

Hledání přirozených autorit v komunitě mapování jejich potřeb vzdělávání podpora aktivity

Zapojování lidí do dění – založení Domovního výboru (2005) Zastupitelstvo města Toužim rozhodlo o odprodeji domů Diskuse v komunitě Petice nájemníků domu k zastupitelům Změna rozhodnutí Volba Domovního výboru, jehož úkolem bylo učit se vedle Českého západu spravovat dům, aby později nájemníci mohli byty odkoupit a založit společenství vlastníků bytových jednotek Vzdělávání členů domovního výboru Konkrétní otázky správy domu Vedení diskuse uprostřed nájemníků

Podpora zájmových iniciativ z komunity: Vznik samostatných skupin – taneční kroužek, fotbalový kroužek, posilovna Podpora dobrých sousedských vztahů (slavení svátku sousedů, putování k živému Betlému)

Podpora iniciativ obyvatel směrem do společnost (2007): Vznik osadního výboru

Společné plánování a obnova vesnice (od r. 2009): Projekt Společně v Dobré Vodě zvelebení tří veřejných prostranství v Dobré Vodě dvě úvodní veřejná plánovací setkání – hlavní slovo veřejnost návrh architektky a připomínkování od občanů šest společných brigád v roce 2009 pět společných brigád v roce 2010 čtyři společné brigády v roce 2011 tři společné brigády v roce 2012 práce na tom, aby obyvatelé Dobré Vody přeměnili své nápady ve skutečnost za tři roky více než 5000 dobrovolnických hodin rozvoj spolupráce mezi obyvateli

Čeho se při našem přístupu držíme: důvěřujeme zdrojům a možnostem každého jednotlivce i celé komunity pracujeme na tom, co lidé sami chtějí, kde mají hodně emocí (kladných či záporných) a do čeho vkládají své naděje (ne na tom, co lidé „zvenku“ označují za problém) ptáme se, zda vybraná témata lidi spojují pomáháme lidem objevovat jejich sílu a schopnosti, posilovat jejich sebevědomí a přesvědčení, že být aktivní se vyplatí umožňuje lidem z komunity podílet se na rozhodování podporujeme je, aby co nejvíce věcí zvládli vlastními silami a měli tak čím dál jistěji život ve svých rukou

experimentování s drogami a závislosti u mladých lidí gamblerství hepatitida typu C raná mateřství Nové výzvy

Klub přátel Českého západu možnost dlouhodobě podporovat naši činnost od 100 Kč měsíčně originální členská karta ruční výrobek zdarma sleva 10 % na výrobky textilní dílny a další výhody Více informací a přihlášky na našich internetových stránkách

Textilní a keramická dílna zaměstnává několik žen textilní sortiment: tašky, kapsáře, zástěry, chňapky, pytlíky... keramika – misky, deko- rativní předměty... výroba na zakázku Prodej výrobků na eshop.cesky-zapad.cz.

Více informací

Český západ o.s. Dobrá Voda Toužim Telefon: Mobil: web: eshop: eshop.cesky-zapad.cz

Děkujeme za pozornost!