Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Následné péče o mladé lidi odcházející z náhradní péče v České republice   Situační analýza Jan Folda (editor), Oldřich Matoušek, Hana Pazlarová, Anna.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Situace náhradní péče o děti v Dánsku Projekt Centrum podpory NRP je.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Sociální vyloučení začíná v dětství Milena Černá, SKOK Seminář MEPCO Stop sociálnímu vyloučení.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Občanská výchova 7. ročník
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Sociální práce s rodinou 3
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Sociální patologie SCPT SCPA
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
SOS dětské vesničky.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Název Náhradní rodinná péče
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
Cílové skupiny sociálního podnikání MPSV, Odbor sociálních služeb, březen Dokument Podpora nástrojů sociální ekonomiky v oblasti začleňování znevýhodněných.
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
STŘEP české centrum pro sanaci rodiny Podpůrné služby pro ohrožené a náhradní rodiny z pohledu NNO Nadační fond J &T, PSP ČR,
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Prevence jako strategie přístupu k ohroženým dětem a rodinám z pohledu novely zákona o sociálně-právní ochraně Praha Říjen 2011 Verze: _FV Mgr.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Pečovatelská služba.
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Posouzení životní situace rodin s dětmi
Když vlastní rodina chybí
Sociální šetření a legislativa
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Výstupy a závěry výzkumu na téma osvojení v Dánsku, Anglii a České republice Osvojování v Anglii Konference je financována Nadací Sirius.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Rodičovství biologické a pěstounské
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí Mgr. Terezie Pemová PhDr. et PhDr. Radek Ptáček, PhD., MBA

Jakým dětem je určen systém sociálně-právní ochrany Traumatizované děti (děti evidované z důvodu týrání, zneužívání a/nebo zanedbávání) Děti žijící mimo vlastní rodinu (náhradní rodinná péče, ústavní nebo ochranná výchova, zařízení pro děti vyžadující okamžitou péči, mladiství ve výkonu trestu odnětí svobody)

Jaké děti jsou evidovány v systému sociálně-právní ochrany v ČR  

Proč je potřeba hodnotit potřeby dětí Poznat ohrožené děti Určit míru jejich ohrožení a naléhavost případné intervence Určit hlavní ohrožené oblasti zdraví a vývoje dítěte, které je potřeba saturovat Určit typ a intenzitu služeb, které mají být poskytnuty Poznat, zda se dítěti daří lépe Možnost systematizace a přenos „dobré praxe“

Hodnocení potřeb dítěte Fyzické potřeby Psychické potřeby Sociální potřeby Porovnání s normou, ale zároveň se zohledněním individuálních aspektů např. vývojového stadia, specifických potřeb, chronických zdravotních obtíží), rovněž tak je potřeba vyhodnotit míru případné traumatizace dítěte, která může výrazně ovlivnit celkový obraz potřeb dítěte.

Mýty a chyby v hodnocení potřeb dětí Záměna „práv“ dětí a jejich potřeb Představa universality potřeb a šablonovitých řešení situace ohrožených dětí Byrokratický přístup k hodnocení, zejména pouhé shromáždění všech informací bez jejich následného vyhodnocení Očekávání „absolutních“ kritérií

Hodnocení dětí v náhradní rodinné péči Hodnocení traumatizace z původního prostředí Hodnocení traumatizace související s příchodem do nového prostředí Hodnocení vývoje dítěte ve všech oblastech Hodnocení silných stránek dítěte a jeho zdrojů Hodnocení původní rodiny (možnosti kontaktu, případně trvalého návratu do péče rodiny)

Jak poznáme, že se jedná o „dobré“ hodnocení Je systematické a strukturované Je komplexní Je standardizované (využívá standardizovaných nástrojů) Je do něj zapojováno dítě, jeho biologický rodič a prostředí, do kterého je dítě aktuálně umístěno Je realizováno, doplňováno a revidováno průběžně Je přezkoumatelné Je základem pro vytvoření intervenčního plánu

K čemu nám hodnocení slouží Určí oblasti, kterým je potřeba prioritně věnovat pozornost (nejen pěstouni, ale i další pomáhající – např. škola) Pomáhá nám určit, jak tyto oblasti rozvíjet Určuje jejich naléhavost a pořadí v jakém budou dítěti poskytovány služby Umožňuje určit nárok pěstounských rodin na podpůrné služby Umožňuje v čase hodnotit úspěšnost intervenčních strategií Umožňuje měnit poskytované služby v závislosti na změnách v životě dětí/rodiny

Hodnocení biologické rodiny a možnosti návratu dítěte Systematické hodnocení kontaktů mezi biologickou rodinou a dítětem Hodnocení změn v kompetencích biologických rodičů, případně jiných faktorů, které vedly k umístění dítěte do náhradního prostředí Hodnocení potřeb a očekávání dítěte ve vztahu k biologické rodině

Děkujeme za pozornost! Více informaci Právo a rodina: Hodnocení ohrožení a potřeb dětí v kontextu sociálně-právní ochrany dětí. 12/2013. str. 17-21