Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Rozšířené funkce úprav 1 (v AP CS 4)

3 Zmenšení fota pro odeslání přes internet s max. ostrostí  Zmenšení je možné dosáhnout použitím nástroje ořez (vlevo na liště nástrojů) ale nedá se zadat (kontrolovat) druh převzorkování.  To má vliv na výsledné zobrazení  ostrých hran  doostřování snímku  korekce šumu obrazu atd. příklad: Zmenšete fotografii s rozměrem 2848 x 2136 bodů na maximálně 1280 x 1024 ( to je přesně pro plochu 19“ monitoru) s převzorkováním obrazu „bikubická ostřejší“.

4 Postup:  HLAVNÍ NABÍDKA – Obraz – Velikost obrazu - v dolní třetině tohoto okna zatrhnout čtverečky Zachovat proporce, Měnit velikost stylů a Převzorkovat obraz  z roletky za Převzorkovat obraz vybrat Bikubická ostřejší  do kolonky rozlišení napsat 96  vedle zkontrolovat - musí být napsáno: obr. bodů/palec  Rozměry v obrazových bodech  zadat Šířka 1280 nebo Výška 1024 v [obr. body]  (druhé číslo se dopočítá samo – je špatně, když překročí velikost 1280 nebo 1024  Více bodů nemá pro 19“ význam – foto se sice zobrazí, ale bude nedoostřené  méně bodů být může, ale obrázek nebude přes celou plochu, bude menší (což je škoda)  OK pak:

5  ! Pokud se bude k fotu dodělávat rámeček, je třeba o šířku rámečku rozměr obrazu zmenšit !  v tomto místě postupu se dělá rámeček  Hlavní nabídka – Soubor – Uložit pro Web…  vpravo nahoře Přednastavení:  z této roletky vybrat JPEG vysoká kvalita  zatrhlý čtvereček Progresivní  čtvereček ICC profil prázdný  otevřít roletku Kvalita a běžcem nastavit číslo asi 60-80, lépe tak, aby vlevo dole byla velikost souboru 200 kB až 400 kB, podle nároků na ostrost a rychlost přenosu  OK pak:

6  Název souboru: přidat za číslo fotografie např. w – Uložit jako typ Pouze obrazy (*.jpg); nahoře uložit do…  Uložit, obvykle ještě jedno OK  Výhody tohoto postupu:  maximální ostrost obrazu při minimální velikosti (rychlost přenosu)  Nevýhody tohoto postupu:  je třeba znát velikost obrazovky příjemce  příjemce si musí zobrazit fotografii v režimu bez lišt = přes celou obrazovku

7 Snímek z 10,2 Mpx fotoaparátu velikost 4,6 MB: Neupravený = = monitor nebo dataprojektor si ho zmenšuje sám.

8 Snímek z 10,2 Mpx fotoaparátu zmenšený a doostřený, velikost 0,2 MB: Upravený = = monitor nebo dataprojektor jen zobrazuje.

9 Retušovaný, složenina tří snímků: Velikost 0,3 MB 1) Popředí -- původní foto 2) „Javořina“ -- stejné foto, ale s jinou expozicí 3) „Obloha“ - úplně od jinud

10 Pro srovnání: Originál (velký snímek)

11 Rámeček


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google