Sociální a komunitní práce v sociálně vyloučených (nejen) romských lokalitách v Karlovarském kraji Romská problematika, zkušenosti z Čech a Slovenska 14.11.2014,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MÍT ŽIVOT VE SVÝCH RUKOU v Dobré Vodě na Karlovarsku
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Můžeme i tančit Projekt probíhá od listopadu 2010 do prosince 2011
Projekt uspěl při výběru v programu „Pomáháme lidem zlepšovat místo, kde žijí“ a byl podpořen Nadací VIA a Nadací České spořitelny částkou Kč.
na EDUCE – Střední odborné škole, s.r.o.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem.
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Sociální a komunitní práce v sociálně vyloučených romských lokalitách v Karlovarském kraji.
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2010 RNDr. Josef Postránecký.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Centrum pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje o.s.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Občanské sdružení Villa Vallila Založeno v roce 1996 s cílem vybudovat a provozovat komunitní dům v Červeném Újezdě u Votic jako domov pro lidi s postižením.
Plán participace aktérů na rozvoji Prahy 14 (komunity, NNO, UMČ, komerční sektor) Městská část Praha 14 Praha 14 kulturní p. o. Anthropitures z. s.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Podané ruce sociální družstvo Zubří Podané ruce, sociální družstvo Zubří o Podané ruce, sociální družstvo Zubří bylo založeno v roce 2008 na bázi.
Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji
Místní Akční Skupina VIA RUSTICA. Zájmové území MAS Via rustica mikroregiony Stražiště a Svidník (Pacovsko a Černovicko, okres Pelhřimov) 287 km 2 2 města,
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory, o.p.s
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Subjekty a objekty veřejných politik
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907
Transkript prezentace:

Sociální a komunitní práce v sociálně vyloučených (nejen) romských lokalitách v Karlovarském kraji Romská problematika, zkušenosti z Čech a Slovenska , Krajský úřad Plzeňského kraje a Centrum pro komunitní práci západní Čechy

Český západ o.p.s.

Dobrá Voda sociálně vyloučená lokalita klášter Trapistů Nový Dvůr 2km města: Teplá, Toužim (10km) 92 členná romská komunita 17 starousedlíků chalupáři

Historie vzniku mniši a jejich pozornost k sousedům z Dobré Vody nabídka zaměstnání na opravách kláštera v letech za asistence budoucích zakladatelů sdružení založení občanského sdružení Český západ

Dobrá Voda v roce 2001 téměř 100% nezaměstnanost všechny děti na 2. stupni ZŠ na praktické škole záškoláctví dětí kriminalita (vloupání, krádeže...) panelový dům v havarijním stavu nepořádek ve vesnici špatné často až nepřátelské sousedské vztahy pasivita lidí

1. Vstup do komunity (2002) kontaktování mapování potřeb lidí hledání témat, kde mají lidé nejvíce emocí navazování vztahu důvěry a spolupráce

Sloni za dětmi První komunitní projekt v Dobré Vodě (2003)

2. Hledání přirozených autorit v komunitě mapování jejich potřeb vzdělávání podpora aktivity

3. Založení jádrové skupiny Domovní výbor (2005)

Podpora iniciativ obyvatel směrem do společnosti (2007): Vznik osadního výboru

4. Rozvoj komunity: Podpora zájmových iniciativ z komunity Vznik samostatných skupin: taneční kroužek, fotbalový kroužek, posilovna Podpora dobrých sousedských vztahů (slavení svátku sousedů, den Romů, putování k živému Betlému) Příchod sociálních služeb a zvětšování organizace

Soutěž o nejkrásnější rozkvetlé okno

A další akce Výlety Taneční vystoupení Oslava Dne Romů Férová snídaně Taneční festival a další

5. Komunitní projekt Na základě propojení obyvatel obce Dobrá Voda realizace společného plánování a obnovy vesnice (2009): Projekt Společně v Dobré Vodě zvelebení tří veřejných prostranství v Dobré Vodě dvě úvodní veřejná plánovací setkání – hlavní slovo veřejnost návrh architektky a připomínkování od občanů šest společných brigád v roce 2009 pět společných brigád v roce 2010 čtyři společné brigády v roce 2011 tři společné brigády v roce 2012 práce na tom, aby obyvatelé Dobré Vody přeměnili své nápady ve skutečnost za tři roky více než 5000 dobrovolnických hodin rozvoj spolupráce mezi obyvateli

Poslání organizace Posláním Českého západu je budovat na území Toužimska aTepelska občanskou společnost, kterou charakterizuje zájem občanů na řešení věcí veřejných. Český západ chce prakticky přispívat k odstraňování sociálního vyloučení, projevů xenofobie a rasové nesnášenlivosti.

Naše činnost Poskytujeme sociální služby v souladu se zákonem č.108/2006 Sb.: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi (Dobrá Voda, Nová Farma: 85 klientů v r. 2014) Terénní programy (Dobrá Voda, Teplá, Toužim, Nová Farma, Poutnov, Služetín, Pěkovice, Mrázov, Toužim …)

Terénní programy

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

vytváříme pracovní příležitosti, případně pomáháme s uplatněním na pracovním trhu projekt zaměstnávání – textilní dílna rekvalifikace, nabídka pracovních míst, zaměstnáváme na VPP prodej výrobků na trzích a v internetovém obchodě co se daří a nedaří v oblasti zaměstnávání

Druhý začátek: Nová Farma 2011

Hodnoty komunitní práce Úcta Naděje Důvěra Komunikace Vztah Trpělivost Know-how

Čeho se při našem přístupu držíme: důvěřujeme zdrojům a možnostem každého jednotlivce i celé komunity pracujeme na tom, co lidé sami chtějí, kde mají hodně emocí (kladných či záporných) a do čeho vkládají své naděje (ne na tom, co lidé „zvenku“ označují za problém) ptáme se, zda vybraná témata lidi spojují pomáháme lidem objevovat jejich sílu a schopnosti, posilovat jejich sebevědomí a přesvědčení, že být aktivní se vyplatí umožňuje lidem z komunity podílet se na rozhodování podporujeme je, aby co nejvíce věcí zvládli vlastními silami a měli tak čím dál jistěji život ve svých rukou

Situace v našem regionu rok 2012, 2013 – Toužim, Teplá nesouhlas veřejnosti s výstavbou Sociálního centra v petice „Stop sociálnímu centru“ vyhlášení místního referenda zablokování stavby protiromská nálada (opačný příklad: Žlutice)

Více informací

Český západ o.p.s. Dobrá Voda Toužim Telefon: Web:

Děkujeme za pozornost!