Příprava pro náhradní rodičovství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pěstouni mají právo na služby
Advertisements

Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Kariérové poradenství
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
MUDr.František Schneiberg
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Zábavná matematika.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Občanská výchova 7. ročník
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Náhradní rodinná péče.
o.s. ISIS: jediné sdružení v Olomouckém kraji specializované výhradně na pomoc náhradním rodinám dvacetiletá tradice:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Pěstounské péče na přechodnou dobu poznatky z praxe Krajský úřad Středočeského kraje Praha, 20. června 2016.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MUDr. František Schneiberg
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Financováno Nadací Sirius
Konference je financována Nadací Sirius
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Co říká česká veřejnost?
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Příprava pro náhradní rodičovství Sociologická sonda Leden - listopad 2010

Základní údaje o výzkumu Typ výzkumu: kvantitativní sonda Cílová skupina: osoby zajišťující přípravu žadatelů Technika dotazování: standardizovaný dotazník Sběr dat: poštovní anketa Termín sběru dat: červen – srpen 2010

Věcné zaměření výzkumu Monitoring současné podoby přípravy žadatelů - struktura, kapacita a doba trvání přípravných kurzů - kvalita lektorských týmů - programové zaměření a práce s žadateli - závěry z přípravy II. Subjektivní reflexe problematiky přípravy - názory na kvalitu a efektivitu přípravných kurzů - náměty na možné úpravy a změny

I. Monitoring současné podoby přípravy žadatelů

Struktura kurzů Žadatelé o osvojení a pěstounskou péči - převládají zvláštní, oddělené kurzy (42 %) nebo společné kurzy s částí přizpůsobenou každé skupině (34 %) - společné kurzy s jednotným programem jsou v menšině (24 %) Prvožadatelé a opakovaní žadatelé - převládají společné kurzy s jednotným programem (46 %) nebo s poněkud odlišným programem (35 %) - zvláštní, oddělené kurzy jsou v menšině (19 %) Kurzy pro příbuzenskou pěstounskou péči - v kraji nejsou (83 %) nebo o nich respondenti nevědí (17 %) Kurzy pro hostitelskou péči - v kraji nejsou (88 %) nebo o nich respondenti nevědí (12 %)

Struktura kurzů - diskuse Žadatelé o osvojení a pěstounskou péči PROTI ODDĚLENÝM KURZŮM Největší váhu má: - nevyrovnaný počet účastníků v obou skupinách (malý počet žadatelů o PP) Středně velkou váhu má: - žadatelé nejsou mnohdy ještě o formě NRP rozhodnuti - rozdíly v informačních a dovednostních potřebách nejsou zásadní - velké organizační nároky Malou váhu má: - vysoké finanční nároky

Kapacita kurzů Počet účastníků

Kapacita kurzů Průměrná doba čekání na přijetí (%)

Doba trvání kurzů Celkový počet hodin (%)

Kvalita a stabilita lektorských týmů Získat a udržet kvalitní lektory není příliš těžké - dvě třetiny respondentů soudí, že je to poměrně malý (26 %) nebo zcela zanedbatelný problém (41 %) - za zcela zásadní problém neoznačil nikdo z respondentů Lektoři jsou kvalitní odborníci - všechna hodnocení odbornosti lektorů byla ve výzkumu kladná a většinou velmi přesvědčivá (87 % odpovědí „současný tým lektorů určitě tvoří kvalitní odborníci“) Lektorské týmy jsou poměrně stabilní - ve velké většině týmů (75 %) převládají dlouhodobí lektoři (3 a více let v týmu) - zhruba čtvrtina týmů je složena půl na půl z dlouhodobých a krátkodobých lektorů (v týmu méně než 3 roky)

Velikost lektorských týmů Celkový počet členů lektorského týmu (%)

Složení lektorských týmů Všeobecně využívaní odborníci (80 – 98 % týmů) - sociální pracovník - psycholog/terapeut - pěstoun/osvojitel - dětský lékař Běžně užívaní odborníci (60 % týmů) - pěstoun/osvojitel romských nebo zdravotně postižených dětí Nepravidelně využívaní odborníci (40 – 50 % týmů) - odborník na problematiku soc. zabezpečení - právník - pedagog/speciální pedagog Sporadicky využívaní odborníci (35 % a méně týmů) - psychiatr - odborník na romskou problematiku (7 % týmů !!)

Účast psychologa, který žadatele vyšetřuje Vyšetřující psycholog se účastní kurzů: (%)

Programové zaměření kurzů – teoretická část Je poměrně jednotné Naprostá většina kurzů nabízí informace z těchto oblastí: - právní/sociální aspekty náhradní rodinné péče - úřední postup, kterým žadatel prochází - práva/povinnosti/sociální zabezpečení pěstounů - systém náhradní rodinné péče - úskalí náhradní rodinné péče - zdraví dětí/zdravotní/vývojové handicapy - fyzický/psychický vývoj/psychické potřeby dítěte - genetika - potřeby dětí přicházejících do náhradní rodiny - adaptace a výchova dětí v nové rodině - rodinná komunikace/komunikace s původní rodinou - síť sociálních služeb

Programové zaměření kurzů - teoretická část Oblasti informací, o které je největší zájem: Rodinná komunikace a komunikace s původní rodinou Adaptace a výchova dětí v rodině Právní/sociální aspekty NRP Oblasti informací, které budí nejmenší pozornost: - Možné problémy, které je čekají - Veřejně dostupné, příliš teoretické informace - Specifika biologických rodin/důraz na kontakty s biolog. rodinou

Programové zaměření kurzů – praktická část Až na malé výjimky povinná Programové zaměření je o něco méně jednotné Je přizpůsobené pocitům/postojům účastníků daného kurzu (71 %) Má ale poměrně velké stabilní jádro nabízené ve všech nebo téměř ve všech kurzech: - výuka, jak hovořit s dítětem o jeho minulosti - výuka, jak komunikovat s biologickou rodinou - výuka, jak pracovat s dětmi s výchovnými problémy - výuka, jak přijímat a jak pracovat s dítětem jiného etnika - setkání/diskuse s rodinami, které již mají dítě v NRP - individuální poradenství (většinou na požádání) - využití sebezkušenostních technik

Programové zaměření kurzů – praktická část Ve tří pětinách až tří čtvrtinách kurzů patří do náplně praktické přípravy rovněž: - moderované diskuse žadatelů - výuka, jak přijímat a jak pracovat s dětmi se zdravotními handicapy - návštěva ústavního zařízení Polovina kurzů nabízí: - přípravu nejbližší/širší rodiny na přijetí dítěte

Programové zaměření kurzů – praktická část Aktivity, o které je největší zájem: Setkání/diskuse s náhradními rodiči Výuka, jak hovořit s dítětem o jeho minulosti Návštěva ústavního zařízení Aktivity, o které je nejmenší zájem: - Výuka, jak přijmout a jak pracovat s problémovým nebo handicapovaným dítětem

Závěrečné hodnocení Má velký vliv na to, zda bude žadatel zařazen do evidence nebo ne - zcela zásadní vliv 21 % - poměrně velký vliv 66 % Většinou je připravováno podle cíleně zpracovaných postupů - podle zadání krajského úřadu 58 % - podle vlastních postupů vytvořených pro tento účel 29 % - podle jiné instrukce/návodu 13 % Zodpovědnost za přípravu závěrů spočívá nejčastěji na psychologovi - psycholog 65 % - sociální pracovnice 22 % - jiná osoba (hlavní lektor, jiný odborník než psycholog) 13 %

Závěrečné hodnocení Nejčastěji využívané podklady (88 – 97 %): - zkušenosti lektorů/odborníků pracujících s žadateli - poznatky ze skupinových diskusí Běžně využívané podklady (80 %): - základní dokumentace vedená o každém žadateli - podrobná dokumentace vedená o každém žadateli Nejméně často využívané podklady (70 – 75 %): - poznatky z individuálních rozhovorů s žadateli - poznatky ze závěrečného pohovoru s žadateli

II. Subjektivní reflexe problematiky příprav žadatelů

Kvalita a efektivita příprav Názory na dostatečnost příprav (%)

Kvalita a efektivita příprav Nejčastěji uváděné bariéry a míra jejich negativního vlivu na kvalitu příprav

Kvalita a efektivita příprav Nejméně často uváděné bariéry a míra jejich negativního vlivu na kvalitu příprav

Náměty na možné změny a úpravy 1. Organizačně strukturní úpravy A. Zohledňování specifik různých cílových skupin vysoká podpora - 70 % považuje za příspěvek ke zvýšení kvality a efektivity příprav B. Odložení části přípravy až po zařazení do evidence nejednoznačný názor – polovina souhlasí, druhá polovina nesouhlasí C. Povinnost mít pověření k výkonu přípravy žadatelů bezvýhradný souhlas u zajišťujících institucí (100 %) mírně nadpoloviční souhlas u osob, které se na přípravě podílejí (58 %) D. Povinná účast vyšetřujícího psychologa nadpoloviční podpora – 61 % považuje za žádoucí

Náměty na možné změny a úpravy 2. Meziregionální spolupráce A. Možnost zařadit žadatele do přípravy v jiném kraji značná podpora - 65 % souhlasí, s možností přeřadit žadatele v případě malého počtu zájemců B. Možnost žadatele vybrat si z nabídky krajů, kde a jakou přípravu budou absolvovat nejednoznačný názor – polovina souhlasí, druhá polovina nesouhlasí

Náměty na možné změny a úpravy 3. Návaznost dalšího vzdělávání Značné přesvědčení o potřebě zařadit za základní přípravu další průběžné vzdělávání žadatelů - 76 % považuje další vzdělávání za přínosné v době čekání na dítě - 85 % v době těsně po přijetí dítěte - 95 % v pozdější době

Děkujeme za pozornost