Psychosociální pomoc.  V sousedství zemřela náhle matka od malých dětí…  Při autonehodě zahynul syn vašich známých  Ve vaší vesnici vyhořel dům, ve.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Konference S.A.D. BEZDOMOVEC – KDO TO JE? DOBRÁ PRAXE Azylový dům pro matky s dětmi.
Finanční možností svépomocných skupin
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ohroženým domácím násilím
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KOMUNIKACE S POZŮSTALÝMI
Člověk v obtížných životních situacích Úvodní přednáška o krizích a jejích souvislostech.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Zdravá škola.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
Komunitní a otevřená škola
PROČ DĚTI ZLOBÍ A NEUČÍ SE?
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Seminář Trauma.
Andrea Brožová Doubková
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Poradna pro oběti násilí – Programy zaměřené na práci s dětmi jako svědky domácího násilí Mgr. Petr Oroszy Centrum nové naděje Frýdek-Místek
Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce zaměřené na průběh a výsledek plk. PhDr. Zuzana Vrbová, kpt. Mgr. Martina Čapková MV - generální ředitelství.
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Role obcí v procesu transformace Radka Soukupová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
SENIOR WORK Eva Smejkalová.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Krizová intervence Mgr. Eva Oujezská
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Mgr. Sylvie Stretti Mgr. Andrea Nondková
Krizová pomoc.
Násilná osoba aneb co s ní
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Psychosociální pomoc

 V sousedství zemřela náhle matka od malých dětí…  Při autonehodě zahynul syn vašich známých  Ve vaší vesnici vyhořel dům, ve kterém bydlela rodina se dvěma malými dětmi. Navíc, otec dětí je vážně nemocen…  … V. Vurst (ADRA)

 Mělo by se něco udělat…  Měl by tam někdo zajít…  Něco by to chtělo…  Měla by se zorganizovat nějaká pomoc…  Mělo by se… A „byse“ nepřichází… V. Vurst (ADRA)

Dvě otázky  Kdo z nás byl někdy v takové situaci (soused, známý spolupracovník…) a cítil, že by se něco mělo udělat?  Kdo z nás skutečně něco udělal? Proč je to někdy tak těžké? V. Vurst (ADRA)

Často se bojíme něco říct nebo udělat, a tak třeba neřekneme nebo neuděláme nic… (což nikomu, ani nám, obvykle nepomůže… …naopak)

Kdo a jaké má potřeby…?  Přímí účastníci  Jejich nejbližší (příbuzní, přátelé)  Svědci  Záchranáři  Obyvatelé obce  Starosta a zastupitelé  Viník

Traumatizující situace Podněty:  náhlé  nečekané  neobvyklé  děsivé Pozadí situace: nemám s tím žádnou zkušenost nemám pro tuto situaci vyrovnávací strategie Obranný mechanismus: „Mně se to stát nemůže“

Fáze vyrovnávání se s událostí  šok  fáze výkřiku (do 3 dnů)  fáze hledání smyslu (3 dny až 2 týdny)  fázi popření a znovuprožívání (2 týdny až měsíc)  tzv. posttraumatické fáze B. Baštecká

Psychosociální pomoc  vychází z potřeb lidí  posuzuje a podporuje jejich zdroje  je šitá na míru jedinci a jeho společenství  odpovídá typu události  vztahuje se k veřejnosti jako ke zdroji pomoci  opírá se o společenství (komunitu), dobré sousedství. B. Baštecká

Cíle psychosociální pomoci  Zvládání sebe a života  Zpracování zážitku a minulosti  Začlenění se  Otevření se budoucnosti B. Baštecká

Časový horizont –bezprostředně se věnuje pozornost základním potřebám – bezpečí a přežití. Poskytuje se první psychická pomoc (zvládnutí akutní krizové situace) s důrazem na informace, naslouchání, hledání a podpora vlastních a dalších možností ke zvládnutí situace. Pomáhá se také při prosazování práv a zájmů obětí. Patří sem i péče o příbuzné obětí, kteří se sjedou na místo události. Upraveno z prezentace Mgr. K. Olexové

Časový horizont –následně se zjišťují potřeby obětí a pomáhá se s koordinací navazujících služeb. Zajišťují se zdroje pomoci a možnosti spolupráce. –v dlouhodobém horizontu se oběti podporují ve svépomoci a vzájemné pomoci. Díky tomu se usnadňuje znovu začleňování do běžného života a svého společenství. Upraveno z prezentace Mgr. K. Olexové

TĚLESNÁ OBLAST -fyzické tělo, nemocné, zraněné -fyziologické procesy – potrava, tekutiny, teplo, spánek SOCIÁLNÍ OBLAST -rodina -práce vztahy -finance -kultura -postavení -společnost PSYCHICKÁ OBLAST -psychické zotavení -panika, šok, orientace -emoce -vnímání, paměť (výpadky) DUCHOVNÍ OBLAST -víra -přesah -důvěra v lidi a svět -trpělivost

První psychická pomoc  informace – orientace v prostoru, čase, postupech  stabilizace – zajistit ošetření, bezpečí, kontakt s blízkými, ubytování, ochranu (i před sdělovacími prostředky), vodu, hygienu, rozhovor…  otevřená budoucnost – orientovat lidi směrem do budoucnosti (zpočátku na bezprostřední budoucnost – nejbližší hodiny a dny)

 informace (informace v médiích, letáky, poradenství, linky pomoci)  orientace v situaci - obnova pocitu bezpečí a kontroly  zjišťování potřeb a mobilizace vlastních zdrojů, které mohu využít  nabídka dalších kontaktů (linky důvěry, občanská poradna, psycholog HZS nebo jiný)

Principy – psychické první pomoci  zajištění základních fyzických potřeb  aktivní naslouchání  vyjádření lítosti/soustrasti  nenaléhání na vysvětlení /mluvení  stanovení potřeb  zajištění nebo mobilizování společnosti jemu rovných, rodiny nebo pro něj významných lidí  iniciování sociální podpory (ne násilné)  ochrana proti následnému poškození (Don Brennan)

Následná péče…

Rituály  Pohřby  Bohoslužby, zádušní mše  Vzpomínkové akce  Besedy  Turnaje  Setkání  …

PIT = psychosociální intervenční týmy poskytování a vyhledávání informací, pomoc při prosazování zájmů obětí vyhledávání a odkazování do navazujících služeb, podpora truchlení práce s obcí, osvěta pro místní síť, vzpomínkové akce poradenství, aktivizace, podpora při plánování a rozhodování

Kontakty na soc. síť  Poradny  Linky důvěry  Krizová centra  Bílý kruh bezpečí  ČSODN  …

Děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dne… Mgr. Marcela Švandová psycholog HZS LK