Střednědobá evaluace realizace RPS Prezentace pro jednání Monitorovacího výboru RPS Praha, 15. června 2006 Projekt 4/05 – Evaluace střednědobého pokroku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Horizontální priority Johana Jonáková 1. 2 Manuál horizontálních priorit OBSAH metodická pomůcka legislativa, relevance 4 priority schválení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Evropský sociální fond
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Hodnocení škol a školských zařízení
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Systém managementu jakosti
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
ministryně pro místní rozvoj
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Systém managementu jakosti
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Místní plán inkluze + OP VVV
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Interní postupy MAS Brdy
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Hlavní manažér SP Kvalita I
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Střednědobá evaluace realizace RPS Prezentace pro jednání Monitorovacího výboru RPS Praha, 15. června 2006 Projekt 4/05 – Evaluace střednědobého pokroku realizace RPS

REDECo, spol. s r.o.2 Základní rámec a komponenty evaluace RPS Analýza dopadu makroekonomického vývoje Evaluace RPS Hodnocení systému monitorování na úrovni RPS a IS MSSF-CENTRAL Doplňující (ad hoc) analýzy SYNTÉZA Evaluace OP PP Evaluace OP RLZ Evaluace OP RVMZ Evaluace SROP Evaluace OP I Analýza finančního pokroku Analýza systémů implementace a monitorování Analýza věcného pokroku

REDECo, spol. s r.o.3 Hlavní překážky a problémy evaluace RPS Rozdílná kvalita vstupů z dílčích evaluací OP Opožděné předávání dat od evaluátorů některých OPs Problémy s indikátory ztěžující evaluaci věcného pokroku a účinnosti intervencí Použití různých přepočtových kurzů u dat dodaných pro hodnocení finančního pokroku Nedostatečné zohlednění jednotného metodického přístupu k evaluacím OP

REDECo, spol. s r.o.4 Analýza makroekonomické situace Hlavní doporučení: Posílit investice do dopravní infrastruktury Zavést opatření ke zvýšení flexibility trhu práce a podporující vytváření nových, dlouhodobě udržitelných pracovních míst Posílit opatření zaměřená na zlepšení výchozích podmínek pro rozvoj podnikání a na rozšíření forem podpor podnikání Analyzovat podrobněji příčiny a negativní tendence vedoucí k prohlubování meziregionálních rozdílů a zohlednit závěry v navrhovaných programových prioritách v dalším období

REDECo, spol. s r.o.5 Finanční a věcný pokrok - příčiny nízké absorpce Nízký zájem žadatelů (zejména ze soukromého sektoru)  chybně zacílené opatření/GS, složitost požadované dokumentace a náročnost kritérií, způsob financování, neprůhlednost systému hodnocení a výběru Nedostatečná propagace programů a informovanost žadatelů Nedostatečná podpora žadatelů při přípravě projektů Příliš komplikované systémy implementace Nevýhodné podmínky pro financování projektů

REDECo, spol. s r.o.6 Vývoj finančního a věcného pokroku RPS

REDECo, spol. s r.o.7 Vývoj finančního a věcného pokroku Hlavní závěry: Existuje reálný předpoklad, že očekávané výsledky budou dosaženy, resp. překročeny, u PO RPS: –Posílení konkurenceschopnosti průmyslu a podnikatelských služeb –Rozvoj dopravní infrastruktury –Ochrana a zkvalitňování ŽP –Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství –Rozvoj cestovního ruchu Existuje reálný předpoklad, že očekávané výsledky mohou být dosaženy u PO RPS: –Rozvoj lidských zdrojů

REDECo, spol. s r.o.8 Účinnost intervencí Předpoklad dosažení specifických cílů RPS: I. SC pro „Vytváření podmínek pro podnikatelské prostředí U čtyř z pěti uvedených cílů existuje předpoklad, že cíle budou dosaženy. V případě „Zlepšování institucionální infrastruktury pro rozvoj podnikání“ je dosažení cíle možné. II. SC pro „Zvyšování flexibility trhu práce“ SC „Zmenšení propasti mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu“ může být dosaženo. Existuje reálný předpoklad, že SC „Modernizace školící infrastruktury ….“ bude dosaženo. III. SC pro „Zlepšování kvality infrastruktury“ Všechny sledované specifické cíle v této oblasti budou dosaženy.

REDECo, spol. s r.o.9 Hlavní doporučení Zjednodušit a zkvalitnit soustavu indikátorů; zajistit důslednou provázanost indikátorů mezi úrovněmi RPS a OP; Věnovat významnou pozornost všem hlavním faktorům, které mají vliv na „absorpci“ (a tím i na realizaci FP a VP); Zavést mechanismus zlepšující účinnost komunikace všech hlavních aktérů implementace (např. zajišťující výměnu zkušeností a vzájemnou informovanost mezi RO navzájem a ŘO a ZS/kraji s realizací opatření/GS) Zvážit úpravu systému časově omezených výzev popř. zavedení průběžného systému tam, kde je to účelné a možné

REDECo, spol. s r.o.10 Srovnávací analýza systémů implementace a monitorování Hlavní závěry a doporučení A) Organizace činností Na úrovni RPS Posílit proaktivní (iniciativní) přístup ŘO RPS ke koordinaci monitorování na úrovni RPS Upřesnit definice odpovědností (povinností) a postupů subjektů zapojených do monitorování RPS Zlepšit vnější podmínky pro výkon odpovědností ŘO RPS Na úrovni OP Revidovat implementační strukturu s cílem ji zjednodušit Revidovat interní strukturu implementačních subjektů s cílem optimalizovat jejich činnost Jednoznačně stanovit/revidovat odpovědnosti postupy pro výkon jednotlivých činností a lhůty plnění Zlepšit vnitřní kontrolní systém Zlepšení publicity programu a komunikace se žadateli o podporu a KP/KU Zlepšit koordinaci a komunikaci mezi všemi implementačními subjekty programů SF při přípravě prováděcích dokumentů  eliminace změn Zjednodušit proces hodnocení, výběru projektů a uzavírání smluv a snížit jeho časovou náročnost Zjednodušit proces schvalování žádostí o platbu a snížit jeho časovou náročnost Řešit společně s MF další zjednodušování finančních toků na všech úrovních implementace Zlepšit systém plánování a řízení kontrol

REDECo, spol. s r.o.11 Srovnávací analýza systémů implementace a monitorování Hlavní závěry a doporučení B ) Lidské zdroje Na úrovni RPS Posílit personální kapacitu Zajistit dostatečnou motivaci pracovníků pro stabilizaci týmu Na úrovni OP Revidovat personální zabezpečení implementace OP na úrovni ŘO i ZS Zajistit dostatečnou motivaci pracovníků pro stabilizaci týmů ŘO i ZS Zaměřit se na zkvalitnění týmu hodnotitelů Vyčlenit dostatečné personální kapacity pro plánování, řízení a kontrolu technické pomoci

REDECo, spol. s r.o.12 Srovnávací analýza systémů implementace a monitorování Hlavní závěry a doporučení C ) Nástroje - metodika Na úrovni RPS Revidovat/upravit Metodiku monitoringu RPS,včetně dalších metodických nástrojů (jednotná terminologie, jednotné definice věcného obsahu datových polí, agregace monitorovacích indikátorů apod.) Zajistit závaznost Metodiky monitoringu RPS (a dalších metodických nástrojů) pro OP Optimalizovat průběžně obsah zpráv na úrovni RPS Na úrovni OP Upravit prováděcí dokumentace OP (zejména odpovědnosti, postupy, lhůty plnění) Zajistit provázanost metodických dokumentů RPS s prováděcí dokumentací OP a s dokumentací pro žadatele a KP/KU Zajistit důsledné dodržování prováděcí dokumentace OP na úrovni ZS Upravit dokumentaci určenou žadateli o podporu –zjednodušit podmínky pro poskytování dotace, –zjednodušit projektovou žádost a revidovat požadavky na povinné přílohy

REDECo, spol. s r.o.13 Srovnávací analýza systémů implementace a monitorování Hlavní závěry a doporučení pro období C) Nástroje – MSSF ČR Na úrovni RPS Zajistit zpracování analýzy potřeb pro monitorování na úrovni RPS i OP Zajistit zapracování softwarových úprav vyplývající z analýzy potřeb do MSSF- CENTRAL a IS ZS Zabezpečit provádění testování kvality a aktuálnosti dat na úrovni RPS i OP Zajistit průběžné testování manuální a časové náročnosti práce v rámci MSSF ČR Zabezpečit řešení nedostatků obecného charakteru v MSSF-CENTRAL (např. zjištění evaluačních projektů) Prosadit závazné používání systému TS2000 Na úrovni OP Spolupracovat při zpracování analýzy potřeb pro monitorování na úrovni OP Zapracovat softwarové úpravy vyplývající z analýzy potřeb do IS ZS Spolupracovat při komplexním testování kvality a aktuálnosti dat Zajistit průběžné testování manuální a časové náročnosti práce v rámci IS ZS Optimalizovat datové kontroly (validace)

REDECo, spol. s r.o.14 Srovnávací analýza systémů implementace a monitorování Hlavní závěry a doporučení pro období C ) Nástroje – MSSF ČR Na úrovni RPS Zajistit vytvoření sjednoceného a plně integrovaného monitorovacího informačního systému s jednotnou centrální technickou koordinací Zajistit vytvoření : - jednotné terminologie - jednotné základní datové struktury - jednotných kroků projektového cyklu - jednotných definic věcného obsahu datových polí - jednotného návrhu základních sestav pro věcné a finanční monitorování - jednotných návrhů pro tvorbu podpůrných manažerských a plánovacích nástrojů Na úrovni OP Vytvořit podmínky pro zavedení sjednoceného a plně integrovaného monitorovacího informačního systému Zajistit použití jednotných metodických nástrojů v IS na výkonné úrovni

REDECo, spol. s r.o.15 Zkušenosti z evaluace RPS - doporučení Zvýšit efektivnost evaluací RPS důsledným uplatněním jednotného metodického přístupu aplikovaného i na úrovni OP; Pro zajištění účinné komunikace mezi RPS a ŘO/ZS OP při koordinaci evaluací využít plán postupu (kdy kdo a co -„road map“); Potřeba dalšího rozvoje evaluační kultury v ČR na straně zadavatelů i evaluátorů −Provádět průběžnou osvětu subjektů zapojených do implementace SF, která se zaměří zejména na vysvětlování rozdílů mezi kontrolní a evaluační činnosti a na zdůrazňování významu evaluace pro všechny zapojené subjekty z pohledu optimalizace implementačního systému jako celku. −Poskytovat silné zázemí a podporu evaluátorům

REDECo, spol. s r.o.16 Děkujeme Vám za pozornost. Hana Smolková, Tomáš Růžička REDECo, s.r.o. Týnská 21, Praha 1