Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRESENT CONTINUOS Autorka: Mgr. Bohumila Navrátilová Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRESENT CONTINUOS Autorka: Mgr. Bohumila Navrátilová Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM."— Transkript prezentace:

1 PRESENT CONTINUOS Autorka: Mgr. Bohumila Navrátilová Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM

2 Název: VY_32_INOVACE_01_Aj_02 Předmět: Anglický jazyk Cílová skupina: let Klíčová slova: present continuous, present continuous negative, ing Škola: ZŠ Hrubčice

3 I often fly. I am flying now. Já často létám. Já teď letím.
Pro děje, které právě nyní probíhají, se používá v angličtině tzv. přítomný průběhový čas. Tvoří se pomocí příslušného tvaru slovesa být ( am, are, is ) a přidáním přípony – ing k významovému slovesu I fly I am flying. Já létám Já letím (teď). I often fly I am flying now. Já často létám Já teď letím. - příslovce OFTEN se obvykle dává mezi podmět a přísudek, NOW je zpravidla na konci věty

4 Doplň tabulku, srovnej vyjádření obou časů:
Co dělám občas, často, někdy … Vyjádři, že děláš právě teď Plavu I swim I am swimming. Běhám I am running. Piju. Jím. Umím … I can … neužívá se tvar s –ing Učím se. Píšu I am writing. Čtu. Pláču. Mluvím. Řídím I am driving. Usmívám se.

5 Pozor!! Při připojení koncovky –ing dochází ke zdvojení souhlásek, pokud je před koncovou souhláskou samohláska, která je krátká a přízvučná. Př.: swim – swimming. Hlásku t ve slově writing nezdvojujeme, protože před ní předchází dvojhláska ( ai ). ( Koncové –e před –ing vypouštíme.)

6 PRESENT CONTINUOUS - NEGATIVE
I am not getting dressed. ´m not playing the piano. skiing. We are not reading a book. You aren´t singing. They watching TV. swimming. He She is not It isn´t Přeložte: My friends aren´t making a poster.

7 Mr Johnson_______ the newspaper. ( read)
Doplň slovesa v přítomném čase průběhovém, použij plné tvary, přelož a dej do záporu: Mr Johnson_______ the newspaper. ( read) Jane_________ on the sofa. ( sit ) My friends_________ the radio. ( listen to ) My dad ________ to the shops. ( go ) He _________ a window. ( clean ) You _________ about your book. ( talk )

8 Shrnutí: Present continuous právě teď
( přítomný čas průběhový ) – používáme k vyjádření dějů, které probíhají právě teď

9 Obrázky: Snímek č [ ] [ ] [ ] [ ]


Stáhnout ppt "PRESENT CONTINUOS Autorka: Mgr. Bohumila Navrátilová Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM."

Podobné prezentace


Reklamy Google