stravovací režim školáků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Zásady výživy sportovce
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Složení potravy.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
5-denní jídelníček.
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

stravovací režim školáků Hana Knížková, DiS. Nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí Praha 7.11.2011

Obsah prezentace Zdravotní problémy ovlivněné výživou Důsledky zdravotních problémů Jak může vypadat jídelníček školáka Nejčastější chyby ve stravování školáků Zásady správného stravovacího režimu

ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY OVLIVNĚNÉ VÝŽIVOU – CHOLESTEROL A TLAK Výsledky studie provedené OSPLDD v roce 2008 na vzorku 4000 dětí z celé ČR 28 % dětí – zvýšená hladina CHOL v krvi (do 5,2 mmol/l) 11 % dětí – vysoká hladina CHOL v krvi (5,2 a více mmol/l) 46 % dětí – vyšší hladina LDL cholesterolu 8 % dětí - zvýšená/vysoká hodnota TK

ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY OVLIVNĚNÉ VÝŽIVOU – NADVÁHA A OBEZITA Výsledky studie stravovacích zvyklostí dětí provedené Společností pro výživu v letech 2010 - 2011: 7 - 10 let Vyšší hmotnost celkem u 14,9 % dětí Nadváha u 7,4 % dětí Obezita u 7,5 % dětí 10 – 14 let Vyšší hmotnost celkem u 12,5 % dětí Nadváha u 6,2 % dětí Obezita u 6 % dětí

DŮSLEDKY ZDRAVOTNÍCH PROBLÉMŮ OVLIVNĚNÝCH VÝŽIVOU Psychosociální problémy Riziko KVO – AIM, CMP Snížená fyzická výkonnost, zadýchávání, zátěž pro skelet Nadváhou v ČR trpí 30 % žen a téměř 50 % mužů Čímž se ČR řadí na 5. místo v Evropě Nejlepším a nejjednodušším řešením je PREVENCE! Ne každý pokrm, bohatý na energii, je vhodný!

JAK MŮŽE VYPADAT JÍDELNÍČEK ŠKOLÁKA ANEB NOČNÍ MŮRA NT Příklad jídelníčku Veronika, 11 let Výška: 157 cm Váha: 77 kg BMI: 31,64 Zdroj: Poradna PCVD, 2010

Nejčastější chyby ve stravování školáků NEPRAVIDELNOST VE STRAVOVÁNÍ Vynechávání některých jídel dne (např. snídaně) Přejídání se ve večerních hodinách VÝBĚR POTRAVIN Sladkosti, slazené nápoje Slané pochutiny (např. brambůrky) Fast-food, smažené pokrmy Uzenářské výrobky „Hotovky“ a polotovary Dosolování hotových pokrmů Vytěsňování některých druhů potravin (např. luštěniny, ryby, O+Z) Jednostrannost jídelníčku (např. pečivo 5x denně) NEPOMĚR: PŘÍJEM vs. VÝDEJ ENERGIE

HLAVNÍ ZÁSAHY SPRÁVNÉHO STRAVOVÁNÍ 1. Pravidelnost 5 - 6 jídel denně (rozmezí cca 2,5 - 3 hodiny) Rovnoměrné rozložení příjmu energie Průběžné zpracovávání potravy Není potřeba energii ukládat do zásoby – prevence nadváhy Předchází přejídání ve večerních hodinách v 1. polovině dne – cca 60% celkového denního příjmu energie (včetně oběda)

HLAVNÍ ZÁSAHY SPRÁVNÉHO STRAVOVÁNÍ 2. Pestrost a vyváženost Energetická potřeba dětí se mění podle věku, zdravotního stavu, tělesné aktivity, aj. Důležité je sledovat: podíl živin (B, T, S), vitamínů, ML, vlákniny, tekutin Bílkoviny 15 % maso, mléko, ml. výrobky, luštěniny Tuky 30 % rostlinné oleje, margaríny Sacharidy 55 % celozrnné pečivo, obiloviny zelenina, ovoce

Škola hrou Hlavním cílem edukačního programu SAPERE je hravou formou dětem přiblížit zásady zdravé výživy a zdravého životního stylu vůbec. OSVD spolupracovalo v rámci tohoto programu na přípravě otázek pro děti mladší věkové kategorie. 5 tematických okruhů 250 otázek u každé otázky výběr ze 4 odpovědí Důraz byl kladen na přátelský, věku dětí přiměřený jazyk otázek a atraktivní formulace odpovědí tak, aby děti snáz udržely pozornost i přes poměrně značný rozsah testu.

PORADENSKÉ CENTRUM VÝŽIVA DĚTÍ 800 230 000 WWW.VYZIVADETI.CZ

Děkuji Vám za pozornost!