Co se testuje v Bhútánu? Ondřej Šteffl Testováním ke kvalitě vzdělávání? 5/6/2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Kvalitní vzdělání pro každé dítě v každé škole Konference SKAV 2013.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Kvalitní vzdělání pro každé dítě v každé škole
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
Testováním ke kvalitě vzdělávání TKKV 31/5/2012 ? několik metafor.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Kampaň „Česko mluví o vzdělávání“ aneb o co nám jde Silvie Pýchová, EDUin , Olomouc.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Komunitní a otevřená škola
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Vzdělanostní šance včera a dnes a sociální původ dětí Ondřej Šteffl, Scio Poslanecká sněmova 18/03/2015.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Centrum jazykového vzdělávání Language Centre. VZNIK A ČINNOST CJV bylo zřízeno rozhodnutím Akademického senátu Fakulty humanitních studií na návrh děkanky.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Cargo efekt a testování 5. a 9. tříd Ondřej Šteffl,
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Inkluze jako bubák školství? Ladislav Zilcher Chomutov
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
Ne, celé vzdělávání (školství) se ocitlo na rozcestí…!
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

Co se testuje v Bhútánu? Ondřej Šteffl Testováním ke kvalitě vzdělávání? 5/6/2013

Co se měří, přitahuje pozornost HDP: Roste? Neroste? Proboha, proč?

Co se měří, přitahuje pozornost IQ našich dětí: Je dost vysoké? Není? Proboha, proč?

Co se měří, přitahuje pozornost Výroba oceli za socialismu: Předhonili jsme USA? Ne? Proboha, proč?

Co se měří, přitahuje pozornost Podíl vysokoškoláků: Jsme na úrovni OECD? Ne? Proboha, proč?

Co přitahuje pozornost, stává se důležitým … a na to, co se neměří, se zapomíná HDP (blbá nálada) IQ (EQ, Howard Gardner) Výroba oceli za socialismu (nedostatek toaletního papíru) Tituly …

Co je pokládáno za důležité, mění realitu Měření mění realitu: Čím déle pracujeme, měříme nějaký indikátor, tím méně vypovídá o realitě („Štefflův princip neurčitosti“ ). Indikátor se zlepšuje, ale realita ne. HDP IQ (Flynnův paradox) Výroba oceli za socialismu Tituly

Vždycky měříme jen indikátory Lékaři už to (většinou) vědí Neléčí biochemické hodnoty, léčí člověka

Ve vzdělávání …

Jaké chceme děti? (KTKV 2013 ) Většina z Vás jsou rodiče, co byste si přáli – jaké by měly být a co by měly umět vaše děti? umí se radovat ze života umí a chce se stále učit je sebevědomé, věří si je své a jedinečné rozumí samo sobě je odvážné, nebojí se chybovat umí překonávat překážky, je vytrvalé umí anglicky umí vidět věci v souvislostech

Co z toho umíme změřit? Většina z Vás jsou rodiče, co byste si přáli – jaké by měly být a co by měly umět vaše děti? umí se radovat ze života umí a chce se stále učit je sebevědomé, věří si je své a jedinečné rozumí samo sobě je odvážné, nebojí se chybovat umí překonávat překážky, je vytrvalé umí anglicky umí vidět věci v souvislostech Co nechceme (a taky to neměříme) naučená bezmocnost

Co skutečně měříme PISA TIMSS Státní maturita Testování 5. a 9. tříd Testy Kalibro Testy Scio předmětové Testy Scio, Obecné studijní předpoklady

Čemu věnujeme pozornost? PISA našich dětí: Roste? Neroste? Klesá? Proboha, proč? Na celém světě. TIMSS Státní maturita Testování 5. a 9. tříd Testy Kalibro Testy Scio předmětové Testy Scio, Obecné studijní předpoklady

Jak se mění realita? PISA TIMSS Státní maturita Testování 5. a 9. tříd Testy Kalibro Testy Scio předmětové Testy Scio, Obecné studijní předpoklady No Child Left Behind … nakonec všechno poroste.

A co vzdělání? Roste?

… a na to, co se neměří, se zapomíná: Např. na klíčové kompetence, ale i: umí se radovat ze života umí a chce se stále učit je sebevědomé, věří si je své a jedinečné rozumí samo sobě je odvážné, nebojí se chybovat umí překonávat překážky, je vytrvalé umí vidět věci v souvislostech

Svět vzdělává a neměří to…

A když to neměří, málo se o to stará…

Svět vzdělává! Wikipedie, Google, BBC, Dietlovy seriály TED.com, Tedx.com (Praha, Brno) survived.html survived.html Tento seminář Tisíce dalších zdrojů a příležitostí

Svět vzdělává! … a může pomáhat i škole KhanAcademy.org, (Salman Khan ) 4000 videí, 244 milionů shlédnutí KhanovaSkola.cz

Svět vzdělává! I počítačové hry vzdělávají World of Warcraft (WoW) je fantasy MMORPG Yahoo, Hewlett Packard hledají mezi nejlepšími hráči vrcholové managery

Svět vzdělává! (tituly versus badges) es.org/ Některé firmy respektují získané badges při výběru zaměstnanců

Non scholae, sed vitae discimus Svět vzdělává! A bude vzdělávat…

Co se měří v Bhútánu

Bhútán

Hrubé domácí štěstí (33 faktorů) Šetření 2010: několik set otázek 7142 respondentů 1.How many people are so close to you that you can count on them if you …. More than Non e Don ’ t Know SS 1 Are sick SS 2 Have financial problems SS 3 Have emotional problems SS 4 Have to attend to important personal events (childbirth, funeral, wedding etc.)

Bhútán Centrum bhútánských studií, které od roku 2004 pořádá každoroční mezinárodní konferenci zabývající se hrubým národním štěstím, tento koncept v roce 2009 rozšířilo i na školství… „Zelené školy nejsou jen o životním prostředí, je to celá filozofie, v jejímž rámci se snažíme dětské mysli ovlivnit tak, aby byly přizpůsobivé a otevřené všemu novému,“ je přesvědčen bhútánský ministr školství Thakur Singh Povdjel, dle kterého by vzdělání nemělo být jen o akademických výsledcích, ale především o tom, co to dnes znamená být člověkem.

Bhútán

Kultura sní strukturu ke svačině

Měření a kultura Co bylo dřív? To co se měří nebo kultura?

Měření a kultura Ke kultuře ve vzdělávání patří dnes tituly a jednoduché indikátory „Jakou jsi dnes ve škole dostal/a známku?“ Kulturu ve společnosti určují peníze

Měření a kultura Co měříme, je pro kulturu důležité. Možná je to rozhodující.

Kultura a struktura Pokud budeme stále reformovat jen strukturu, nic reálného se nezmění….

Děkuji V á m za pozornost! 05/06/2013 Ondřej Šteffl

Šest scénářů (modelů, trendů) vývoje školských systémů OECD 2001, 2007, Futurelab.org.ukFuturelab.org.uk

1. Tradiční model školy Rezistence proti radikálním změnám navzdory přání zaměstnavatelů a rodičů Žádné výrazné zvýšení financování Vzdělávání je zpolitizované Udržování silné byrokracie Tlak k uniformitě Důraz na formální certifikáty – tituly Nerovnosti v šancích a výsledcích navzdory formální rovnosti

2. Komunitní model školy Důvěra ve veřejné školství Škola se stává hlavním střediskem společenského života obce (typické jsou intergenerační aktivity včetně celoživotního vzdělávání) Zaměření na sociální a kulturní cíle vzdělávání Důraz na rozmanitost a sociální soudržnost Vznik all-age škol Učitelství není nutně celoživotní kariéra, významná role pro ostatní odborníky, rodiče

3. Model učící se školy Důvěra ve veřejné školství Škola funguje jako „učící se organizace“ Míchání různých studentů podle věku i schopností Rovné příležitosti všech žáků, zvýšená pomoc zaostávajícím žákům Velkorysé financování Kritické: otevřenost učitelstva k novým přístupům a metodám, mobilita do a ven z učitelské profese Zaměření na nové poznatky v pedagogice

4. Model učebních sítí Nespokojenost veřejnosti s tradiční podobou školy, která nevyhovuje novým požadavkům Rozvoj ICT Tradiční osnovy nahrazeny důrazem na hodnoty a postoje Nové způsoby, jak potvrdit způsobilost Nové formy mezinárodní spolupráce mohou podnítit vznik nových elit Přináší vzdělávání ke studujícímu v čase i prostoru, vzdělávání je aktivita, která není vázána na místo a čas (školu) Povolání "učitel" nahrazeno řadou různých poradců, „průvodců vzděláváním“, koučů, mentorů Reálné riziko sociálního vylučování těch, kteří nemají dostatečný přístup k sítím

5. Tržní model školy Zájem o vzdělávání přetrvá, a protože ho nedokáže dobře zajistit veřejné školství, poptávku postupně začne uspokojovat soukromý sektor Vznikne duální struktura privátního a veřejného školství a poskytovatelů vzdělávání Vzdělávací dráhy tak budou značně individualizované To bohužel povede k dalšímu nárůstu nerovností ve společnosti K sociálnímu vyloučení se mnohde přidá vyloučení vzdělanostní

6. Krizový model školy Narůstající nespokojenost se školstvím Zhoršující se výsledky Krize v náboru kvalitních učitelů Stárnutí pedagogických sborů Posílení role testování, zkoušky jako reakce na snižující se standardy Politické iniciativy a opatření k nápravě přicházejí pozdě nebo jsou příliš pomalé Sílí konflikty, není a nehledá se konsenzus při realizaci krizových opatření Zpomalení či zastavení inovačních procesů na školách

Proč se nám to nelíbí 2008

3. Model učící se školy vyžaduje zásadní změnu Armáda to dokázala Škola ? 2011 voják USA bezpilotní letoun 1775 vojáci – Americká válka za nezávislost

3. Model učící se školy – zásadní změny škola nezná