stravovací režim školáků Hana Knížková, DiS. Nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí Praha 7.11.2011
Obsah prezentace Zdravotní problémy ovlivněné výživou Důsledky zdravotních problémů Jak může vypadat jídelníček školáka Nejčastější chyby ve stravování školáků Zásady správného stravovacího režimu
ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY OVLIVNĚNÉ VÝŽIVOU – CHOLESTEROL A TLAK Výsledky studie provedené OSPLDD v roce 2008 na vzorku 4000 dětí z celé ČR 28 % dětí – zvýšená hladina CHOL v krvi (do 5,2 mmol/l) 11 % dětí – vysoká hladina CHOL v krvi (5,2 a více mmol/l) 46 % dětí – vyšší hladina LDL cholesterolu 8 % dětí - zvýšená/vysoká hodnota TK
ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY OVLIVNĚNÉ VÝŽIVOU – NADVÁHA A OBEZITA Výsledky studie stravovacích zvyklostí dětí provedené Společností pro výživu v letech 2010 - 2011: 7 - 10 let Vyšší hmotnost celkem u 14,9 % dětí Nadváha u 7,4 % dětí Obezita u 7,5 % dětí 10 – 14 let Vyšší hmotnost celkem u 12,5 % dětí Nadváha u 6,2 % dětí Obezita u 6 % dětí
DŮSLEDKY ZDRAVOTNÍCH PROBLÉMŮ OVLIVNĚNÝCH VÝŽIVOU Psychosociální problémy Riziko KVO – AIM, CMP Snížená fyzická výkonnost, zadýchávání, zátěž pro skelet Nadváhou v ČR trpí 30 % žen a téměř 50 % mužů Čímž se ČR řadí na 5. místo v Evropě Nejlepším a nejjednodušším řešením je PREVENCE! Ne každý pokrm, bohatý na energii, je vhodný!
JAK MŮŽE VYPADAT JÍDELNÍČEK ŠKOLÁKA ANEB NOČNÍ MŮRA NT Příklad jídelníčku Veronika, 11 let Výška: 157 cm Váha: 77 kg BMI: 31,64 Zdroj: Poradna PCVD, 2010
Nejčastější chyby ve stravování školáků NEPRAVIDELNOST VE STRAVOVÁNÍ Vynechávání některých jídel dne (např. snídaně) Přejídání se ve večerních hodinách VÝBĚR POTRAVIN Sladkosti, slazené nápoje Slané pochutiny (např. brambůrky) Fast-food, smažené pokrmy Uzenářské výrobky „Hotovky“ a polotovary Dosolování hotových pokrmů Vytěsňování některých druhů potravin (např. luštěniny, ryby, O+Z) Jednostrannost jídelníčku (např. pečivo 5x denně) NEPOMĚR: PŘÍJEM vs. VÝDEJ ENERGIE
HLAVNÍ ZÁSAHY SPRÁVNÉHO STRAVOVÁNÍ 1. Pravidelnost 5 - 6 jídel denně (rozmezí cca 2,5 - 3 hodiny) Rovnoměrné rozložení příjmu energie Průběžné zpracovávání potravy Není potřeba energii ukládat do zásoby – prevence nadváhy Předchází přejídání ve večerních hodinách v 1. polovině dne – cca 60% celkového denního příjmu energie (včetně oběda)
HLAVNÍ ZÁSAHY SPRÁVNÉHO STRAVOVÁNÍ 2. Pestrost a vyváženost Energetická potřeba dětí se mění podle věku, zdravotního stavu, tělesné aktivity, aj. Důležité je sledovat: podíl živin (B, T, S), vitamínů, ML, vlákniny, tekutin Bílkoviny 15 % maso, mléko, ml. výrobky, luštěniny Tuky 30 % rostlinné oleje, margaríny Sacharidy 55 % celozrnné pečivo, obiloviny zelenina, ovoce
Škola hrou Hlavním cílem edukačního programu SAPERE je hravou formou dětem přiblížit zásady zdravé výživy a zdravého životního stylu vůbec. OSVD spolupracovalo v rámci tohoto programu na přípravě otázek pro děti mladší věkové kategorie. 5 tematických okruhů 250 otázek u každé otázky výběr ze 4 odpovědí Důraz byl kladen na přátelský, věku dětí přiměřený jazyk otázek a atraktivní formulace odpovědí tak, aby děti snáz udržely pozornost i přes poměrně značný rozsah testu.
PORADENSKÉ CENTRUM VÝŽIVA DĚTÍ 800 230 000 WWW.VYZIVADETI.CZ
Děkuji Vám za pozornost!