Technika pořizování digitální fotodokumentace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rastrové obrázky – teorie Test
Advertisements

Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Základy úprav fotografií
JAK POŘÍDIT KVALITNÍ SNÍMKY PRO PROJEKTY V POZEMNÍ FOTOGRAMMETRII METODICKÝ NÁVOD
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.13/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Úprava fotografie v ZME Mgr. Ivana Pechová. Úvod do grafiky Úvod do grafiky Úvod do grafiky Úvod do grafiky Parametry ovlivňující kvalitu fotografie Parametry.
Grafický editor GIMP (8) Úpravy fotografií – aneb ne vždy se nám barevná fotografie podaří nebo se nám lépe hodí černobílá „Dostupné z Metodického portálu.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Fotografie je ve skutečnosti zachycení světla Světla musí být pro správnou fotografii správné množství Úskalí: ▫ světelné podmínky během dne mění ▫ je.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
INFORMATIKA 9. ročník.
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Mgr. Ivana Pechová Mimimum fotografa Mgr. Ivana Pechová
Roman Konečný EI 4. DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Programy pro zpracování.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.6 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Práce se skenerem, skener Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
F IREMNÍ GRAFIKA ( ŠKOLA FOCENÍ ) Tomáš Mucha. Z ÁKLAD ÚSPĚCHU – „ HEZKÁ “ FOTOGRAFIE Pravidlo třetin Zlatý řez Perspektiva - prostor Linie a diagonály.
Úprava digitálních fotografií Terezie Svobodová. => cesta mezi fotoaparátem a tiskem…
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Úvod do počítačové grafiky
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ZÁKLADNÍ ÚPRAVY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.11/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autor materiálu: Mgr. Jiří Černohorský Datum vytvoření: říjen 2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Počítačová grafika.
Editace - globální úpravy - tonalita obrazu
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 1 Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamma korekce PGC3 Vypracoval: Martin Matouš obor S.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Práce do Cvičení z tech. a techn. vzděl. (TE2BP_CTV/PV)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Digitální fotografie 1.část ZS 2009 Pojem digitální fotografie Barevné modely Formáty digitálního obrazu Typy digitálních fotoaparátů Základní úpravy digitální.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
GIMP : úpravy fotografií
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
Převod na černobílou fotografii VY_32_INOVACE_GR_792.
Grafický editor GIMP (9)
Počítačová grafika Maturitní otázka č. 19 Martin Ťažký.
Grafický editor GIMP (4) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  režimy krytí vrstev Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Převod do ČB v Adobe Photoshop Základní převod fotografie do škály šedi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a.
Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu
Corel PHOTO-PAINT Úloha 1 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Základy úpravy digitální fotografie Úprava vyvážení bílé.
Tvorba HDR fotografií Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Příklad měření MTF digitálního fotoaparátu podle normy ISO 12233
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom II.
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Grafický editor GIMP (8)
Základní nástroje v Adobe Photoshopu
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom II.
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom I.
Základní nastavení Adobe Photoshop
Grafický editor GIMP (9)
Digitální učební materiál
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Základní úpravy jasu v Adobe Photoshop
Histogram VY_32_INOVACE_GR_787.
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Základní kroky při úpravě fotografií v Camera RAW
Transkript prezentace:

Technika pořizování digitální fotodokumentace Zpracování digitálních fotografií na PC Miroslav Pokorný

OBSAH Zpracování dat ve fotoaparátu pro uložení ve formátu TIFF - ukázka části typických Exif údajů Nastavitelné parametry převodu do JPEG ve fotoaparátu Praktické rady pro práci s formáty souborů Úprava snímku ve formátu JPEG v programu Adobe Photoshop CS4 Úprava expozice Úprava expozice pomocí histogramu Práce s křivkami Vyvážení bílé pomocí etalonu šedé v obrázku Vyvážení barev Retuš snímku Kolmice a horizont Sbíhání svislic (kácející se linie) Ořez fotografie Zostření snímku Ukládání snímků do paměti Zpracování černobílých fotografií Simulace funkce barevných filtrů u Č-B snímků Úpravy snímků ve formátu RAW Úpravy v základním okně Camera Raw Následné otevření snímku ve Photoshopu Konečné úpravy ve Photoshopu Nastavení velikosti výřezu Definice výřezu Provedení výřezu Úprava formátu a tisk fotografií Nastavení tisku snímku http://fotoroman.cz/techniques2.htm http://paladix.cz/clanky/jak-zatocit-s-krivkami.html

Zpracování dat ve fotoaparátu pro uložení ve formátu JPEG TIFF RAW

TIFF - ukázka části typických Exif údajů pro fotoaparát Canon EOS 5D Informace o obrázku --------------------------------- Jméno souboru: IMG_0090.JPG Velikost souboru: 3.5 MB (3 724 769 bajtů) Rozměry: 2912 x 4368 Bitová hloubka: 24 Vytvořeno: 8. června 2006 14:46:55 Fotografické informace ------------------------------ Blesk Ne Doba expozice 1/125 s Clona 11.00 Ohnisková vzdálenost 51.00 mm Ohnisková vzdálenost (EQ35mm) 51.00 mm ISO 100 Kompenzace expozice 0 Režim měření expozice Vzorek Režim expozice Automatická expozice Vyrovnání bílé Ruční Program expozice S preferencí času Orientace Normální Kontrast Normální Sytost Normální Typ snímané scény Běžná Světelný zdroj Denní světlo Výrobce Canon Model Canon EOS 5D Komprese Komprese JFIF Reprezentace barev YCbCR Rozlišení DPI 72.00 Verze EXIF 2.21 Verze Flashpix 1.00 Barevný prostor sRGB Blesk podrobně Ne, Vypnutý blesk Ohniskové rozlišení X 3086.93 Ohniskové rozlišení Y 3091.30 Jednotka ohniskového rozlišení Palce Uživatelské zpracování Normální Režim vzdálenosti Vzdálené Kvalita komprese Jemný Firmware Firmware Version 1.0.1 Režim ostření Snímek Rozsah objektivu 24.00 - 70.00 mm Klíčová slova Ne Digitální podpis Ne TIFF - ukázka části typických Exif údajů pro fotoaparát Canon EOS 5D

Nastavitelné parametry převodu do JPEG ve fotoaparátu Za parametry obrazu lze považovat všechny údaje, které neovlivňují základní obraz poskytovaný samotným senzorem ale ovlivňují výhradně až výpočet výsledné fotografie z dat senzorem poskytnutých. Možnosti nastavování parametrů obrazu se u jednotlivých fotoaparátu velmi liší, výčet ale obvykle obsahuje: Vyvážení bílé Odstín barev Sytost barev Kontrast fotografie Ostrost obrazu Rozlišení fotografie Obrazový formát fotografie Stupeň komprese Ukázka menu nastavení parametrů pro převod do JPEG ve fotoaparátu Ukázka výběru z předdefinovaných parametrů obrazu pro zpracování fotografií (vlevo) u Canon EOS 5D. Každá sada může být individuálně změněna (vpravo) a vedle těchto předdefinovaných sad je možné definovat tři vlastní (C)

Praktické rady pro práci s formáty souborů Snímejte do JPEG s maximálním rozlišením a s malou kompresí. Teprve když se dostanete do problémů s kapacitou karty, zvyšte kompresi a teprve v nouzi snižujte rozlišení. U náročných obrázků, kde vám záleží na kvalitě snímejte do RAW. Originál ať už RAW nebo JPEG vždy uchovejte! Pokud jste snímali do RAW, proveďte maximum úprav přímo v RAW před konversí do JPEG nebo před načtením obrázku do editoru. Tím totiž provádíte úpravy ve 12 bitech/kanál (viz výše). Případné následné úpravy vždy startujte z originálního JPEG nebo z JPEG vytvořeného z RAW. Pokud ukládáte do JPEG, používejte kvalitu alespoň 70%-80% a na web cca 50%. Uchovávejte v souborech s obrázky TIFF soubory Exif Naopak JPEG obrázky na web je užitečné zbavit Exif informací.Zbytečně zvětšují soubory a tím zpomalují načítání.

Úprava snímku ve formátu JPEG v programu Adobe Photoshop CS4 Základní okno

Úprava expozice OBRAZ – Přizpůsobení – Expozice poskytuje možnost opravy expozice fotoaparátu a celkové nastavení jasu a kontrastu obrázku. Prováděné úpravy lze dobře sledovat na otevřeném a upravovaném snímku.

Úprava expozice pomocí histogramu OBRAZ – Přizpůsobení – Úrovně opraví expozici pomocí histogramu. Snímek je podexponován (chybí světlé tóny). Je vidět histogram a současně posuvníky pod ním umožňují označit nový a správný nejsvětlejší bod (zde bílý posuvník označuje, že šedá 135 bude převedena na bílou a celý histogram se roztáhne). Obdobně postupujeme v případě, pokud je snímek přeexponován (nyní černým posuvníkem označíme úroveň šedé, která bude převedena na černou.

Práce s křivkami OBRAZ – Přizpůsobení - Křivky

Defaultní křivka a obrázek před úpravami. Ztmavení obrázku Zesvětlení obrázku

Posunutí černého a bílého bodu Zvýšení kontrastu Snížení kontrastu Speciální efekty – simulace Sabattierova efektu

Vyvážení bílé pomocí etalonu šedé v obrázku Pro tento postup je třeba umístit do obrázku kousek střední šedé tabulky. Pokud nástrojem Kapátko ukážete na šedou v obrázku, tak v paletě Informace odečtete hodnoty úrovní R. G a B a zjistíte, která barva převažuje.

Vyvážení barev Je-li obrázek jasově srovnaný a chcete-li dorovnat barevný posun, asi nejjednodušším nástrojem v Adobe Photoshopu je Vyvážení barev (Ctrl+B). Nástroj Vyvážení barev má tři posuvníky pro tři barevné složky RGB a jejich nastavení se promítá číselně do horních okének. Dole je důležitý přepínač Stíny, Střední tóny a Světla. Ten volí, v jaké jasové oblasti se bude barva měnit. Zvolíte-li Světla, tak se barvy budou měnit jen ve světlých tónech, nikoliv ve středních a tmavých. Posledním políčkem je volba Zachovat světlost. Ta říká, zda se úměrně k ztmavování jednoho kanálu (např. R) budou automaticky zesvětlovat kanály G a B tak, aby celková světlost byla zachována

Retuš snímku V horní liště se u nástroje Klonovací razítko dá zvolit průměr a tvar stopy, režim prolnutí i krytí kresby.

Kolmice a horizont Naklonění horizontu (mořská hladina !) nebo obnovení kolmice se provádí natočením obrázku v potřebném smyslu o nutný úhel a následným provedení ořezu snímku. OBRAZ – Otočení obrazu – O jiný úhel

Sbíhání svislic (kácející se linie) Jsou způsobeny snímáním zespoda a silným nakloněním fotoaparátu obvykle vzhůru. Opravíme nástrojem Deformovat (Ctrl+A- ÚPRAVY – Transformovat – Deformovat) následným a tažením táhel v potřebném směru. Poklepem na opravený obrázek jej nakonec ořízneme.

Ořez fotografie Ořezem můžete opravit kompoziční chyby či se zbavit nepohodlných částí obrazu. Můžete také přitáhnout pozornost na to, co považujete za důležité nebo i najít zcela nový námět. Použijeme nástroj OBDÉLNÍKOVÝ VÝBĚR nebo nastavení velikosti okna výběru. Přicházíte však o pixely obrazu !

Zostření snímku Optické autofokusové systémy fotoaparátů obvykle úplně nedoostřují (úspora času) a proto je nutno jako poslední operaci před uložením (tiskem) upraveného snímku doostření provést softwareově. Použijeme cestu FILTR – Zostření – Doostřit (resp. Zostřit), efekt pozorujeme na náhledu který lze podle potřeby zvětšit.

Ukládání snímků do paměti Pokud požadujeme uložení (upraveného) snímku do souboru ve formátu JPEG, můžeme volit stupeň jeho komprese. Velký soubor Malý soubor Ukázka originálu a jeho obrazu po JPEG kompresi v kvalitě 0. Plynulý přechod je již viditelně nahrazen čtverci.

Zpracování černobílých fotografií Č-B konverzi provedeme nejlépe cestou OBRAZ – Přizpůsobení –Míchání kanálů A zaškrtnutím políčka Monochromatický. Tím zachováme v obraze barevnou informaci a můžeme provést úpravu odstínů šedi i změnou intenzity ploch původních barev (jezdce R – G – B).

Simulace funkce barevných filtrů u Č-B snímků V nástroji Míchání kanálů otevřeme roletku Přednastavení a kliknutím na příslušný filtr Simulujeme účinek barevných filtrů, ja jej známe z klasické fotografie. Jako příklad je uveden vliv použití červeného filtru.

Úpravy snímků ve formátu RAW Zpracování v programu Camera Raw 5.0 – hlavní okno

Úpravy v základním okně Camera Raw a) EXPOZICE – AUTOMATICKY + doladit ručně b) TEPLOTA – 5000-5500K – nastavit spíše bledší odstíny barev c) VYPLNIT SVĚTLA – obnovit kresbu ve světlech a stínech d) ČERNÁ – upravit kontrast snímku (obvykle zvýšit) Další možnosti úprav: Ikona KŘIVKY – úprava tvaru histogramu nastavením křivky Ikona ZOSTŘENÍ – parametrizované zostření snímku Ikona HSL/Stupně šedi – převedení do Č-B režimu s možností úprav tónů šedi původně barevných ploch pomocí jezdců

Následné otevření snímku ve Photoshopu OTEVŘÍT OBRAZ

Konečné úpravy ve Photoshopu a) Retuš b) Upravit kolmice / horizont c) Upravit sbíhající se linie d) Upravit rozměr fotografie - obvykle oříznutím / 300dpi e) Zostření fotografie f) Uložení do formátu JPEG / 8bit

Nastavení velikosti výřezu

Definice výřezu

Provedení výřezu snímku

Úprava formátu a tisk fotografií Obraz – Velikost obrazu Nastavení velikosti snímku– např. pro tisk na formát A3 s rezervou 3mm v obou rozměrech: 300mm – 423mm – 300ppi. Převzorkovat.

Nastavení tisku snímku

Děkuji Vám za pozornost a přeji Dobré světlo !