Grammar – Present continuous Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Advertisements

Účtování materiálových zásob, způsob A
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Grammar – Verb „to do“ Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Čechová.
Cvičení 3: Přítomný čas prostý a přítomný čas průběhový
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Grammar – Verb „to be“ Střední odborná škola Otrokovice
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Vyjádření budoucnosti - …. GOING TO …
Číslo: VY_32_INOVACE_15_07 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Present.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_02
Rozdělení motorových vozidel
PRESENT SIMPLE PRESENT CONTINUOUS
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_426_Minulý čas průběhový AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Přítomný čas PRŮBĚHOVÝ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivity III/2 Sada Anglický jazyk Název Present continuous Klíčová slova přítomný čas průběhový,
PRESENT CONTINUOUS FOR ELEMNTARY STUDENTS Author: Mgr. Jan Hájek.
Present continous- Přítomný čas průběhový Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Grammar – Possessive pronouns
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_14
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.
Vaření – rozdělení, způsoby
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_03
Present simple Present continuous
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_43.
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_433_Vyjadřování budoucnosti AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_431_Přítomný čas průběhový AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Present continuous - questions Anglický jazyk VY_32_INOVACE_370, 19. sada, AJ2 ANOTACE V prezentaci si žáci procvičují a upevňují používání sloves v přítomném.
Přítomný čas průběhový
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Conversation – What´s the time Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.
Číslo: VY_32_INOVACE_15_09 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Present.
Vazba „going to“ 7.ročník (k učebnici Projekt 3)
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Present Continuous Tense Questions
Geometrická posloupnost – základní pojmy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_AJ_19 TÉMA:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Mgr. Marcela Kloučková Název:VY_32_INOVACE_07_Aj6 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Téma:přítomné časy.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
VY_32_INOVACE_09 Anglický jazyk 4.tř. Present simple and present continuous. Name:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What are you doing now?
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová PŘÍTOMNÝ ČAS PRŮBĚHOVÝ Přítomný čas průběhový popisuje děj,
I am going to go shopping. What are you going to do tomorrow?
Přítomný průběhový čas The present continuous tense
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu) GRAMMAR – TEST 3
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_AJ_15
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Jazyk a jazyková komunikace - Anglický jazyk
PRESENT CONTINUOS Autorka: Mgr. Bohumila Navrátilová Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Transkript prezentace:

Grammar – Present continuous Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Čechová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /3 AutorIng. Alena Čechová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-Tr-Aj/3-AJ-2/5 Název DUMGrammar – Present continuous Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP33-56-H/01 Obor vzděláváníTruhlář Vyučovací předmětAngličtina Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce použití přítomného průběhového času Náplň: Přítomný průběhový čas v oznamovací větě, v otázce a záporu, užití přítomného průběhového času ve větách odkazujících na budoucnost Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaPřítomný průběhový čas, příčestí přítomné Datum

Grammar – Present continuous Contents 1. Přítomný průběhový čas v oznamovací větě Příklady použití a cvičení 2. Přítomný průběhový čas v záporu Příklady použití a cvičení 3. Přítomný průběhový čas v otázce Příklady použití a cvičení 4. Přítomný průběhový čas v odkazu na budoucnost Praktické příklady a cvičení

Přítomný průběhový čas v oznamovací větě [1] Přítomný průběhový čas vyjadřuje děj, který probíhá právě v tomto čase. Jedná se o složený tvar. Tvoříme ho spojením příslušného tvaru slovesa „to be“ s příčestím přítomným významového slovesa končícím na koncovku „-ing“. he´s comingon přichází they´re workingoni pracují I´m sittingjá sedím 1. Právě probíhající děje: Katka má na sobě hezké žluté šaty. Katka is wearing a pretty yelow dress. Petr a Jo si povídají v kuchyni. Petr and Jo are talking in the kitchen.

Přítomný průběhový čas v oznamovací větě [1] 2. Časově omezené období zahrnující přítomnost (jsou zatím neukončené a mají dočasný charakter): Pracuji v jedné mezinárodní společnosti. (teď, momentálně) I´m working in an international company. Po večerech studuji angličtinu. (teď, souběžně s prací) I´m studying English in the evenings. Vyvíjíme nové informační systémy. (v tomto období) We´re developing new IT systems. Přeložte:I´m having a shower.Oni mluví. We´re helping.My vaříme. They´re running.Pes pije. I´m washing up.Ona přichází. You´re going.Já se učím.

Přítomný průběhový čas v záporu [1] Zápor přítomného průběhového času se tvoří stejně jako u slovesa „to be“: Nedívají se na televizi. They are not watching TV. Nedělá si domácí úkol. He is not doing his homework. Ona nevaří večeři. She is not cooking dinner. Některá slovesa se v průběhovém čase nepoužívají (popisují stav, ne činnost, vyjadřují emoce a duševní pochody): like, live, know, understand, smell, hear, see

Přítomný průběhový čas v otázce Otázka přítomného průběhového času se tvoří stejně jako u slovesa „to be“: Dívá se na nás? Is she looking at us?Krátká odpověď: Yes, she is. No, she isn´t. Dívají se na televizi? Are they watching TV?Yes, they are. No, they aren´t. Čteš? Are you reading?Yes, I´m. No, I´m not. Cvičení: Pište věty podle vzoru: [2] Mr. Ant: bake/cookIs Mr. Ant baking? No, he isn´t, he´s cooking. Agatha: listen to music/watch television Mrs. Fried: clean teeth/clean bedroom Petr and Pavel: sing/talk

Přítomný průběhový čas v odkazu na budoucnost [1] Tento čas používáme i při vyjadřování budoucnosti – pro popis děje, o kterém se domníváme, že určitě proběhne (vyjadřuje bezprostřední budoucnost): Za chvíli jde spát.He is soon going to bed. Na oslavu půjde 9 dětí.Nine children are going to the party. What are you doing next Friday? I´m playing tennis. Tvořte spojení s použitím přítomného průběhového času: he – not – help – them no – the telephone – not ring you – clean – your teeth? what – he – cook? you – drink – my tea

Praktická cvičení Přeložte: [2] 1. They are not going to school. 2. He is having breakfast at the moment. 3. She is writing a letter. 4. Are you listening to the radio? Dejte slovesa do správného tvaru: 1. Dad always (wash up) on Sundays. 2. She usually (go) to bed at eleven o´clock. 3. It´s late. I (go) to bed. 4. He (write) an interesting book about cars. Doplňte věty : 1. He…………………(hledá) something. 2. I ……………………(dělám) my homework. 3. What……………..(ona vaří)? 4. No, the phone………………..(nezvoní).

Questions Odpovězte podle skutečnosti: [1] 1.Are you wearing jeans? 2.Are you going out tonight? 3.Are you studying French? 4.Are you doing this exercise at school?

Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, wmf, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 2: anonym, jpg, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 3: anonym, wmf, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 4: anonym, wmf, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 5: anonym, gif, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 6: anonym, wmf, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 7: anonym, wmf, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 8: anonym, jpg, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 9: anonym, gif, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 10: anonym, jpg, [vid: ], klipart Microsoft Office

Seznam použité literatury: [1] Kolektiv, STEP BY STEP 1, nakladatelství Fraus, 2007 [2] Sarah Peters, Tomáš Gráf, TIME TO TALK 1, nakladatelství Polyglot, 2001

Děkuji za pozornost