Psychické stavy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
Advertisements

Pozornost a její druhy Denisa Landová.
Efektivnost řídící práce
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Psychický stav,
Pozornost, vědomí Škola:
Pozornost - koncentrace pozornosti
Poruchy pozornosti MUDr.Radovan Přikryl, Ph.D.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
P OZORNOST. C O JE POZORNOST ? = psychický stav člověka, projevující se zaměřeností a soustředěností vědomí Zaměřenost: člověk si vybírá některé podněty.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_12.
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Vymezení, funkce, zdroje
Emoce (city).
Mgr. Michal Šafář, Ph.D
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Technická, taktická a psychologická příprava
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
MUDr. Miloslav Kopeček Ph.D.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Potřeba spánku a odpočinku
Vůle.
Psychologie koučování
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Paměť, pozornost, zapomínání
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Cvičení se zaměřením na pozornost
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L Psychické procesy a stavy 1.část Mgr. Marie Mikulcová.
Mgr. Michal Oblouk. POZNÁVÁNÍ A VNÍMÁNÍ informace o světě kolem sebe získáváme prostřednictvím smyslových orgánů VNÍMÁNÍ = percepce, zachycuje to, co.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDÍ.
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MOTIVACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.03
Temperament, charakter, motivace
Sociální psychologie – CŽV 2012
Náročné životní situace
Pozornost a paměť, představivost
Psychologie koučování
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Psychické stavy

Psychické stavy Psychické jevy, které mají relativně dlouhé trvání Představují mezistupeň mezi psychickými procesy a vlastnostmi Psychický stav ovlivňuje psychické procesy

Vystihují celkové psychické prožívání v určitém okamžiku Různá úroveň závisí na úrovni aktivace (tj. celkový stav organismu, zejména centrálního nervového systému)

Stupně aktivace Nízká – spánek, svalová relaxace, pomalá mozková aktivita Snížená – přechod mezi bděním a spánkem, objevuje se při silné únavě nebo psychických poruchách Střední – organismus se bez problémů soustředí a koná různé činnosti

Zvýšená – zvýšené úsilí a vypětí, zvýšená pozornost, krátkodobé trvání Vysoká – vzrušení, podrážděnost, napětí

Zvyšování aktivační úrovně Přirozené stimulátory – např. omytí studenou vodou Umělé stimulátory – např. kofein

Pozornost Psychický stav projevující se soustředěním vnímání a dalších psychických procesů na jeden jev, případně na jednu činnost Je podmínkou každé vědomé činnosti

Rozvinutá pozornost je nezbytná při vykonávání náročných pracovních činností Je výsledkem vývoje osobnosti, výchovy a sebevýchovy

Pozornost je ovlivnitelná faktory vnějšími (např. vlastnosti podnětů, které pozornost upoutávají) vnitřními (aktuální stav jedince, aktuální potřeby)

Formy pozornosti Bezděčná pozornost – podnícena změnou v prostředí (např. zvuk, světlo apod.), upoutávají ji také podněty, které se ukázaly jako důležité v průběhu života. Je rychle upoutána, ale také rychle pomíjí.

Formy pozornosti Záměrná pozornost – slouží k realizaci dlouhodobé činnosti, je závislá na cíli a volním úsilí. Soustředěná pozornost vyžaduje splnění několika podmínek: motivace, přestávky v činnosti, střídání činností, návyk

soustředěného věnování se činnosti, vysoká aktivační úroveň apod.

Vlastnosti pozornosti Selektivita (výběrovost) – ze všech působících podnětů je vybrán ten, který se stane centrem pozornosti Trvalost, stálost (tenacita) – na jejím základě rozlišujeme: krátkodobou pozornost (trvá do dosažení určitého cíle) a dlouhodobou pozornost (souvisí s životními cíli člověka)

Vlastnosti pozornosti Oscilace – kolísání pozornosti Intenzita – míra zaměření pozornosti na určitý objekt (např. při intenzivním soustředění se na učení nevnímáme odkapávání vody z kohoutku, naopak při usínání ho vnímáme zřetelně) Rozsah – je možné postřehnout maximálně 7-12 objektů najednou

poznámka Intenzita a rozsah pozornosti jsou v opačném poměru – člověk, který je intenzivně na něco soustředěn, má omezený rozsah pozornosti.

Vlastnosti pozornosti Přesouvání pozornosti – z jednoho objektu na jiný, případně z jedné části objektu na druhou (např. při debatě přesouváme pozornost z jednoho účastníka na druhého nebo při sledování lidského obličeje nějaké osoby přesouváme pozornost z očí na ústa, čelo, nos, …)

Vlastnosti pozornosti Vigilita, vigilance (bdělost) – schopnost zachytit podněty, které jsou slabé, nenápadné. Je ovlivněna motivací, očekáváním apod.

Děkuji Vám za pozornost

Kontrolní otázky a úkoly Jak se projevuje nízká aktivační úroveň? V jakém vztahu jsou intenzita a rozsah pozornosti? Co je vigilita? Co je tenacita? Co je oscilace? Co je selektivita pozornosti?

7. Jaký je vztah mezi psychickým stavem a psychickými procesy? 8. Které faktory ovlivňují soustředěnou pozornost?